INDUSTRI

Medisingigant tatt i juks

TILBAKEVISER: I en pressemelding tilbakeviser Pfizer påstandene. Selskapet har aldri "forsøkt å villede offentligheten".
TILBAKEVISER: I en pressemelding tilbakeviser Pfizer påstandene. Selskapet har aldri "forsøkt å villede offentligheten". Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
18. nov. 2009 - 15:08

Eksperter er rystet og krever nå en innstramming av lovverket, skriver danske Ingeniøren.

Endret konklusjonene

Interne Pfizer dokument viser at epilepsimiddelet Gabapentin neppe virker på annet enn epilepsi, men i stedet for å droppe salget til annen bruk endret legemiddelgiganten data og konklusjoner.

Gabapentin blir brukt til behandling av smerter, især perifere nervesmerter i forbindelse med herpesutbrudd, men også i noen tilfeller av muskelsmerter, skriver Ingeniøren.

En analyse av tidligere utilgjengelige dokumenter avslører i det nye nummeret av New England Journal of Medicine at bare 12 av i alt 20 kliniske forsøk har blitt offentliggjort, og at de 12 offentlige forsøkene inneholder endrede konklusjoner i forhold til de interne protokollene.

– Kjempeproblem

– Det er lenge siden jeg har lest en så etisk bekymringsfull rapport, sier Arthur Caplan, direktør for Center for Bioetik ved Universitetet i Pennsylvania, USA, i en kommentar, og den danske ekspert Asbjørn Hrobjartsson fra Cochrane Centret er enig:

– Vi står overfor et kjempeproblem, og vi må gjøre det lovpliktig å offentliggjøre alle protokoller så raskt som mulig.

Mange av de tidligere hemmelige dokumentene stammer fra amerikanske rettssaker, hvor Pfizer ble saksøkt for å hemmeligholde beviser for at stoffet Neurontin (og dermed også stoffet gabapentin) ikke virker på nervesmerter, migrene og schizofreni.

Tilbakeviser

I en pressemelding tilbakeviser Pfizer påstandene.

Selskapet har aldri ”forsøkt å villede offentligheten” og mener at den nye undersøkelsen "lider av signifikant mangel på data, dårlige metoder og at den derfor ikke kan passere som troverdig vitenskaplig forskning”.

For to måneder siden ble derimot medisingiganten dømt til å betale en bot på 2,3 milliarder dollar i USA for illegal markedsføring av populære produkter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.