INDUSTRI

Industri-applaus

Tore Stensvold
6. okt. 2006 - 12:39

I Per Kristian Foss’ tid som finansminister, fikk han ikke mye positive kommentarer etter sine budsjettpresentasjoner i oktober.

SV-statsråden ”alle" fryktet i fjor, blir mottatt med ovasjoner av NHO-kameratene når hun klasker St.prp. 1 i bordet.

Litt snurt

I en glad-melding fra Norsk Industri, der de jubler over mer til samferdsel og CO2-fangst, kan foreningen likevel ikke dy seg helt for å nevne noe negativt om miljøavgifter:



- Innføring av en ny avgift på utslipp av NOx er en ren økonomisk plaging av næringslivet, uten noen miljømessig effekt, sier adm. dir. i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.



Nærings-veier

Bedre veier betyr imidlertid mye for næringslivet i distriktene, mener Lier Hansen:



- For norsk industri utgjør logistikkostnadene i snitt ca ni prosent av omsetningen. Den avstandsulempen norsk næringsliv har i forhold til markedene i Europa kan bare reduseres ved å bygge bedre veier og gjennom å få til bedre løsninger på bane og havner. Norsk Industri er glad for at Regjeringen nå satser på samferdselssektoren. Gode veier er god næringspolitikk, sier Lier-Hansen.

Det bevilges i alt 23,6 milliarder kroner til samferdselsformål. Det er en økning på 2,1 milliarder kroner fra i år og 2,5 milliarder mer enn regjeringen Bondevik foreslo, konstaterer Norsk Industri.

Feil med Kårstø

- Regjeringens satsing på CO2-håndtering er svært positivt. Men det avgjørende er at midlene brukes der innsatsen kaster mest av seg. Da er ikke Kårstø et førstevalg. Etter vår oppfatning bør CO 2-håndteringen skje på anlegg i Midt-Norge. I tillegg er det viktig at arbeidet med å organisere den statlige deltakelsen skyter fart, sier Stein Lier-Hansen.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er foreslått en avgift på 15 kroner per kilo utslipp av NO x. NO x bidrar til å forsure miljøet i deler av landet. Dette vil kun føre til at en halv milliard kroner triller inn i statskassen, uten å ha noen miljømessig virkning. Skal det oppnås en reell miljøeffekt, må Regjeringen gå i dialog med næringslivet om frivillige tiltak, mener Norsk Industri.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.