INDUSTRI

Frykter for industrien

GÅR FOR VEKST: Dette er rapporten "Go For Growth" fra BusinessEurope, hvor også NHO er medlem. De advarer politikerne mot å glemme industrien og tro at tjenestesektoren kan skape nok vekst i Europa til å bevare velferdsnivået. De etterlyser blant annet mer støtte til innovasjon.
GÅR FOR VEKST: Dette er rapporten "Go For Growth" fra BusinessEurope, hvor også NHO er medlem. De advarer politikerne mot å glemme industrien og tro at tjenestesektoren kan skape nok vekst i Europa til å bevare velferdsnivået. De etterlyser blant annet mer støtte til innovasjon. Bilde: BusinessEurope
Kjetil Malkenes Hovland
5. feb. 2010 - 14:43

Næringslivet i Europa advarer politikerne mot å stole for mye på tjenestesektoren.

Europeisk økonomi er blitt mer avhengig av tjenesteyterne, mens tungindustrien i stor grad har flyttet seg til lavkostland.

Nå advarer lobbygruppen BusinessEurope mot denne utviklingen, i en fireårsplan fra 2010-2014 som heter «Go for Growth» (Gå for vekst).

Vokser ikke fort nok

Blant medlemmene i BusinessEurope er den norske næringslivsorganisasjonen NHO og en rekke lignende næringslivssammenslutninger i Europa.

Go for Growth-rapporten beskriver en verden i kraftig endring:

Go for Growth-rapporten beskriver en verden i kraftig endring: VIL UTVIKLE INDUSTRIEN: – Mange tjenester ville gått tapt uten en sterk industriell base, sier president Jürgen Thumann i BusinessEurope. Næringslivet frykter at man stoler for mye på tjenestesektoren mens tradisjonell industri forsvinner.

  • Global økonomisk vekst vil ikke lenger drives av de industrialiserte landene. Utviklingsøkonomiene vil bli viktigere, både som partnere og konkurrenter, og også innen foredling
  • Støtte til innovasjon er helt essensielt og nøkkelen til å komme ut av finanskrisen, å revitalisere det europeiske fellesmarkedet og skape nye jobber
  • Kampen mot klimaendringer er fortsatt den viktigste prioriteten. Europeiske bedrifter har gjort mye for å kutte CO2-utslippene og vil fortsette med det. EU kan ikke klare dette alene og bare gjennom regler. I så fall må man legge større vekt på teknologiutvikling. Mye mer kan gjøres for å fjerne hindringer for innovasjon, skaffe kompetente folk og risikovillig kapital og støtte entreprenørskap
  • Sikker tilgang på energi gjennom å diversifisere energikildene og energieffektivisering er uvurderlig. Kjernekraft, fornybar energi, CO2-fangst og -lagring og annen ny teknologi er essensielt

Sliter med eldrebølger

Mange europeiske land sliter for tiden med høy arbeidsløshet, samtidig som de står overfor eldrebølger, store utfordringer i klimapolitikken og en global kamp om energi og råmaterialer, skriver nettstedet Euractiv.

«Den europeiske befolkningen eldes og skaper behov for nye produkter og tjenester i Europa. Men fra 2010 vil andelen av befolkningen i arbeidsfør alder synke, med et tap på over tre millioner potensielle arbeidere i 2020 og over 50 millioner i 2060,» heter det i rapporten.

BusinessEurope spår en årlig næringslivsvekst på én prosent i Europa framover, men dette er ikke nok til å opprettholde velferdsnivået, ifølge rapporten. En vekst på to prosent ville gitt 6,5 millioner flere jobber, sier organisasjonen.

BusinessEurope spår en årlig næringslivsvekst på én prosent i Europa framover, men dette er ikke nok til å opprettholde velferdsnivået, ifølge rapporten. En vekst på to prosent ville gitt 6,5 millioner flere jobber, sier organisasjonen. FEM UTFORDRINGER: Dette er europeiske næringslivsorganisasjoners plan de neste fire årene.

Mye forskning og utvikling

– Mange tjenester ville gått tapt uten en sterk industriell base, sier president Jürgen Thumann i BusinessEurope til Euractiv i forbindelse med en rekke møter med lederne for Europarådet, EU-kommisjonen og Europaparlamentet.

70 prosent av EUs arbeidsplasser er nå i tjenesteyrkene. Men fortsatt står produksjonsindustrien for tre fjerdedeler av EUs eksport og det meste av det som skjer av privat forskning og utvikling.

Det haster å utvikle en ny politikk som utvikler både tungindustrien og serviceyrkene, mener Thumann, som advarer mot å ignorere tungindustrien.

Etterlyser strategi

Det samme gjør den italienske sammenslutningen Confindustria, som mener politikerne har en snobbete holdning til produksjonsindustrien og tror den har gått av moten.

– Industrien er en del av kunnskapsøkonomien. Vi trenger en industriell strategi som burde være kjernen i EU 2020-målene, sier visepresident Andrea Moltrasio i Confindustria, som ønsker bedre samarbeid mellom universiteter og næringslivet i industriklynger.

– Vi må øke internasjonal handel, særlig med fremadstormende økonomier. EU må hjelpe selskapene å internasjonalisere, dette bør ikke være opp til enkeltlandene, sier han til Euractiv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Næringslivslobbyistene ønsker også mer fleksibilitet i arbeidslivet og mindre offentlig byråkrati. De etterlyser frihandelsavtaler med Sør-Korea, India og andre sørøstasiatiske land, og de vil styrke handelen med de store handelspartnerne Russland, Kina, India og Brasil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.