INDUSTRI

Forsvaret dropper Telenor

SATELLITT: Forsvarsminister Grete Faremo og regjeringen gir klarsignal for at Forsvaret kan kjøpe en satellitt til en milliard kroner.
SATELLITT: Forsvarsminister Grete Faremo og regjeringen gir klarsignal for at Forsvaret kan kjøpe en satellitt til en milliard kroner. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
14. jan. 2010 - 12:14

– Regjeringen har sett at behovet for gode kommunikasjonsløsninger står helt sentralt for Forsvaret, som har store og sammensatte interesser knyttet til å hevde egen suverenitet og bistå i operasjoner under fjernere himmelstrøk, sier forsvarsminister Grete Faremo til Teknisk Ukeblad.

Inntil nå har Forsvaret leid satellittkapasitet. Dette blir stadig dyrere, og kostet i 2008 80 millioner kroner. Med et økende behov for båndbredde, og økende priser på det kommersielle markedet, vil regjeringen nå inngå et samarbeid med den spanske satellittaktøren Hisdesat og kjøpe en satellitt til en milliard kroner.

– Med leide løsninger har man ingen garanti for at Forsvaret får den kapasitet og kvalitet man ønsker, eller at løsningen møter de krav som man ønsker på en tilfredsstillende måte. Det gir oss bedre sikkerhet å gå inn i dette samarbeidsprosjektet, sier Faremo.

Vurderte Telenor

Forsvaret vurderte flere alternativer før valget falt på den spanske operatøren. Blant annet ble det vurdert om Forsvaret selv skulle kjøpe og drifte en satellitt, men dette var for dyrt. Et mer sannsynlig alternativ var et samarbeid mellom Forsvarsdepartementet på den ene siden og Telenor og Nærings- og handelsdepartementet på den andre, med et prosjekt kalt StatSat.

– Vi gikk veldig langt med dette alternativet. Når vi nå går for denne løsningen, er det fordi vi får lang erfaring, god kvalitet og større forutsigbarhet, sier forsvarsministeren og viser til at Hisdesat har vært i markedet lenge.

– StatSat var lenge like aktuelt, og ville gitt Forsvaret samme kapasitet, men hadde noe større usikkerhet og ville gitt noe høyere levetidskostnader, sier avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet, Else Helene Feet.

Hadde sikret plassering

Hun viser til at Spania allerede hadde sikret seg gunstig plassering i rommet, som ga Forsvaret den tilgangen de trengte på det militære X-båndet. I tillegg var det et problem for Forsvaret at Norge ikke eier andre militære kommunikasjonssatellitter, og dermed har dårlige back-up-løsninger.

Ved å samarbeide med Hisdesat sikrer Forsvaret seg satellittdekning fra Svalbard i nord til Troll-stasjonen i Antarktis i sør. Samtidig som den nye satellitten skal gi ekstra god kapasitet i områder som Midtøsten, Sentral-Afrika og nordområdene.

På tross av at dette er et forsvarskjøp til nær en milliard kroner er det ikke endelig avklart om det blir gjenkjøp. Årsaken til dette er fordi det ligger et kommersielt aspekt i prosjektet, med mulighet for å leie ut ledig kapasitet på det kommersielle markedet.

– Gjenkjøp er usikkert. Derfor er det ekstra viktig i den videre utformingen at vi får krav til løsninger som holder døren åpen for norske aktører, sier Faremo.

Må stille gjenkjøpskrav

Rune Eriksen, seksjonssjef for industri ved Norsk Romsenter, forteller at det er veldig vanskelig å komme inn på store spanske prosjekter på et kommersielt grunnlag.

– Problemet her er at dette er et selskap som er delvis eid av spansk industri, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Jeg håper at når det blir kjøpt inn for mange hundre millioner kroner at det blir stilt et gjenkjøpskrav, og at Forsvaret jobber for at norsk industri blir tatt med, legger han til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.