KLIMA

– Ikke kvotehandel i USA

Senator Lindsey Graham garanterer at det ikke vil bli innført noe nasjonalt system for kvotehandel i USA.
Senator Lindsey Graham garanterer at det ikke vil bli innført noe nasjonalt system for kvotehandel i USA. Bilde: Reuters
26. mars 2010 - 08:34

Det blir garantert ikke innført noe nasjonalt system for handel med klimakvoter i USA, hevder en av senatorene som jobber med å utforme en ny amerikansk klimalov.

– Det vil aldri bli vedtatt noen lov om kvotehandel i det amerikanske Senatet, fastslo republikaneren Lindsey Graham torsdag.

Sammen med demokraten John Kerry og den uavhengige senatoren Joe Lieberman forsøker han å utarbeide et forslag til klimalov som kan oppnå flertall i Senatet. Utgangspunktet var lovgiving som ble vedtatt av Representantenes hus i fjor, og som omfatter et system for kvotehandel.

Etter hvert ble det imidlertid klart at det ikke var mulig å få den opprinnelige klimaloven godkjent i Senatet.

Graham sier forslaget som nå vurderes, er basert på en såkalt sektortilnærming, men forsikrer at det vil bli satt en pris på utslipp av klimagasser. Han håper å kunne legge forslaget fram for behandling i midten av april.

Energisikkerhet

– Jeg vil fortsette å jobbe med å utforme dette nye produktet, som skal gjøre USA mer selvforsynt med energi, skape jobber og gjøre luften renere. Forhåpentligvis har vi noe klart etter påskeferien, sier Graham ifølge nyhetsbyrået AFP.

Senatoren opplyser at det nye forslaget legger til rette for mer offshore oljeboring og mer atomkraft, i tillegg til utvikling av fornybare energikilder og annen miljøvennlig teknologi.

Formålet er å skape en grønn økonomi som er levedyktig i det 21. århundret, og Graham sier han håper det vil være mulig å samle både miljøvernere og næringsliv bak forslaget.

Følges nøye

Forsøkene på å begrense de amerikanske utslippene av klimagasser følges med argusøyne av andre land, og mange krever at utslippsverstingen USA setter i verk tiltak før de sier ja til større klimakutt selv.

Klimatoppmøtet i København før jul endte med et magert resultat, og sterkere amerikansk innsats på hjemmebane regnes som svært viktig for å oppnå en mer forpliktende avtale på det neste store klimamøtet i Mexico.

Imidlertid er det et åpent spørsmål om den amerikanske klimaloven, dersom den noen gang blir vedtatt, vil bli streng nok til å blidgjøre andre land og skape bevegelse i forhandlingene. Mange miljøvernere frykter at USAs klimatiltak ikke vil monne særlig i arbeidet for å begrense de globale utslippene av drivhusgasser.

Ny teknologi

Det er mange skjær i sjøen som kan stanse den nye loven, og både blant Demokratene og Republikanerne er det frykt for at klimatiltakene kan svekke amerikansk industri.

Dessuten mener enkelte republikanske folkevalgte at hele klimaforskningen er gjennomsyret av svindel, og det derfor ikke er nødvendig å gjøre noe som helst med utslippene av CO2.

President Barack Obama har tidligere oppfordret dem som ikke stoler på klimaforskningen, til i det minste å tenke på konsekvensene for næringslivet hvis ikke USA deltar i utviklingen av ny, miljøvennlig teknologi.

Tidligere denne uken ble det lagt fram en rapport som viser at Kina i fjor for første gang investerte mer enn USA i fornybar energi. Kineserne satset over 200 milliarder kroner på miljøvennlig energiteknologi, mens de amerikanske investeringene utgjorde 113 milliarder, ifølge rapporten fra organisasjonen Pew Charitable Trusts. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.