BYGG

Her bor du i toppen av et tre

600 meter over havet, langt inni Hedemarkens dype skoger, kan hvem som helst bo i tretopphytte.

Tretopphyttene i Brumunddal har så langt hatt cirka 2000 gjester fra 10 land. De er de eneste tretopphyttene i kommersiell drift her til lands.
Tretopphyttene i Brumunddal har så langt hatt cirka 2000 gjester fra 10 land. De er de eneste tretopphyttene i kommersiell drift her til lands. Bilde: Håkon Jacobsen
Fredrik Drevon
15. nov. 2011 - 16:22
Vis mer

BRUMUNDDAL: – Dette er nummer tre av i alt fem hytter jeg har fått tillatelse til å bygge. Hytta hviler på fire trestammer og er forsterket med påler som er festet til bakken i betongelementer gravd ned i en steinfylling, sier skogtekniker og hyttebygger Frode Schei.


Les også:Denne steinen er et hotell

Ekorn

Vi befinner oss langt inni granskauen, rundt en mil øst for Brumunddal sentrum. Hytta heter kort og godt "Granhytta".

Mens vi nyter morgenkaffen og den trolske tåken, spiser kjøttmeis og ekorn solsikkefrø fra fuglebrettet to meter unna.

Schei forteller at Granhytta må godkjennes gjennom plan- og bygning i kommunen. Nå pågår prøvedrift og han er iferd med å sende inn søknaden for ferdigstilling.

– Det gjenstår litt arbeid på badet. Vi får lagt inn vann fra tanken, med gassvarming, og får det sånn som på Lerkehytta der vi har varmt vann i dusjen og avløp ut. Det er ikke noe innlagt vann. Vi bærer opp og pumper opp vann her.



HYTTEPIONER: Frode Schei. FOTO: Håkon Jacobsen
HYTTEPIONER: Frode Schei. FOTO: Håkon Jacobsen

Tretopp for alle

Tretoppen er også tilgjengelig for bevegelseshemmede. Rent byggteknisk trekker Schei frem den 30 meter lange rullestolrampa som det mest spennende ved hytta.

– Den bygde vi på stedet med håndkraft, tau og taljer. De lange dragerne under rampa er på 10 x 30 cm, og står på jernbraketter som er skrudd direkte inn i trærne. Dragerne går i dem. Når trærne beveger seg, sklir dragerne inn i brakettene i trærne, og så sklir selve rampa på plastflaten som er oppå dragerne og under selve rampa.

Skryter av kommunen

Granhytta veier seks tonn og prosjekteringen har vært grundig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Heldigvis er Ringsaker Norges største hyttekommune.

– De som sitter i kommunen er profesjonelle innen byggesak på hytter, pluss at de er positive til innovative løsninger. Men jeg måtte dokumentere prosjektet ved hjelp av to uavhengige firmaer, som gjorde de ingeniørfaglige beregningene. Granhytta kostet omkring en million kroner, inkludert rampa.



STABILT: Diagonale stokker fra bakkeplan bidrar til å stabilisere hytta. FOTO: Håkon Jacobsen
STABILT: Diagonale stokker fra bakkeplan bidrar til å stabilisere hytta. FOTO: Håkon Jacobsen

Stillhet

Hvorfor bestemte du deg for akkurat dette stedet?

– Det er orreleik ute på myra her, og stedet er åpent, samtidig som det ligger en høyde like i nærheten som skjermer for vinden. Dessuten er området langt nok unna bylysene i Brumunddal og Moelv til at det blir helt mørkt om natten. Man skal kunne oppleve den totale stillheten som mange etterspør i dag.

Ifølge Schei er Granhytta prosjektert for å vare ti år.

– Da må jeg ta den ned hvis jeg ikke klarer å dokumentere at den ikke påvirker miljøet negativt.

Forankret

Fem kilometer vest for Granhytta ligger Furuhytta, som er prosjektert for fem år. Furuhytta ble bygget i 2006 og det planlegges en rehabilitering.

– Den er direkte forankret i furutrær og kan få en horisontal bevegelse på 40 cm når det blåser hardt. Etter hvert blir sammenføyningene slakke, og dermed klemmer det på vinduene, som fører til at vinduene sprekker. Det tenkte vi ikke på under byggingen. Granhytta er konstruert på en annen måte og blir ikke påvirket av vinden i like stor grad.



MAGISK: Utsikten fra Granhytta bringer tankene til Theodor Kittelsens verden. FOTO: Håkon Jacobsen
MAGISK: Utsikten fra Granhytta bringer tankene til Theodor Kittelsens verden. FOTO: Håkon Jacobsen

Innovasjon

– Hadde du noen andre konstruksjonsideer først?

– Ja, å spenne hytta direkte til levende trær, men det godkjennes ikke av bygningsmyndighetene hvis hytta skal brukes som overnattingssted.

– Det er arkitekt Gunnestad på Hamar som har tegnet hyttene etter mine skisser. Vi er ikke helt ferdige her i Granhytta. Dere er blant de aller første som overnatter her.

Granhytta tok rundt ett år å bygge. Schei fikk hjelp av Kråbøl og Dale, som er byggmester i Brummundal. Dessuten fikk han etablererstipend fra Innovasjon Norge.

Hvorfor valgte du skråtak?

– Visuelt er det fint. Det kan være mye snø og snøen kommer tidlig. Greit å få skuffet snøen gratis.

– Lever du av tretopphytter?

– Nei, i dag har jeg en halv stilling som skogtekniker i allmenningen, men hyttene genererer så bra omsetning at det blir to, tre arbeidsplasser i løpet av få år. Vi planlegger en tyrolertravers som skal gå her oppe fra hytta og ned på andre siden av myra, med en høydeforskjell på 16 meter, sier Schei.

– Det er selvsagt ikke lov til å jakte fra hyttene, men det selges jaktkort i området gjennom Ringsaker jakt- og fiskeområde. Det har vært jegere her som har leid hyttene. Men hovedattraksjonen er naturopplevelsene. Gjestene mine har sett villrein, elg og brunbjørn på myra her. Jeg har jobbet her i 25 år uten å ha sett bjørn, jerv, gaupe eller ulv, men mange fotavtrykk.



FROKOST: Et uredd ekorn tar seg tid til en lengre frokost på Granhytta. FOTO: Håkon Jacobsen
FROKOST: Et uredd ekorn tar seg tid til en lengre frokost på Granhytta. FOTO: Håkon Jacobsen

Byggeprosessen

– Det blåste kraftig under byggeprosessen og da hadde vi det spennende. Det knaket godt før vi fikk satt på skråstivningene.

Schei forteller at det er stor forskjell på å bygge en tretopphytte og en hytte på bakken.

– Bygger du en hytte på bakken er det en investering for fremtiden. Dette er ikke hytte i den forstand. Kall det gjerne en installasjon, noe som brukes for å tilby oppleveler. Vi må ta den ned før eller senere. Den blir slitt og har ikke fundamentering på bakken. Vi har ikke søkt om permanent bygg.

– Bygget du hytte som barn?

– Ja, jeg gjorde det. Gode opplevelser fra en spennende barndom dukker opp når man kommer opp i trærne. Jeg tror mange husker det som en god følelse da de hadde med hammer og plankestubber og klatret i trær.

Les også: Unik markahytte forfaller  

Usikker fremtid for Arne Næss-hytta

Ny hytte for 62000 kroner

Tidenes villeste hytteprosjekt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.