INDUSTRI

Hard kamp om søpla

Mona Sprenger
29. mai 2007 - 07:07

– Dette er vårt store nye satsingsområde, sier adm. direktør Egil Lorentzen i Wilhelmsen & Sønner.

Vi står foran en stor haug med hvitflis på Wilhelmsen & Sønners store sorterings- og gjenvinningsanlegg for trevirke i Groruddalen i Oslo.

– Markedet for helt hvitt trevirke vokser kraftig. Vi satser på å levere hvitflis til bioenergianleggene som nå bygges ut. De vil kreve en renere flis, sier direktøren, som har stor tro på at dette vil bli god butikk.

Hvert år finner 50 000 tonn trevirke fra blant annet byggenæringen og gjenvinningsstasjoner i Oslo veien til dette anlegget. I volum kan du gange det med fem. Her kvernes, siktes og renses treavfallet til hvitflis, fyringsbriketter og industriflis.

– Industriflisen er mer forurenset. Vi eksporterer hvert år 40 000 tonn til store forbrenningsanlegg i Sverige, som på har kommet mye lenger enn Norge. I Norge er kapasiteten liten og markedet mer umodent, men nå skjer det veldig mye på dette området, forteller Lorentzen.



Kraftig vekst

Mye har allerede skjedd. I 1998 kjøpte Veidekke Gjenvinning opp Wilhelmsen & Sønner, som den gang var et lite familiedrevet containerselskap i Oslo. Den gang omsatte bedriften for 60 millioner kroner. Nå regner Lorentsen med at årets omsetning i hvert fall vil passere 250 millioner kroner. Det er om lag 100 millioner mer enn i fjor.

– Vi er inne i en veldig kraftig vekst, og er nå den største aktøren i bygg- og anleggsbransjen. Vi mottar også mye avfall fra næringslivet, sier direktøren, som blant annet har Maxbo, NSB, ICA og Olav Thon Gruppen på kundelisten. Bedriften har spesialisert seg på kundeløsninger, transport, mottak og sortering av avfall.



Avfall = industri

Aldri før har vi kastet mer i Norge. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå kastet vi i 2005 9,7 millioner tonn avfall. Men søppel er ikke bare søppel lenger. Stadig flere har oppdaget at søppel er en ressurs. Mens det for ti år siden var vanligst å deponere avfall på fyllingene, går nå en stadig større del til gjenvinning. I 2005 gikk 69 prosent av alt avfall enten til materialgjenvinning, biologisk behandling eller energiutnytting. Dette har skapt grobunn for en ny industri.

– Avfallshåndtering er blitt industri og bransjen er blitt profesjonalisert. Vi ser nå at store aktører kjøper opp små. Veolia har kjøpt mange anlegg i Norge, Veidekke er store på avfall og det er også Franzefoss, sier Erik Wormstrand, seniorrådgiver i rådgivningsfirmaet Norsas. Han viser til at det har skjedd en enorm økning i antallet personer som jobber med avfall.



Milliardinntekter

Norsk Industri anslår at bransjen i 2006 vil omsette for 10,4 milliarder kroner og at industrien i 2008 vil sysselsette over 9000 ansatte. Den største aktøren i dag er Veolia Miljø, som eies av det internasjonale konsernet Veolia Environnement. Veolia Miljø håndterer 1,1 million tonn avfall i året og omsetter for 2,6 milliarder kroner.

– Industrialiseringen er godt i gang. Det skjer nå en rask teknologisk utvikling. Vi vil få flere kjeder og flere store moderne industrianlegg som gir høyere kvalitet på sluttproduktene. Bedre sortering gir bedre kvalitet på produktene, som omsettes på et internasjonalt varemarked, sier konsernsjef i Veolia Miljø AS, Anders Nygaard.

Denne vurderingen støtter Egil Lorentzen:

– Markedet modnes. Vi vil få flere, større og mer spesialiserte anlegg. Det stilles stadig større krav til det som skal leveres.



Viktig råstoffleverandør

Gjenvinningsnæringen er blitt en stadig viktigere råstoffleverandør til annen industri, forteller Thoralf H. Thorsen, bransjesjef for gjenvinningsbransjen i Norsk Industri.

– Det gjenvinnes om lag 550 000 tonn papir i Norge. I Europa gjenvinnes hele 50 millioner tonn returpapir. Returpapir utgjør nå femti prosent av råstoffet i nytt papir.



Hard konkurranse

Resirkulert avfall har blitt et godt betalt råstoff. Resirkulert metallavfall følger metallprisene tett, og prisen på resirkulert papp og papir har gått i været.

– Konkurransen om avfallet har blitt veldig mye hardere. Det gjelder ikke bare pris, men også kompetanse og gjennomføringsevne, sier Egil Lorentzen.

Det er Erik Wormstrand i Norsas enig i:

– Det er stor konkurranse om innsamlingen av avfall, og det har blitt mer og mer penger å hente ut, sier Wormstrand, som mener at mange av avfallsprodusentene er for sløve.

– De burde innhentet tilbud fra flere. Mange er ikke klare over verdien som ligger i avfall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.