FORSVAR

Guterres ønsker FN-forbud mot våpen styrt av kunstig intelligens

FNs generalsekretær sier kunstig intelligens kan true global fred og sikkerhet og ber verdens land om å etablere regelverk for å hindre kaos og ødeleggelser.

– Vi må enes om det generelle prinsippet å aldri fjerne den menneskelige handlefriheten og kontrollen over atomvåpen, sier FNs generalsekretær António Guterres.
– Vi må enes om det generelle prinsippet å aldri fjerne den menneskelige handlefriheten og kontrollen over atomvåpen, sier FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Khalil Senosi/AP/NTB
19. juli 2023 - 06:20

FNs sikkerhetsråd hadde tirsdag sitt første møte med kunstig intelligens (KI) som tema.

Generalsekretær António Guterres ønsker at medlemslandene innen 2026 får på plass en bindene pakt for å forby dødelige autonome våpensystemer.

Det kan medføre veldig alvorlige konsekvenser for verdensfreden dersom FN-landene ikke samles om sikre vern mot ondskapsfull bruk.

– KI vil påvirke alle områder av livet vårt. Generativ KI har enormt potensial for både godhet og ondskap i stor skala, sa han.

Systemfeil og uærlige hensikter

På den positive siden trakk han fram mulighetene for å avdekke voldsmønstre eller sikre at våpenhviler overholdes. Guterres nevnte også at kunstig intelligens kan bidra i kampen mot kreft og global fattigdom.

Samtidig advarer han om at terrorister og stater med uærlige hensikter kan forårsake forferdelige nivåer av død og ødeleggelse.

Feil i systemer for kunstig intelligens kan også skape kaos, spesielt hvis teknologien brukes i tilknytning til atomvåpensystemer og bioteknologi.

– Vi må enes om det generelle prinsippet å aldri fjerne den menneskelige handlefriheten og kontrollen over atomvåpen, sier Guterres.

Guterres ønsker at FN-landene blir enige om et veikart for disse spørsmålene i løpet av året. Han ønsker en global tilsynsmyndighet etter modell av Det internasjonale atomenergibyrået og Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart.

Toppmøte i år

Storbritannia er senere i år vertskap for et toppmøte om kunstig intelligens. Landets utenriksminister James Cleverly understreket under sikkerhetsrådsmøtet tirsdag at KI både kan styrke og forstyrre den globale stabiliteten.

– Det utfordrer våre grunnleggende antakelser om forsvar og avskrekking. Det reiser også moralske problemstillinger om hvem som skal holdes ansvarlig for avgjørelser med dødelig utfall på slagmarken, sier han.

FN advarer om at elektrisk avfall – alt fra kasserte kjøleskap til TV-er til e-scootere til mobiltelefoner – hoper seg opp over hele verden. Gjenvinningsgraden er altfor lav, og risikerer å falle ytterligere. Her jobber en indisk mann i en gjenvinningsbutikk for EE-avfall.
Les også

Enorme mengder EE-avfall er en katastrofe for miljøet 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.