OLJE OG GASS

Goliat-ja med strøm fra land

ET JA MED VILKÅR: Goliat-utbyggingen får regjeringens ja med krav om at produksjonen blir landelektrifisert, ifølge Stavanger Aftenblad.
ET JA MED VILKÅR: Goliat-utbyggingen får regjeringens ja med krav om at produksjonen blir landelektrifisert, ifølge Stavanger Aftenblad. Bilde: Sevan
8. mai 2009 - 07:08

Behovet for og ønsket om å redusere CO 2-utslipp har ført til at ett av kravene til utbyggingen, er at driften skal skje med tilførsel av elektrisk kraft fra land, ifølge Stavanger Aftenblad.

Avisen erfarer dette, og oppgir ingen kilder for opplysningene.

Det er også ventet at det blir stilt særlige krav til oljevernberedskap, og at den nordligste landsdelen får garantier om ringvirkninger fra utbyggingen og drift av feltet, skriver avisen.

Skuffelse

Utbyggingen av Goliat, 45 kilometer nord for Hammerfest, kommer til å bli formelt vedtatt i statsråd fredag. Det skriver flere aviser fredag. Også leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom sier det til NTB.

Gjærum omtaler beslutningen som et nederlag for miljøvernorganisasjonen.

– Jeg er skuffet over regjeringen som med dette viser at den ikke tar hensyn til miljø og klima, men bare til oljeindustrien, sier NU-lederen.

Italiensk-norsk

Det italienskeide selskapet Eni Norge eier 65 prosent og StatoilHydro de resterende 35 prosent av Goliat.

Kostnaden med å bygge ut feltet er anslått til 28 milliarder kroner.

I søknaden skal det ifølge Gjærum være pekt på at det er begrenset lønnsomhet i prosjektet og at det derfor ikke er grunnlag for å etablere et anlegg på land for ilandføring.

Stortinget

Det er Stortinget som fatter den endelige beslutningen om utbygging.

Andre nestleder i stortingskomiteen for energi og miljø, Tore Nordtun (Ap) sier til Stavanger Aftenblad at han venter at beslutningen blir fattet før Stortinget tar sommerferie i juni.

– Det er en særdeles viktig beslutning. Det er et av de større feltene som ligger klar til produksjon. Det er viktig for sysselsettingen i Finnmark og det er viktig for norsk oljeindustri, sier Nordtun.

Natur og Ungdom håper på sin side at prosjektet likevel ikke blir noe av:

– Siste mulighet for å stanse dette nå er at ENI må søke om utslippstillatelse i etterkant og at svaret på en slik søknad blir nei, sier Gjærum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.