BYGG

Glava starter produksjon av ny lettvegg

11. sep. 2013 - 14:21

Klar for montering veier det 60 x 200 cm store elementet 15 kg.

Alle nødvendig produksjonsmaskiner er bestilt, og Glava håper å starte produksjonen av veggelementene de har gitt navnet Trollveggen i november.

Canadisk produkt

Det er et ICF-system (insulated concrete forms) som den norske produsenten har plukket opp i Canada.

Elementene består av vanger av EPS, ekspandert polystyren, som er forbundet med stålbindere. Under transport og lagring kan de klappes sammen, mens de foldes ut for montering og støp mellom vangene.

Ifølge Espen Lund, som er prosjektleder, skiller Glavas system seg fra de øvrige gjennom at det i tillegg til stålbindere er lagt stål inn i vangene. Det skal bidra til bedre styrke og stabilitet og virker samtidig som forankring for kledning, GU-gips eller annet som skal festes.

Lund antar at puss blir den mest brukte kledningen.

– Det er sterkt, tåler hva som helst av kledning, forsikrer han.

Veggelementene kan kappes til på stedet, alt som trengs er en sirkelsag med stålblad. Elementene kan benyttes opp til tre etasjer. Styrkemessig tåler det fem etasjer godt, men det er brannhensyn som gjør at tre etasjer er maks.

Les om modulært byggesystem: – Bedre isolasjon, tynnere vegger og lunere klima

Ny aktør positivt

At Trollveggen til Glava blir unikt når det gjelder muligheten til utlektning og innfesting av kledning avvises av Jackon, som skal være den største av dagens produsenter.

Det finnes i hvert fall fire norske produsenter: Brødrende Sunde har sin løsning, og etter hva Teknisk Ukeblad erfarer skal en helt ny generasjon være på vei. Andre leverandører er Bewi, Vartdal plastindustri og Jackon i Fredrikstad.

– Alle produsentene har systemer for slik innfesting, men de varierer nok noe, sier salgs- og markedsdirektør Bengt Bøyesen i Jackon.

Venter vekst

– Å få en så seriøs aktør som Glava inn på dette markedet vil være positivt og føre til økt anerkjennelse av systemet, sier salgs- og markedsdirektør Bengt Bøyesen i Jackon.

Bøyesen tror på vekst og at ICF vil få økt bruk.

– Det startet jo som et produkt for grunnmur og en konkurrent til Leca, nå bygges det i økende grad hele hus med slike systemer. Potensialet ligger i å bygge hele hus, sier Bøyesen.

Også Glava sikter mot hele hus.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Først er nok andre IFC-produsenter de viktigste konkurrentene, deretter Leca. Etter hvert kan vi nok også konkurrere mot stenderverk av tre, men det vil nok ta noe tid. Byggetradisjoner endres ikke lett, sier Lund.

Bøyesen har ingen oversikt over hvor stort dette markedet er i Norge. Heller ikke Arne Skjelle i Byggevareindustriens forening våger å anslå omfanget.

– I flere land begynner produsentene å organisere seg i forbund som blant annet samarbeider om tekniske standarder. Noe slikt har vi ikke i Norge, og derfor heller ingen oversikt over omsetningen, sier Bøyesen.

Les også: Nå skal det bli enklere å bruke fiberarmering

Tre versjoner

Glava leverer tre versjoner av elementene. Alle tre har 75 mm innervange. Yttervangene kan være 75, 110 eller 150 mm. Den tykkeste fyller nesten passivhuskravene.

– Hvorfor har dere ikke lagt på ytterligere noen millimeter så dere kan levere for passivhus? Det går jo mot påbud om passivhus i TEK15?

– Det kunne vi gjort, men det er tradisjon i norsk byggeri å lekte ut på innsiden. Det skjer blant annet for å få plass til skjult elektrisk anlegg. Da kan vi like godt bruke den plassen til ekstra isolasjon.

Lund forteller at de har forhørt seg med aktører i næringen som alle uttrykker at utlekting på innsiden er ønsket.

Heller ikke Jackon kan i dag levere produkter som uten ytterligere isolasjon kan bli passivhus.

– Vi har sett på det, nå ligger vi litt på været for å se hvordan TEK15 blir, men neste generasjon forberedes, sier Bøyesen.

Les også: Innovasjonspris til Moelven

Ønsket et mursystem

Jon Karlsen, administrerende direktør i Glava forteller at selskapet startet prosjektet for tre år siden og at det er investert 43 millioner så langt.

– Vi ønsket å komme med et mursystem. Vi ønsket noe unikt norsk og startet først egen utvikling. Vi kom et godt stykke på vei, forteller Karlsen.

Samtidig reiste selskapets representanter rundt og så, besøkte messer og bedrifter. Den canadiske løsningen falt de for.

– Ja, de har klimatiske forhold som ikke er ulike de vi har i Norge. Dessuten så vi etter noe som var robust og kostnadseffektivt når det gjaldt montasje og logistikk.

Glava starter produksjonen på sin fabrikk i Spydeberg i Østfold. Der blir det kun produsert ferdige elementer som måler 60 x 200 cm. Det er mulig å forhåndsmontere hele veggelementer, en film fra den canadiske produsenten viste slike.

– Vi er åpne for samtaler med andre. Kanskje lokale bedrifter, det er jo noe med logistikken her, sier Karlsen.

– Vi er åpne for samtaler med andre. Kanskje lokale bedrifter, det er jo noe med logistikken her, sier Karlsen.Espen Lund viser hvor lett elementet kan håndteres. De kunne produsert dem større, men da hadde vekten overskredet 15 kg, og utløst krav om at minst to personer løfter dem.

Les også:

Fra emballasje til bygg

Slik vil de lage isolasjon av søppel

Passivhus med leire, halm og treskruer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.