Gjør "umulig" måling mulig

Kombinasjonen av tett damp, omfattende begroing og røreverk har i årevis bydd på utfordringer for nivåmåling hos Nordox. Så kom løsningen.

12. des. 2016 - 07:00

– Vær forsiktig, klærne dine kommer til å bli røde, advarer Rijad Agic, teknisk sjef hos Nordox, før vi går inn i produksjonslokalene på Østensjø i Oslo.

– Bilen min var rød innvendig i ukevis etter mitt første besøk hos dere, skyter Nils Christian Aas inn. Han har vært der mange ganger, som distriktssjef for Vega.

Rødfargen kommer fra kopperoksid, som er produktet Nordox har produsert i snart 100 år. Selskapet er en av kun fire produsenter i hele verden og har en egenutviklet oksidasjonsprosess de velger å holde for seg selv.

Vanskelig nivåmåling

I produksjonsprosessen er det mange tanker, fulle av slurry. Nivåmåling i de tankene har vært en konstant kilde til trøbbel og frustrasjon gjennom mange år. Agic forteller at de har brukt omtrent alle de forskjellige løsningene som finnes. Ingen har fungert tilfredsstillende.

Vis mer

– Så lenge det var rent fungerte det meste. Men når begroing, varme og damp kom til så begynte de å fuske, alle løsningene, enten det var radar eller andre løsninger. Veiecelle er ikke mulig, tettheten varierer for mye.

Det har variert noe hvor lang tid det går mellom hver gang tankene måtte tømmes og renses, på det lengste holdt de seks måneder på det korteste kun tre måneder. Det er kostbart, produksjonen må stanses.

– Så er det en ubehagelig jobb. Det kan være opp til tre til fire tonn begroing inne i en tank, det tar tid å rense, sier Agic.

Nordox har hatt mange løsninger der forskjellige leverandører har tilbud en løsning der de ikke behøver å betale noe om den installerte løsningen ikke fungerer. Inntil april i år har ingen slike installasjoner virket.

Høyere frekvens

– Da ringte Vega og tilbød sin nye radar som sender på 80 GHz. Også de tilbød at om det ikke virket skulle vi ikke betale. Vi har forsøkt så mye forskjellig, vi trodde ikke på dem.

Les: Radar nivåmåler på 80 GHz

Nå, etter et halvt års bruk har Agic sett at han ikke hadde noen grunn til sin skepsis. Den nye radaren fungerer som den skal, praktisk talt upåvirket av damp og begroing. På Nordox er det allerede montert ytterligere fem målere.

Vis mer

Totalt er det 15 tanker i bedriften, etter hvert skal de utstyres med 80 GHz-radar alle sammen.

– Men først skal vi skifte mange av tankene. De vi har nå er laget av glassfiber, det er et fullstendig dødt materiale og det bidrar til at begroingen går fort.

De nye tankene vil være laget av PP, eller polypropylen. Det er et mer «levende» materiale som beveger seg, utvider seg og trekker seg sammen med vekslende temperatur- og fuktforhold. Disse ørsmå bevegelsene er nok til at begroingen ikke skjer like raskt som på dagens tanker.

Blir ny standard

Vega lanserte den første radaren som sender 80 GHz i 2014, den var laget for å måle tørrstoff. Sent i fjor lanserte de så Vegapuls 64 som er verdens første 80 GHz-radar for væsker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det blir den nye standarden, sier Nils Christian Aas.

80 GHz har så å si ingen ulemper sammenlignet med de tradisjonelle radarene, den er heller ikke dyrere i innkjøp.

Siemens lanserte i 2010 en modell kalt Sitrans LR560 for nivåmåling i tørrstoff. Dette er en radar som sender med 78 GHz. Men Siemens har ingen modeller for væsker som sender med slike frekvenser. Etter hva Automatisering kjenner til har Vega rett i at de så langt er alene om å tilby nivåmåling for både væsker og tørrstoff med 80 GHz. Aas regner likevel med at konkurrentene kommer etter og at høyere frekvenser vil bre om seg.

Nordox har valgt å benytte Plicscom display med Bluetooth trådløs konfigurering for alle sine nye radarer fra Vega.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.