ARKIVNYHETER

Gir tilbake CO2-pengene

OLJESAND: Provinsen Alberta vil bruke milliarder på CO2-rensing av tjæresand, men flere oljeselskaper lar være å søke om penger. Misbruk av skattebetalernes penger, mener Greenpeace, som ga folk en sjanse til å få pengene sine tilbake.
OLJESAND: Provinsen Alberta vil bruke milliarder på CO2-rensing av tjæresand, men flere oljeselskaper lar være å søke om penger. Misbruk av skattebetalernes penger, mener Greenpeace, som ga folk en sjanse til å få pengene sine tilbake. Bilde: Shell
Kjetil Malkenes Hovland
7. apr. 2009 - 14:25

Den kanadiske provinsen Alberta skal satse hele 11 milliarder kroner på CO2-lagring.

Provinsen er hjem for en rekke tjæresand-prosjekter, blant annet fra norske StatoilHydro. Olje fra tjæresand gir store CO2-utslipp.

CO2-satsingen tilsvarer 600 dollar (over 3000 kroner) per innbygger. Men Greenpeace mener pengene er bortkastet.

Begravde 600 dollar GIR TILBAKE: Greenpeace begravde 600 dollar utenfor lovforsamlingen i Alberta. Slik kunne en heldig skattebetaler få tilbake det organisasjonen regner som bortkastede penger.
Begravde 600 dollar GIR TILBAKE: Greenpeace begravde 600 dollar utenfor lovforsamlingen i Alberta. Slik kunne en heldig skattebetaler få tilbake det organisasjonen regner som bortkastede penger.

Begravde 600 dollar

Organisasjonen begravde derfor 600 dollar utenfor regjeringsbygningen i Alberta, slik at en heldig skattebetaler kunne få tilbake det Greenpeace ser på som bortkastete penger.

– I det minste vil en innbygger bli spart for å få 600 dollar av sine penger bortkastet på Stelmachs CCS-plan, sa Mike Hudema i Greenpeace. Ed Stelmach er førsteminister og leder for provinsregjeringen i Alberta.

StatoilHydro trakk seg

StatoilHydro er en av åtte oljegiganter som nylig trakk seg fra regjeringens konkurranse om støtte til CO2-lagringsprosjekter. Blant dem var også Suncor, Syncrude og ConocoPhillips.

– CCS (CO2-fangst og lagring) er ingen slam dunk, sa Bob Skinner i StatoilHydro til Calgary Herald.

For mange huller

Greenpeace mener det er for mange huller i tjæresandproduksjonen til at CO2-fangst og lagring kan fungere. Organisasjonen mener regjeringen i Alberta driver med grønnvasking av en skitten industri, og kaster bort skattebetalernes penger på å legge et røykteppe.

– Alberta trenger grønne jobber og en grønn plan for å snu økonomien vår og få folk tilbake i jobb, sier Mike Hudema i organisasjonens tjæresand-kampanje.

– Vi håper at ved å ta opp hvor mye innbyggerne i Alberta betaler kun for dette ene testopplegget, så vil folk kreve at førsteministeren endrer kurs og investerer i grønn energi og grønne jobber, sier Hudema.

Vil fortsatt fange CO2

OLJESAND: StatoilHydro kjører nå flere forskningsprosjekter på oljesand. Målet er å kunne utvinne oljen mer effektivt og med mindre energibruk enn i dag.
OLJESAND: – Folk i Alberta skulle ikke behøve å betale for å rense forurensningen av drivhusgasser som industrien gjør, spesielt når noen av de største oljeselskapene i provinsen ikke engang tar del i pilotprosjektene selv, sier Mike Hudema i Greenpeace. StatoilHydro
Her hjemme får StatoilHydro kritikk fra miljøbevegelsen for å satse på oljeproduksjon fra canadisk tjæresand. Selskapet sier de fremdeles jobber med CO2-fangst i Canada, selv om de har droppet å søke om regjeringsmidler i Alberta.

– CO2-fangst ligger i våre planer, sier StatoilHydros talsperson for internasjonal virksomhet Mari Dotterud til Dagsavisen.

Men oljeselskapene har et ansvar, mener Greenpeace.

– Folk i Alberta skulle ikke behøve å betale for å rense forurensningen av drivhusgasser som industrien gjør, spesielt når noen av de største oljeselskapene i provinsen ikke engang tar del i pilotprosjektene selv, sier Mike Hudema i Greenpeace.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Skattebetalerne skulle definitivt ikke ta regningen for en uprøvd, utrolig dyr teknologi med lang utviklingstid som til slutt ikke engang vil sette spor i utslippene som strømmer ut fra tjæresanden, sier Hudema.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.