DATATELE

Frykter fremtiden etter TSS-salg

Telenor vil ikke satse på satellittkommunikasjon. Nå frykter NITO at heller ikke den nye amerikanske eieren vil gjøre det.
Telenor vil ikke satse på satellittkommunikasjon. Nå frykter NITO at heller ikke den nye amerikanske eieren vil gjøre det. Bilde: Stein Arne Andreassen / Telenor
Mona StrandeMona StrandeJournalist
30. okt. 2006 - 13:50
Vis mer

- Vi hadde håpet at et salg ville åpne muligheter, og ikke mange faremomenter slik som dette, sier Morten Skisland, NITO Telenors hovedtillitsvalgt i Telenor Satellite Services ( TSS).

Ikke satsingsområde

Telenor Satellite Services har i underkant av 50 NITO-organiserte ingeniører.

De har lenge vært klar over at Telenor har sett etter en kjøper til TSS, og vet at satellittkommunikasjon ikke er et satsingsområde for konsernet.

- Kjernevirksomheten er definert til å ikke omfatte oss, men vi mener TSS bidrar til å gjøre Telenor til en komplett leverandør. Det er synd Telenor ikke ser det på samme måte, sier Skisland.

Tung teknologi

Han hadde håpet at Telenor ville vurdere TSS som mer enn drifting av "kommunikasjon med forholdsvis lite teknologisk innhold", slik styreleder Thorleif Enger uttalte det i forrige uke.

- Det å drive med satellittkommunikasjon er ikke noe man kan lære via et brevkurs. Dette er tung teknologi som vi har utviklet gjennom 30 år, og det er synd hvis Norge nå kommer tilbake til null igjen på dette feltet, sier Skisland.

Frykter fransk fokus

Han frykter at den nye eieren, Apax Partners France, vil satse i Frankrike istedenfor i Norge.

- Apex har sterke interesser i Frankrike, og har allerede en jordstasjon der med nøyaktig det samme geografiske dekningsområdet som oss. I tillegg er vernet sterkt for oppegående bedrifter der, så hvis det blir snakk om nedbemanning er vi redde for at det vil skje i Norge, sier Skisland.

Ikke som ventet

TSS hadde håpet at de ved et eventuelt salg hadde havnet i norske hender - og i alle fall ikke hendene til en aktør som eide en fransk jordstasjon fra før.

Nå satser de på at kvaliteten og verdien av den norske kompetansen blir lagt til grunn, og at den "rike onkelen fra amerika" vil se potensialet på samme måte som de ansatte i TSS.

Flest ulemper

Skisland sier det sikkert er fordeler med å eies av Apax. For eksempel er de betydelig inne i satellittvirksomhet allerede, siden de blant annet eier Intelsat, noe som kan gi mer penger til investeringer og ekspansjon. Men fordelene veier ikke opp for ulempene:

- Vi føler det ligger mange faremomenter her, og usikkerheten rundt oppkjøpet er stor. Fond som Apax tenker vanligvis ikke lenger frem enn 4-5 år, og det vil ikke være gunstig for oss å være i en salgsprosess hele tiden, sier Skisland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.