T2

Førsteinntrykk: Sony Xperia Z

Sony er først ute med Full HD-skjerm på en mobiltelefon.

Stor nok: Fem tommer høres stort ut, og Xperia Z er en voksen telefon. Samtidig er den tynn og lett og vi tror ikke størrelsen vil gjøre at folk ikke kjøper den.
Stor nok: Fem tommer høres stort ut, og Xperia Z er en voksen telefon. Samtidig er den tynn og lett og vi tror ikke størrelsen vil gjøre at folk ikke kjøper den. Bilde: orv
13. feb. 2013 - 18:30
Vis mer

Sonys nye Xperia Z er på vei ut i butikkene, og vi har fått en til test.

Selv om vi så den for første gang på CES i Las Vegas for noen uker siden, er det noe annet å pakke opp det ferdige produktet.

Førsteinntrykket er at her har Sony sluppet til designere som ikke bare har stått til eksamen, men som har fått toppkarakter.

Men de har ikke funnet opp alt kruttet selv: Med kullsort glass både foran og bak er det tydelig at iPhone 4 har stått modell. Men med en tykkelse på bare 7,9 mm er den mye tynnere. Og vekten på bare 130 gram tyder på at her har de japanske ingeniørene fått brynt seg.

Les også: Philips' toppmodell er bedre enn noensinne

Først på markedet

Sony Xperia Z er den første telefonen på markedet som har Full HD-skjerm. Det vil si en oppløsning på ufattelige 1920 ganger 1080 punkter fordelt over fem tommer.

I neste uke skal HTC ha en stor pressekonferanse i London, og da får vi nok mer Full HD. Det forventer vi også av Samsung Galaxy IV når den skal avdukes om en måned.

Men la det være sagt. Vi har aldri sett et skarpere bilde på noen mobilskjerm. Teksten forblir sylskarp uansett hvor små fontene er. iPhone, med sin Retina-skjerm, er grundig parkert på oppløsning. Med 443 punkter per tomme er det øynene som ikke henger med lenger.

Skjermkvalitet handler selvfølgelig ikke bare om oppløsning. Det handler også om lysstyrke og hvordan elektronikken driver skjermen. Igjen må vi berømme Sony for innsatsen. Ikke minst video er nydelig å se på.

Les også: Ser om pakken din er blitt mishandlet under transport

Vanntett

Svært mange har opplevd at telefonen har havnet i vann. Noen ganger går det bra, men oftest er det dødsdommen.

Sony har nå flere vanntette modeller i stallen, og denne er ikke noe unntak. Vi la den i vasken og fikk en kollega til å ringe. Og jo da. Det ringer under vann også, selv om det neppe er der man svarer.

Det at telefonen er vanntett medfører at den ikke kan ha åpninger. Derfor er det lokk over både Micro USB-kontakten og 3,5 mm-kontakten. Det medfører litt mer fikkel i forhold til å sette kontaktene rett inn.

Til gjengjeld følger det med en veldig praktisk ladedokk. I stedet for å koble inn Micro USB-pluggen i telefonen kan den kobles rett i dokken som telefonen settes i. Telefonen har to små ladekontakter på siden som overfører strøm.

Tåler vann: Vi la Sonys nye Xperia Z i vasken og tappet i 10 cm vann. Så fikk vi en kollega til å ringe til den og kunne konstatere at vann er ingen hindring.
Til gjengjeld følger det med en veldig praktisk ladedokk. I stedet for å koble inn Micro USB-pluggen i telefonen kan den kobles rett i dokken som telefonen settes i. Telefonen har to små ladekontakter på siden som overfører strøm.Tåler vann: Vi la Sonys nye Xperia Z i vasken og tappet i 10 cm vann. Så fikk vi en kollega til å ringe til den og kunne konstatere at vann er ingen hindring. orv

Les også: Nå kan du lade mobilen med en kaffekopp

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

LTE

Som man forventer av en moderne telefon i øvre segmen,t har den støtte for alle de norske LTE-frekvensene.

En rask test inne på kontoret hvor vi har sånn middels signal fra Telenors 4G-nett ga oss fra 35 til nesten 43 Mbit/s ned og fra 9 til 11 Mbit/s opp. Det kan vi leve med. Svært godt til og med.

Selv om 3G-nettverkene i Norge er blitt veldig bra, synes vi faktisk 4G bør være med på lista over de spesifikasjonene som en toppmodell bør ha i dag.

Les også: Kan Viaplay hamle opp med Netflix og HBO?

Kanskje kamerakonge

Kameraet på telefonen er et kapittel for seg selv.

Funksjonslisten er svært lang, og det er tydelig at samme selskap også kan dette med å lage vanlige kameraer.

Det innebygde kameraet bak har en oppløsning på 13 megapiksler og de bildene vi har tatt ser svært bra ut. Dette er et såkalt HDR-kamera som kan gi gode bilder selv når man tar bilder med mye motlys.

Vi foreviget en kollega med et opplyst vindu i bakgrunnen og fikk med masse informasjon både i de lyse og mørke delene. Det vanlige er at det mørke gror hel igjen, eller det lyse blåser hel ut. Sony bruker også HDR-funksjonen når man tar video og påstår at de er aller ført ute med.

Frontkameraet har Full HD-oppløsning og burde gi svært gode videokonferansebilder.

Hvor bra kameraet er i forhold til konkurrentene kommer vi tilbake til i en grundigere test, men vi tipper dette kommer til å hevde seg helt i teten.

Les også: Kompaktkameraet i fritt fall

Har alt

Vi kan ikke komme på mye denne telefonen ikke har. Det må i så fall være trådløs lading, men her gjør dokken jobben like bra. Den har selvfølgelig NFC, hvor Sony har vært en pioner.

Telefonen kommer med 16 GB innebygget minne og et Micro SD-kort på 2 G. De som vil ha mer kan bytte ut det med et 32 GB-kort. En Qualcomm Snapdragon firekjerne prosessor på 1,5 GHz, sammen med et arbeidsminne er på 2 GB, sørger for veldig bra hastighet.

Prisen på herligheten er noe over 5000 kroner. Det er i samme gate som iPhone 5, men 1500 mer enn Galaxy SIII.

Karakteren får vi komme tilbake til, men førsteinntrykket står helt klart til toppkarakter.

Ladedokk. Det følger med en veldig praktisk ladedokk til Xperia Z.
Karakteren får vi komme tilbake til, men førsteinntrykket står helt klart til toppkarakter.Ladedokk. Det følger med en veldig praktisk ladedokk til Xperia Z. orv

Les også: Nå kommer Microsoft-brettet til Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.