INDUSTRI

Forskerflukt fra Borealis

Personene f.v. er Knut Fosse, Arild Follestad & Alex Krajete.
Personene f.v. er Knut Fosse, Arild Follestad & Alex Krajete. Bilde: Borealis
Mona Sprenger
14. mars 2007 - 15:22

– Vi er svært urolige for fremtiden, sier leder for fagforeningen NITO ved Borealis, Kai H. Torsdal.

I 2005 solgte Statoil sin halvdel av Borealis til arabiske IPIC i Abu Dhabi og Østerrikes OMV. Dermed fikk bedriften bare utenlandske eiere.

Neste kutt

I 2006 ble en av tre produksjonsenheter i Bamble lagt ned, og hundre ansatte måtte finne seg nye jobber. Nå frykter også forskningsavdelingen for fremtiden.

– Våre eiere fra Østerrike og Midtøsten viser ingen tegn til å satse i Norge. I stedet ønsker de å bygge opp forskningsmiljøer i egne land, sier leder for fagforeningen Tekna ved Borealis, Per Anker Hassel.



Teknologitunge

Gjennom mange år har Borealis opparbeidet seg en solid forskningskompetanse i Bamble. Her skreddersys plastsammensetninger som passer til alt fra produksjon av emballasje til støtfangere.

– Vi er et miniatyr Borealis i Borealis konsernet. Her finnes alt. Det er ikke mange miljøer i Norge som kan måle seg med oss i utstyr og kompetanse. Universitetsfolk får ofte hakeslepp når de kommer på besøk, forteller Hassel.

102 forskere i Bamble utgjør fremdeles en fjerdedel av teknologimiljøet i konsernet Borealis.



Vil bli i Norge

– I alle år har vi hatt lav turnover, men det har forandret seg, sier Hassel, som anslår at om lag åtte prosent av Teknas medlemmer sluttet i fjor.

Allerede har avdelingen Olefinforskning blitt flyttet fra Bamble til Østerrike, men det gikk ikke smertefritt.

– Alle som jobbet her ble tilbudt å flytte til Østerrike, men ingen hadde lyst på jobben. Mange valgte derfor å gjøre noe annet i stedet, sier Torsdal.



– Blåøyd og lurt

Selv om konsernet Borealis de siste årene har hatt meget gode resultater, er tallene for Bamble-avdelingen langt mindre lystige.

– Vi har et stort, tungt faglig forskningsmiljø. Vi har derimot de eldste og minste fabrikkene, som vil ha vansker med å møte fremtidige krav, sier leder for IndustriEnergi ved Borealis Hans Ødegård. Han er ikke er imponert over norske myndigheters industripolitikk.

– I Østerrike legger myndighetene til rette for industriell utvikling for at Borealis skal investere. Vi ser at det samme skjer både i Tyskland og England.

– Vi føler oss både blåøyd og lurt her i Norge fordi vi ikke får til en slik tilrettelegging. Her må vi kjempe gjennom et gassrør på tross av norske myndigheter, mens i andre land får industrien myndighetenes drahjelp, tilføyer Torsdal.



– Håpløst på etterskudd

Nå frykter mange at tiden er i ferd med å renne ut, selv om utsiktene for å få et gassrør til Grenland nå er svært lovende.

– Vi er håpløst på etterskudd med investeringer. Nå ser det ut som gassrøret kommer, men det er ti år for sent. Vi føler at eierne våre ikke er interessert i å investere lenger, sierTorsdal.























Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.