BYGG

Forbereder seg på nedgang

Tone Strøm-Gundersen
14. sep. 2007 - 07:05

Lange prosjekter for offentlig sektor lokker.

– Vi velger oppdrag med tanke på framtidig nedgang. Store offentlige prosjekter som skoler og kulturhus er sikre kort i dårligere tider, sier Geir Dyrvik, faglig leder i Dyrvik Arkitekter AS.

Oslo-kontoret vrir nå helt bevisst fokus bort fra privatboliger til konkurranser om store offentlige prosjekter.

Langsiktighet

Målbevisst satser de på konkurranser som kan gi langsiktig gevinst.

Det skal gjøre kontoret mindre sårbart for konjunktursvingninger. For er det en ting norske arkitekter er enige om, er det at de er vil være blant de første som merker eventuelle nedgangstider.



Ber staten regulere markedet

– Det går godt nå, men vi kan møte en vegg i framtiden, sier Geir Dyrvik.

Norske arkitekters landsforbund (NAL) oppfordrer offentlig sektor til å styre markedet for arkitektene ved å spare store prosjekter til dårligere tider.

– Staten bør bruke sin makt til å regulere markedet og holde igjen store prosjekter til mindre gode tider. For eksempel er det veldig bra at ikke Tullinløkka legges ut nå og sprenger kapasiteten både på arkitektkontorer og i byggebransjen, sier Jannike Hovland, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL).



Følger arkitektenes ordreinngang nøye

Byggenæringens landsforbund (BNL) er også opptatt av at de store statlige prosjektene styres godt og brukes for å støtte næringene i dårligere tider.

– Så fort arkitektene melder om nedgang, burde man øke aktiviteten i offentlige prosjekter. Våre næringer vet jo at arkitektene er de første som merker det og at vi deretter kan vente oss det to-tre år etterpå. Derfor følger vi arkitektkontorenes ordreinngang svært nøye, sier administrerende direktør Sverre A. Larssen i BNL.

BNL er godt fornøyd med at arkitektene har gode tider nå og mener at det vil sikre hans medlemmer i minst tre år framover.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vil ha fast ansatte

De siste tre årene har bemanningen ved norske arkitektkontorer økt med 30 prosent eller om lag 600 personer, viser tall fra Arkitektbedriftene. Svært mange ansatt ved kontorene kommer fra land utenfor Norge. Administrerende direktør Harald Eriksen i Arkitektbedriftene anslår at cirka 12 prosent av de ansatte nå er utenlandske.

Arcasa arkitekter AS har doblet antall ansatte på fire år og satser i all hovedsak på fast ansatte.

– Vi forsøker å vokse slik at bedriften ikke skal gå under når nedgangen kommer. Da er solid kompetanse og stabil arbeidskraft viktig, sier Per Erik Martinussen, daglig leder i Arcasa.

Også Tromsøs største arkitektkontor, Borealis Arkitekter AS, har ekspandert de siste årene.

– Gode tider gir muligheter for å bygge kompetanse til dårligere tider. Vi ansetter både norske og utenlandske arkitekter, sier daglig leder Tor E. Pedersen.

Ikke frilans

Selv om ekspansjon kan snu til overtallighet i dårlige tider, tror få kontorer utstrakt frilansbruk er veien å gå.

For mye innleid arbeidskraft gir lite stabil organisasjon. Men det er rift om de beste og de fleste, særlig arkitekter med lang erfaring i å gjennomføre prosjekter. Kontorene henter i stor grad arbeidskraft utenfor Norge.

NAL oppfordrer alle medlemmene sine til å avsette midler nå når pengene strømmer inn.

– Vi må forberede oss godt. NAL skal holde profesjonaliseringskurs, slik at vi sørger for at medlemmene våre er helt oppdatert. I tillegg er det viktig at vi er godt skolerte til å møte stadig flere miljøkrav, sier Jannike Hovland. Hun mener arkitektkontorene i større grad burde utveksle prosjekter og kunnskap og håper NAL skal bidra til det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.