KLIMA

FN: Bruken av verdens naturressurser kan øke med 60 prosent fram mot 2060

Truer både klimamål og økonomisk velstand, advarer FN.

Overforbruket av naturressurser truer klimamålene, advarer FNs ressurspanel. Bildet viser ekstremregn i Singapore.
Overforbruket av naturressurser truer klimamålene, advarer FNs ressurspanel. Bildet viser ekstremregn i Singapore. Foto: David Goldman/AP/NTB
1. mars 2024 - 12:17

Verdensorganisasjonen tar til orde for drastiske endringer på områder som energi, matproduksjon og -forbruk, transport og boligbygging og advarer om at utvinning og bruk av jordas ressurser kan øke med opp til 60 prosent innen 2060.

FNs ressurspanel sier i 2024-utgaven av rapporten om bruken av verdens naturressurser at enorm utbygging av infrastruktur, økt etterspørsel etter energi og økt forbrukerkonsum i de siste 50 årene, særlig i velstående land, har tredoblet forbruket av naturressurser.

– Og sulten etter mer naturressurser, alt fra mat til fossilt brennstoff, øker med et gjennomsnitt på over 2,3 prosent i året, heter det i rapporten som ble lagt fram i Nairobi fredag.

I omløp

WWF Verdens naturfond sier i en kommentar at den norske økonomien må innrettes slik at den opererer innenfor planetens tåleevne.

– Norge bør innføre et mål om reduksjon av materialforbruket. Det betyr at det i større grad må rettes inn mot å forvalte naturressurser som allerede er i omløp, framfor å fokusere på avfallshåndtering, sier WWF.

FNs ressurspanel sier at det er befolkningen i de velstående landene som i all hovedsak driver opp forbruket. De forbruker seks ganger mer naturressurser enn innbyggerne i fattige land og er ansvarlige for ti ganger større klimaeffekter enn dem som bor i lavinntektsland.

– Vi trenger sterkere og mer inngripende virkemidler som skatteordninger og statlig støtte som bidrar til at det blir billigere å velge sirkulært fremfor å ta ut stadig flere urørte ressurser, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Alarmerende

– Alle verdens land må ta ansvar for et mer bærekraftig forbruk. Regjeringen legger snart fram en handlingsplan for sirkulær økonomi, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. <i>Foto:  Tore Stensvold</i>
– Alle verdens land må ta ansvar for et mer bærekraftig forbruk. Regjeringen legger snart fram en handlingsplan for sirkulær økonomi, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto:  Tore Stensvold

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier det er alarmerende at verdens bruk av ressurser øker langt raskere enn hva kloden tåler.

– Alle verdens land må ta ansvar for et mer bærekraftig forbruk. Regjeringen har en plan for å redusere bruken av fossil energi, vi jobber med flere tiltak for mer bærekraftig bruk av natur, og vi legger snart fram en handlingsplan for sirkulær økonomi, sier han.

Hovedforfatteren av rapporten, Hans Bruyninckx, advarer om at dagens utviklingsbane vil føre til langt høyere temperaturøkning enn det som er målsettingen i Paris-avtalen fra 2015.

Her ble landene enige om å holde økningen under 2 prosent, fortrinnsvis under 1,5 prosent.

– Vi står overfor økende bruk av naturressurser og et avtrykk på jordas grunnleggende systemer som ikke er bærekraftig, sier Bruyninckx til AFP.

Helt nødvendige

Men han erkjenner samtidig at bruk av naturressurser er nødvendig for å snu utviklingen: både for å øke velstanden i fattige land og skaffe til veie mineraler og metaller som trenges i overgangen fra fossilt brennstoff til andre energikilder.

Uten drastiske grep vil utnyttelsen av jordas ressurser bare fortsette å øke. Datamodeller viser en økning på 60 prosent fra 2020 til 2060, fra 100 milliarder tonn til 160 milliarder.

– Den eneste valget vi har, er å stabilisere og balansere menneskelig virksomhet med naturen rundt oss, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Svake, fragmenterte eller halvhjertede tiltak vil ikke virke. Det som trengs, er vidtrekkende og genuine systemendringer på energiområdet, i matproduksjonen, innenfor infrastrukturen og i byggesektoren i et omfang og med en hastighet som verden ikke tidligere har sett, heter det.

Fredrik Myhre, marinbiolog og leder for havteamet i WWF Verdens naturfond, mener at også Forsvaret må se på tiltak som bidrar til å redusere fotavtrykk på naturen, uavhengig av geopolitikken.
Les også

Sprengstoff-fabrikk får femdoble utslipp i Oslofjorden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.