KLIMA

FN ber USA kutte produksjon av biodrivstoff

For å dempe risikoen for en global matvarekrise.

Tørken i USA har gjort avlingene i år dårlige. Det gjør at FN ber USA om å oppheve påbudet om at deler av maisproduksjonen skal gå til biodrivstoff.
Tørken i USA har gjort avlingene i år dårlige. Det gjør at FN ber USA om å oppheve påbudet om at deler av maisproduksjonen skal gå til biodrivstoff. Bilde: NTB scanpix
10. aug. 2012 - 08:33

 

Sjefen for FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO), José Graziano da Silva, tar til orde for en midlertidig oppheving av et offentlig amerikansk påbud om at deler av landets maisproduksjon skal gå til produksjon av biodrivstoff.

Det vil gjøre det mulig å bruke større deler av avlingene til matproduksjon, skriver da Silva i avisa Financial Times.

Prisene på mais, hvete og soyabønner har steget kraftig den siste tiden, delvis som en følge av tørken som har rammet viktige jordbruksområder i USA. Særlig maisproduksjonen er hardt rammet av tørken.

– Når kornprisene på verdensmarkedet stiger, vil konkurransen om mais, sukker og oljefrø til mat, fôr og drivstoffsektoren trolig bli hardere, skriver da Silva.

Les også: Her dyrkes vårt nye drivstoff

Svartehavet

Produksjon av biodrivstoff er i utgangspunktet ment som et tiltak for å redusere utslipp av klimagasser.Enkelte forskere mener den voldsomme tørken i USA har sammenheng med den globale oppvarmingen.

I så fall er maismangelen et eksempel på at klimatiltak kan bli vanskelige å gjennomføre som følge av problemet de er ment å skulle løse.

I tillegg til at USA er rammet av nedbørsmangel og den varmeste sommeren som noen gang er blitt målt, er det bekymring for at også de viktige jordbruksområdene ved Svartehavet vil få problemer med tørke i år.

Også i Australia og Italia er det tørke, og den italienske landbruksorganisasjonen Confagricoltura varslet torsdag at avlinger til en verdi av 1 milliard euro er blitt ødelagt.

Både Italia og de sørlige delene av USA ligger i regioner hvor klimaforskerne er forholdsvis sikre på at den globale oppvarmingen gradvis vil føre til mindre nedbør.

Les også: – Teknologi kan mette verden

– Dominoeffekt

Hvorvidt de økende matprisene utvikler seg til en krise, avhenger ikke bare av nedbør og andelen mais som går til produksjon av biodrivstoff.

De ulike landenes strategier for å sikre nok mat til egen befolkning spiller også en rolle. Hvis viktige matimportører blir nervøse og forsøker å gjøre store innkjøp for å bygge seg opp matlagre, kan det forverre situasjonen.

Land i Midtøsten strømmer allerede til de internasjonale matmarkedene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Og Mexico, verdens nest største importør av mais, gjorde et stort innkjøp i forrige uke.

– En dominoeffekt kan ikke utelukkes, og det er mulig at dette allerede er i ferde med å skje. Hveteprisene har økt nesten 50 prosent siden begynnelsen av juli, sier J. Peter Pham fra tankesmien Atlantic Council.

Enn så lenge ser det ut til at prisene på ris holder seg stabile takket være gode avlinger flere steder i verden. Det bidrar til å bedre situasjonen og gjør det mulig for fattige land å øke importen av ris hvis prisene på andre matvarer stiger ytterligere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Miljø-pimping av bilen er ikke lønnsomt

Her kjører landets første hydrogenbuss  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.