FORSVAR

Flere militære fly i norsk luftrom de neste månedene

Belgiske og nederlandske fly skal øve sammen med norske F-35.

Et belgisk F-16 tar av fra Ørland flystasjon under øvelsen Arctic Challenge Exercise i 2023.
Et belgisk F-16 tar av fra Ørland flystasjon under øvelsen Arctic Challenge Exercise i 2023. Foto: Foto: Forsvaret
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
3. mai 2024 - 11:39

Torsdag ettermiddag landet 10 belgiske F-16 på Ørland flystasjon. Og i løpet av juni ankommer i tillegg nederlandske F-35. Forsvaret melder fredag at dette betyr økt militær flyaktivitet.

Flyene vil de neste månedene være i luftrommet i Norge sammen med norske F-35. Øvelsen «Asgard Falcon» skal pågå ut juli.

«Formålet er å øve på egne ferdigheter, og ikke minst integrasjonstrening på tvers av nasjoner og ulike typer kampfly», skriver Forsvaret i en pressemelding.

Unikt luftrom

– Slike øvelser gir oss gode muligheter til å trene sammen og integrere oss sammen med andre nasjoner og ulike kampfly, forteller sjef 132 luftving, oberst Martin «Tintin» Tesli i meldingen.

Han forteller at det er viktig trening og at de gjennom lignende øvelser tidligere har sett at de får et svært godt treningsutbytte. Tesli omtaler også luftrommet i Norge som unikt i europeisk sammenheng, på grunn av størrelsen og svært lite sivil flytrafikk sammenlignet med Europa.

Sjef 132 luftving, oberst Martin «Tintin» Tesli. <i>Foto: Forsvaret</i>
Sjef 132 luftving, oberst Martin «Tintin» Tesli. Foto: Forsvaret

F-35-kurs i juli

Tidligere er det blitt omtalt som en milepæl at Norge og Nederland i samarbeid har startet et «Weapons Instructor Course» (WIC), for å utdanne F-35 flygere.

I juli starter nok et slikt kurs, et seksmåneders kurs som gjennomføres både i Nederland og Norge. Første del består av teoriundervisning i Nederland, mens andre del skal foregå på Ørland. Her skal det det trenes både i simulator og i kampfly.

Under andre del i juli vil også personell og F-35 fra Nederland ankomme Ørland. Kurset avsluttes i Nederland på høsten, hvor den tredje og siste modulen av kurset gjennomføres.

Mannskapet på turen er 1Lt. Sam Kendall (pilot), Capt Trevor Keeney (pilot) og MSgt. Alex Narveson, Boom operator.
Les også

Se video: Flyet fra Sola holder de allierte kampflyene i lufta

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.