KARRIEREARBEIDSLIV

Får sjefene til å dele sine største blundere

Ashley Good lærer nordmenn å feile med stil.

BLUNDER-GRÜNDER: CEO i FailForward.com, Ashley Good, snakker om egne og andres blundere på heltid.
BLUNDER-GRÜNDER: CEO i FailForward.com, Ashley Good, snakker om egne og andres blundere på heltid. Bilde: Jannicke Nilsen
7. juni 2013 - 10:41

Hva tenker du når du hører ordet "Fiasko"? Panikk? Desperasjon? Å dumme seg ut? Men hva tenker du om en person som står fram og forteller om sine feil? Hjelpende? Generøs? Modig?

Det er blitt trendy å stå fram og fortelle om sine feil, for å la andre lære av dem.

San Fransisco-konferansen Failcon har de siste to årene blitt avholdt på flere kontinenter. I går ble konferansen for første gang avholdt i Norden, i de erverdige lokalene til gamle Christiania bank i Oslo. I salen satt 110 deltagere. Mange av dem med et eller flere mislykkede prosjekter bak seg.

Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter

Konkurs før støtte

Konkurs vekker tillit

- I Silicon Valley er investorer bare glade dersom du har en konkurs bak deg. Da har de mer tro på at du har lært av dine feil, sier Thomas Berman, medarrangør i den norske utgaven av Failcon. Planen er at konferansen skal bli en årlig begivenhet.

Geofysiker Ashley Good fra Canada etablerte nettstedet AdmittingFailure.com etter at et prosjekt hun ledet for Ingeniører uten grenser i Ghana, ble en fiasko.

- Jeg etablerte et verktøy som hjalp bønder å drive jordbruket mer profesjonelt og mer lønnsomt. Verktøyet virket for bøndene, men Jordbruksdepartementet, som skulle holde i prosjektet etter at jeg dro fra Ghana, hadde ikke penger til å drive det videre. Likevel strevde jeg veldig med å godta at prosjektet jeg hadde brukt all tid og krefter på de siste elleve månedene var en fiasko, sier Good.

Les også: Tre trinn til høyere lønn

Dyrker egne feil

Ingeniører uten grenser er en organisasjon som dyrker sine feil. De skriver årlige rapporter om mislykkede prosjekter og hva de har lært av dem. Likevel var det først når organisasjonen skrotet verktøyet at Goods godtok at hun hadde mislyktes.

- Absolutt alle er redd for å bli dømt og straffet. Men det er først når du beveger deg ut av komfortsonen at innovasjon skjer. Jeg bestemte meg til slutt for å akseptere nederlaget, og heller bruke kreftene på å lære andre noe av mine egne feil. Jeg begynte med Failcon-konferansen som et sideprosjekt. Etterhvert tok konferansen, som fikk startkapital fra Ingeniører uten grenser, mer tid enn heltidsjobben i organisasjonen.

Les også: Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju

Norske blundere

I går stod flere norske næringslivsledere på talerstolen og snakket om egne blundere.

Kari Kværner, leder for innovasjon ved Oslo Universitetssykehus, fortalte om innovasjonsprosjektet Smia som aldri ble noe av.

Innovasjonssjef Jens Hauglum i Finn.no plukket et knippe av selskapets "beste flopper". Han fortalte blant annet om tjenesten "Boligplanleggeren" som skulle la boligkjøpere innrede tredimensjonale modeller av husene og leilighetenen de fant på Finn.no. Tjenesten slo ikke an blant brukerne og ble en fiasko.

Systemutvikler Espen Dalløkken fortalte om forsøket på å erobre det digitale musikkmarkedet og konkurrere med Spotify. Dalløkken Han har tidligere fortalt sin historie til Teknisk Ukeblad.

Funcom-gründer Gaute Godager snakket om kultur for feiling da han hoppet av etter tyve år i det internasjonale selskapet og ble klinisk psykolog i det offentlige helsevesenet.

Funcom-gründer Gaute Godager snakket om kultur for feiling da han hoppet av etter tyve år i det internasjonale selskapet og ble klinisk psykolog i det offentlige helsevesenet.ANGST KAN TEMMES: Gaute Godager var med å starte opp spillselskapet Funcom i 1993. 15 år senere hoppet han av og ble psykologi i det offentlige helsevesenet. Jannicke Nilsen

Les også: En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften

- Kan temme angsten

- Det er kanskje umulig å heve seg over angsten for å feile. Det er gamle urkrefter i oss som sørger for det. Men det går an å øve hjernen på å reagere annerledes, sa Godager, som 15 år i Funcom i dag jobber som klinisk psykolog på Edwin Ruuds DPS på Mysen.

Good mener norske næringslivsledere og arbeidstagere har mye å hente på å forholde seg til egne og andres feil på en åpen og ikke-dømmende måte, og gå aktivt inn for å lære av blundere.

Norsk personlighetsforstyrrelse

- Jeg ble nettopp fortalt at Norge er blitt karakterisert med en unnvikende personlighetsforstyrrelse. Jeg har bare vært her en dag og kan selvfølgelig ikke vite om det stemmer. Men hvis det stemmer: Unnvikelse kan være en smart taktikk, det redder deg fra å gjøre bommerter. Men har du behov for å finne innovative løsninger, må du bevege deg i retninger hvor du risikerer å feile. Her slutter unnvikenheten å hjelpe oss, sier Good til Teknisk Ukeblad.

Les mer om dette temaet i neste utgave av Teknisk Ukeblad.

Les også: Så mye steg lønna i fjor

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.