KRAFT

Europakabel: «Fantastisk mulighet»

Espen Leirset
20. aug. 2007 - 07:03

Den nye kabelen kan øke lønnsomheten for norsk kraftbransje, men for industrien og forbrukerne kan kraftprisen øke!

– Dette er en fantastisk mulighet for norsk kraftbransje, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening (EBL).

Den nye strømkabelen mellom Norge og Nederland (NorNed) blir ferdig i høst. Den 580 km lange ledningen er verdens lengste undersjøiske strømkabel, og gjør at det norske og europeiske strømnettet kan knyttes nærmere sammen.



Dyre salg – billige kjøp

– Norske kraftselskaper får en ypperlig anledning til å selge dyr vannkraft til Europa og importere billig kraft fra kull- og gasskraftverk på kontinentet, sier Bysveen.

Årsaken er de store variasjonene i kraftpris gjennom døgnet. Om natten er forbruket lavt og prisen lav, om dagen motsatt. Bortsett fra i Norge. Siden norsk kraft er 99 prosent basert på vann, kan produksjonen enkelt reguleres etter svingningene i markedet.

Den termiske kraften på kontinentet må derimot kjøre jevn drift gjennom hele døgnet, og dermed oppstår store kraftoverskudd om natten. Da vil det være lønnsomt å skru igjen kranen i Norge og importere billig kraft fra europeiske kull- og gasskraftverk i stedet.



Karftressursene utnyttes bedre

– Nederlandske produsenter blir kvitt kraften når forbruket er lavt der. Og vi kan selge til dem når prisene er høye, påpeker Bysveen. Dette gir også en gunstig CO 2-effekt, fordi det bidrar til mer effektiv drift av nederlandske kraft, hevder Bysveen og får støtte fra Statnett.

– Dette vil gi en helt annen effektivitet og flyt som utnytter kraftressursene på en bedre måte, sier Statnett-sjef Odd Håkon Hoelsæter. Teknisk Ukeblad møtte Hoelsæter da han la fram planene om nytt nett på Energirikekonferansen i Haugesund tidligere i august.



Mindre avhengig av været

For industrien og oss vanlige forbrukere betyr den 700 megawatt store kabelen mer stabile priser og bedre mulighet til å sikre nok kraft når det er tørrår i Norge. Men paradoksalt nok kan den nye ledningen også bety økte norske kraftpriser.

– Det kan tenkes, bekrefter Bysveen.

– Vi får antagelig lavere priser i anstrengte situasjoner, og høyere priser i de tider hvor prisene er lave i dag, fortsetter EBL-lederen. Grunnen er at det større markedet vil gjøre norske kraftpriser mindre væravhengig. Når det har regnet kraftig, har trøsten vært lav kraftpris. Solskinnssomre har gjerne vært fulgt av tomme vannmagasiner, og høye kraftpriser. Disse toppene og bunnene vil bli glattet ut av at markedet blir større.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.