KARRIERE

Engineering større enn industrien

NÆRT SAMARBEID: Det nære samarbeidet mellom norske ingeniørbedrifter og industrien blant annet på IT-siden, sørger for at norsk offshorindustri er en suksess, mener Norsk Industri. Bildet viser Christina Hurtig i Sevan Marine, som arbeider med en sammenstilling i senterseksjonen for SPP 300 Chestnut.
NÆRT SAMARBEID: Det nære samarbeidet mellom norske ingeniørbedrifter og industrien blant annet på IT-siden, sørger for at norsk offshorindustri er en suksess, mener Norsk Industri. Bildet viser Christina Hurtig i Sevan Marine, som arbeider med en sammenstilling i senterseksjonen for SPP 300 Chestnut. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
20. okt. 2006 - 07:24
Vis mer

Kapasitetsutnyttelsen for engineeringbedriftene er 107 prosent, mens den for verkstedsindustrien er på 121 prosent.

– Offshorenæringen er en kunnskapsnæring. Norske bedrifter går med fullt belegg, sågar overbelegg og klarer likevel å gjennomføre kontraktene innenfor både tids- og kostnadsrammene, forteller Rolf Hestenes i Norsk Industri.



Må ikke syte og klage

Hestenes største bekymring er rekrutteringen til industrien.

Mange av de ansatte nærmer seg pensjonsalderen og ønsker å fratre på AFP-ordninger.

– Vi må sørge for rekruttering. Bedriftene må i større grad markere seg i nærmiljøet. Særlig gjelder dette på Østlandet, hvor nær 50 prosent av Norges befolkning bor. Vi oppfordrer daglig våre medlemsbedrifter til å holde god kontakt med skoleverket og ungdommen slik at de velger ingeniøryrker eller søker seg inn som fagarbeidere.

Skremmer unge

Norsk Industri advarer mot å gjøre slik bedriftene har gjort tidligere: Ta inn lærlinger og nyutdannede det ene øyeblikket for så å gi dem sparken når tidene blir litt dårligere.

- Vi må også slutte å syte og klage over manglende statlige tiltak. Det skremmer ungdommen fra å søke til vår industri. Næringen må bli synlig og vise at den er fremtidsrettet og verd å satse på, sier Hestenes.

Roligere neste år

Norsk Industris statistikk viser at aktivitetsnivået for verkstedsbedriftene vil være høyt frem til sommeren neste år. Da vil aktivitetene nær halveres i forhold til dagens nivå.

Årsaken til denne nedgangen ligger i at både Snøhvit og Ormen Lange-prosjektene da er i en avslutningfase.

Hestenes håper at nye prosjekter vil fylle opp ledig kapasitet.

Mer offshore

– Av nye prosjekter er vi spent på Gjøa, Skarv og Valhallutbyggingene. I tillegg vil det sannsynligvis komme ut en del kontrakter i forbindelse med ombygging av Statfjordplattformene. Vi regner med at sysselsettingen blir stor også til neste år, sier han.

Norske bedrifter har et vekstpotensial. Ingen andre kan vise til tilsvarende gjennomføringsevne.

- Det viser også den suksess våre medlemsbedrifter har internasjonalt. Totalt omsetter norske offshorebedrifter for nær 50 milliarder kroner i utlandet i år, sier Hestenes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.