ARKIVNYHETER

Elnettets "Earth Hour"

SYMBOLSK: Operaen i Bjørvika skrur av lyset under "Earth Hour". Men kampanjen får bokstavelig talt liten effekt, for lys er en marginal del av nordmenns energiforbruk. Hafslund tror elnettet takler lyseslokkerne greit.
SYMBOLSK: Operaen i Bjørvika skrur av lyset under "Earth Hour". Men kampanjen får bokstavelig talt liten effekt, for lys er en marginal del av nordmenns energiforbruk. Hafslund tror elnettet takler lyseslokkerne greit. Bilde: Asbjørn Goa
Kjetil Malkenes Hovland
26. mars 2009 - 11:34

Lørdag kveld blir en rekke symbolske bygninger mørklagt under kampanjen ”Earth Hour”.

I Oslo slokkes lysene bl.a. på Stortinget, Den norske opera, Postgirobygget, Freia-reklamen på Egertorget og Rådhuset.

Miljøorganisasjonen WWF ønsker å sette søkelyset på energiforbruk og CO2-utslipp, og effekten kan leses av på elnettet.

Forbereder lyseslokkingen LOGO: WWF håper at en milliard mennesker skrur av lyset under Earth-hour 2009, av dem en million nordmenn.
Forbereder lyseslokkingen LOGO: WWF håper at en milliard mennesker skrur av lyset under Earth-hour 2009, av dem en million nordmenn.

Forbereder lyseslokkingen

Det er knyttet spenning til om elnettene tåler at 1 milliard mennesker skrur av og på lyset samtidig, i det som er den største folkeaksjonen noensinne. Europeiske energiselskaper forbereder seg på svingningene som vil oppstå.

- UCTE og WWF har hatt konstruktive samtaler, og resultatet er at vi er glade for at Earth Hour går av stabelen, sier Monika Walser i Den europeiske union for koordinasjon av elektrisitetsoverføring (UCTE) i en pressemelding.

De ber folk om å skru av lyset noen minutter før eller etter klokken 20.30, slik at det ikke blir større forstyrrelser på elnettet.

Færrest mulig forstyrrelser

UCTE kommer til å overvåke Earth Hour nøye for å unngå overraskelser.

- Ved å jobbe nært sammen med UCTE kan vi være sikre på å få maksimalt nedslag med færrest mulig forstyrrelser, sier Martin Atkin i WWF International.

- Lys monner ikke mye

WWF forventer at én million nordmenn skrur av lyset lørdag kveld. Norske energileverandører er forberedt, men tror lyseslokkerne får svært liten effekt på elnettet.

- Jeg har ikke så mye tro på det, for lys monner ikke så mye. Men slår folk av varmen samtidig, slår det mer ut, sier Olav Homme, som leder driftsavdelingen i Hafslund, landets største netteier og strømselger.

Liten effekt av kampanjen

Dermed får kampanjen – bokstavelig talt – svært liten effekt.

- Tar du for eksempel alle veilysene i Oslo, Asker og Bærum, så er det ikke mer enn 12 megawatt til sammen. Det er marginalt, sier Homme.

- Tar du for eksempel alle veilysene i Oslo, Asker og Bærum, så er det ikke mer enn 12 megawatt til sammen. Det er marginalt, sier Homme. LITEN EFFEKT: Alle veilysene i Oslo, Akershus og Bærum tilsvarer en effekt på 12 megawatt, som er marginalt i forhold til det totale forbruket i regionen.

Spente på responsen

Forbruket for de 12 millioner innbyggerne i provinsen Ontario i Canada gikk ned med ca. 900 megawatt under Earth Hour i fjor. Det tilsvarer 15 mill. 60-wattspærer. Nedgangen fikk ikke noe å si for elnettet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Vi er spente på responsen og hvordan utslaget blir. Om vi ser noe i det hele tatt, rett og slett, sier Homme.

- Merkes på utsikten

Hafslund kommer til å følge energiforbruket fortløpende på sine nettsider, slik at folk kan se selv. Men effekten av kampanjen kommer neppe til å vises på strømregningen. Homme anbefaler heller å se lysene slokkes fra et utkikkspunkt som Holmenkollen.

- Det vil nok merkes mest på utsikten. Og det er vel litt av det som er vitsen, sier Olav Homme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.