ARBEIDSLIV

Dyrt tidspress i byggebransjen

Her skulle det vært 10 mm spalte mellom panel og vannbrett. Stress og slurv skaper råteproblemer. Foto: Byggforsk
Her skulle det vært 10 mm spalte mellom panel og vannbrett. Stress og slurv skaper råteproblemer. Foto: Byggforsk Bilde: SINTEF Byggforsk
Leif Haaland
31. mars 2003 - 08:00

Dette prosjektet ble forlangt ferdig på to år. Vel, vi greidde fristen, men det tok fire år av mitt liv! Nå slutter jeg!

Slik siterer Fagsjef Terje Hugin i RIF en prosjektleder som ikke ville fortsette mer i yrket - etter mer eller mindre å ha bodd på jobben de siste to årene.

Også arkitekter og andre kan møte veggen. Nøkkelpersoner i store prosjekter har vært nær ved å miste både familie og helsa underveis. Og da er ikke 14 dagers sykemelding noen løsning.

- Det er en generell manglende forståelse i markedet for at planlegging og prosjektering tar tid. Byggherrer tror at det er mye å spare ved å benytte kort tid til planlegging og bygging. Men prisen er ofte løsninger som er kostbare i drift og vedlikehold, har flere feil og mangler - og høye advokathonorarer når saken ender i retten. Dette er en gjenganger i hele byggekjeden, sier Hugin.

Tid er penger og en sterk konkurransefaktor. Men det er et paradoks at firmaene i en næring som har rekrutteringsproblemer, aksepterer arbeidsbetingelser som fører til utbrenthet og at folk slutter. Ofte er det de beste folkene som møter veggen.

Uheldig stress

- Det er ingen tvil om at det er stress i alle ledd i byggebransjen. Og tidspress er det viktigste som fører til at ting går galt i byggeprosjekter, sier dr. ing. Øystein Husefest Meland

- Dersom aktørene ikke får nok tid vil det føre til uheldige løsninger. Med erfaring fra offshorebransjen vet vi at dersom entreprenørene ikke får tid til å drive forsvarlig planlegging med nok tid fra papirene mottas til byggingen skal starte, så går ulykkesfrekvensen opp. Dette er grundig dokumentert i HMS-undersøkelser offshore. Den kan direkte overføres til bygebransjen på land. Gir man seg ikke tid til å tenke seg om for å finne gode løsninger som også fokuserer på sikkerhet, da kan man gå på en smell, sier han.

Ny strategi

Meland hevder i en doktoravhandling at det er tidspress i alle prosjekteringsfasene. Det er mangelfull kommunikasjon, planlegging og målsetting. Han råder aktørene til å endre strategi ved kjøp av prosjekteringstjenester. Fokus på pris må tones ned og tidsplanene må bli forsvarlige. Dette vil redusere stressfaktoren. Kanskje må tiltakshaver også få bedre mulighet til å diskutere med de prosjekterende.

Prosjekteringslederne må oppgradere kunnskapene sine. De må ha solid kunnskap om byggeprosesser og tverrfaglig forståelse samtidig som det må settes mer fokus på kommunikasjon, informasjonsbehandling og planlegging.

Meland sier også at mangelfull prosjekteringsledelse gjør det mer sannsynlig at prosjektrammene overskrides, at målene ikke blir nådd og at selve arbeidsprosessen blir lite effektiv og lite produktiv.

Ledere i klemme

- Forsvarlig tidsplan og mindre fokus på pris kan redusere stress og ulykker i byggebransjen. Det er ikke selve arbeidet som stresser oss, men det arbeidet vi ikke får utført, sier daglig leder Jenny Skjegstad i HMS Østlandet.

- De fleste av oss trives med litt stress. Vi får normalt ikke noen ulemper av å slite med mas og tidspress i små perioder. Men det er nødvendig at vi kan slappe helt av mellom utfordringene. Dermed kan stresset bare bli en ekstra vitamininnsprøytning i dagliglivet.

- Ledere og mellomledere stresses nok mest. Men få bekymrer seg over lederne eller viser omtanke for dem. Bygningsarbeidere opplever også problemer når arbeidet er uforutsigbart. Det er et stort usikkerhetsmoment å ikke vite hva nærmeste fremtid bringer, sier Skjegstad.

Et byggelag startet bevisst et kvarter tidligere om morgenen og drøftet lagets eventuelle problemer over en kaffekopp før dagens slit og mas startet. Tilsvarende er nok mer uvanlig innen formanns- og ledersjiktet. Uforutsigbar overtid for lederne er vanlig. Men når de for fjerde gang i uken må signalisere hjem at det blir sent denne dagen også, blir det et stressmoment for familien – særlig når det kolliderer med en eller annen merkedag.

Sikker vei til stress

- Dårlig planlegging er en sikker vei til uro og stress. Når detaljtegningene kommer midt i byggeperioden, kontraordrer gis på halvferdige utførelser samtidig som tidsspøkelset svever over prosjektet - da kan det koke hos noen hver!

Mens de enkelte faggruppene tidligere kom etter hverandre i logisk rekkefølge og utførte sin del av jobben, kan de nå komme samtidig og gå om hverandre. Det kan skape etterarbeid og unødig mas for mange.

- Tilbakemeldinger er viktig og ros avstresser. Men oftest kommer tilbakemeldingene i form av kjeft! Kommunikasjonsmøter er et nytt element i bransjen og bidrar til å redusere usikkerheten. Da tar formannen eller lederen et ukentlig tilbakeblikk på utført arbeid, kommer med vurderinger og forteller hva som skal skje neste uke: at betongbilene kommer da og da, når støpen skal være ferdig og forbereder laget best mulig mentalt på kommende utfordringer. Dette kan kombineres med vernerunden slik at også verneombud er forberedt på kommende arbeidsoppgaver, sier hun.

Stress og hvile

Hun forteller om en byggeleder som bestandig satt inn et bestemt arbeidslag når det toppet seg som verst under avslutningen på byggeprosjekter. Dette laget fikk hver gang en strid tørn. Men i stedet for å bli satt inn på et stillere sted når oppdraget var ferdig, ble de flyttet til et nytt prosjekt som skulle ferdigstilles. Dette slet dem ut. De fikk ikke roet seg ned mellom hver stressperiode.

- Påkjenningene kan bli så sterke i bransjen at mange begynner med noe helt annet. En prosjektleder for et byggearbeid til OL på Lillehammer hadde et enormt tidspress, men likte arbeidet og kom i havn. Deretter dro familien på en god sydhavsferie. Men selv om han følte seg avslappet og fin da, holdt det bare en stund. Han følte seg helt tom og slet i flere måneder før han kom seg skikkelig på bena igjen. Han hadde drevet seg for hardt for lenge - selv om han storkoset seg underveis, formaner Jenny Skjegstad.

Ta en av stresstestene på tu.no!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.