KRAFT

Drøyer med AMS-utbyggingen

Du får trolig ikke smart strømmåler før rundt 2018.

De store nettselskapene er avhengig av å avklare kontraktsforhold for AMS-målere i 2014 for å rekke tidsfristen.
De store nettselskapene er avhengig av å avklare kontraktsforhold for AMS-målere i 2014 for å rekke tidsfristen. Bilde: Espen Zachariassen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
22. aug. 2013 - 10:55
Vis mer

Flertallet av leverandørene planlegger nemlig å fullføre utrullingen nært opp imot fristen ved utgangen av 2018, viser en undersøkelse rådgivningsselskapet Efector for Energi Norge.

Kun tre av de 44 som svarte på undersøkelsen (se faktaboks om undersøkelsen) er i gang med å forhandle med installasjons- og målerleverandører, mens bare én har tatt et valg.

Fire av fem spurte forventer imidlertid å ha leverandørene på plass i løpet av de neste 18 månedene. Ifølge undersøkelsen har nettselskapene relativt lav tillit til leverandørene.

Les også: Forbereder Norge på cyberangrep

Usikkerhet

Blant 37 risikofaktorer som er vurdert i undersøkelsen, er det størst bekymring for at uforutsette funksjonskrav fra myndighetene vil kreve nye kundebesøk eller økte påkostninger.

Bakgrunnen er at uklare signaler fra myndighetene har skapt usikkerhet rundt rammebetingelsene for avanserte måle- og styringssystemer (AMS) fram til den endelige forskriften ble vedtatt i sommer.

Bransjen er ifølge rapporten usikker på om kravspesifikasjonen står seg gjennom utstyrets levetid uten å bli endret av myndighetene.

«Vurderingene er trolig preget av de nærmest kontinuerlige endringene i forskriftskravene, og ikke minst vinterens dialog mellom OED og NVE om to års utsettelse. I tillegg har endrede funksjonskrav i Sverige vist at risikoen er reell. Arbeidet som pågår internasjonalt, blant annet i regi av EU, skaper også uro for at det vil kreves mer av målerne enn det NVE spesifiserer», skriver Energi Norge i et utdrag av rapporten.

Les også: – Kraftsystemet må ikke bli lavterskel-tilbud for terrorister

Ekstra tid

Ble dere i Energi Norge overasket over resultatene i rapporten?

– Funnene var i store trekk samsvarende med forventet resultat. Undersøkelsen ble gjort våren 2013, med andre ord før de endelige rammebetingelsene fra myndighetene var fastsatt. Det er derfor ikke veldig overraskende at bransjen ønsker å vente så lenge som mulig. Men erfaringsmessig tar store prosjekter noe lengre tid enn forventet, så vi antar at bransjen legger inn noe ekstra tid i sine planer for å ha litt tid å gå på der, sier leder for kompetansetjenester i Energi Norge, Gunnar Westgaard, til Teknisk Ukeblad.

– Er det lurt å være så avventende, risikerer ikke selskapene å ikke bli ferdig innen fristen?

– De store selskapene har god fremdrift i sine prosjekter, og har nok ikke i nevneverdig grad bremset sine prosjekter. Inntrykket er nok heller at de har benyttet den ekstra tiden godt og tilpasset egen prosjektplan deretter. For de små og mellomstore selskapene er volumet nye elmålere vesentlig lavere, og mange av disse selskapene har nok planlagt å utføre målerbytte selv.

Les også: Datatilsynet har gitt opp kampen

Må rekke fristen

– Når tror dere beslutningene vil komme?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Beslutninger om anskaffelser vil i hovedsak komme i 2014. De store selskapene er avhengig av å avklare kontraktsforhold i 2014 for å rekke tidsfristen. De mindre selskapene vil ha noe bedre tid, og beslutninger kan derfor drøye noe, sier Westgaard.

Han er litt overasket over at de mindre selskapene generelt vurderer risikoen som lavere enn de største selskapene.

– Det kan skyldes at bransjen generelt mener at økt volum gir økt risiko. Kompetanse eller tilgang på kompetanse er viktig i dette prosjektet, og også en av de viktigste grunnene til å inngå allianser, spesielt for små og mellomstore bedrifter. Likevel er det en del selskaper som ikke er i allianse, sier Westgaard.

Les også:

Vil lagre dine strømdata i ti år

Vil fjernstyre strømmen din

Det svenske AMS-havariet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.