ROMFART

Denne studentraketten skal skytes opp til 3000 meter

Propulse NTNU deltar i rakettkonkurranse i Portugal med egenutviklet rakettmotor.

Studentene i Propulse NTNU skal sende opp raketten Bifrost fra Portugal neste måned.
Studentene i Propulse NTNU skal sende opp raketten Bifrost fra Portugal neste måned. Lars Bugge Aarset
Marius ValleMarius ValleJournalist
30. sep. 2023 - 16:00

NTNU-studenter har avduket raketten Bifrost. Den skal skytes opp i Portugal neste måned. Målet er på sikt å nå verdensrommet.

Det er studentotgansisasjonen Propulse NTNU som står bak raketten, bygget på fritiden. Gruppen ble startet av rakettentusiaster på universitetet i 2018, som den gangen utviklet raketten Sleipner. Siden har det til sammen blitt fire raketter.

Fjorårets rakett, kalt Birkeland, deltok i fjor på verdens største rakettkonkurranse i USA. Den nådde målhøyden på 30.000 fot (9,14 km) og fløy 1,5 ganger lydens hastighet. 

Siste utgave, som altså heter Bifrost, skal delta i The European Rocketry Challenge 2023, hvor universitetslag konkurrerer om priser i kategorier for dokumentasjon, design, lagarbeid og ikke minst hvor høyt rakettene kommer. Det deles også ut pris til det laget som utmerker seg i alle kategoriene.

Bifrost vil ikke nå verdensrommet, men er det første steget i det overordnede målet om å sende en egenutviklet væskedrevet rakett ut i rommet, ifølge en artikkel på NTNUs nettsider.

Den egenutviklede rakettmotoren er testet flere ganger under utvikling. <i>Foto:  Lars Bugge Aarset</i>
Den egenutviklede rakettmotoren er testet flere ganger under utvikling. Foto:  Lars Bugge Aarset

Skal skyve 80 kg til 3000 meter

Raketten er 4,9 meter lang, og veier 80 kg. Den har en nyttelast på 3 kg. Motoren er egenutviklet, og drives av en kombinasjon av fast og flytende drivstoff. Skyvkraften er 4500 newton, og planlagt oppskytingshøyde er 3 kilometer. 

Studentene estimerer at den vil oppnå en maksimal hastighet på 988 kilometer i timen når den skytes opp fra den portugisiske kavalerileiren Santa Margarida omtrent midt i landet.

25. Januar 1973 kom de første VW-pølsene ut fra pølsemakeriet i et hjørne av fabrikken i Wolfsburg. Det ble en suksess, nå selges de i 12-land og produksjonen har passert 8,3 millioner pøler.
Les også

Volkswagens mest solgte produkt er ikke bil

Propulse NTNU består av over 80 studenter som jobber med raketter ved siden av studier. 250 studenter har så langt bidratt i organisasjonen. Dette er den første gangen de har bygget en rakett med helt egenutviklet rakettmotor.

Denne er 3D-printet i metall, og blander ren sprit og flytende lystgass som produserer en skyvekraft på 500 kg. 

Den skal frakte en testmodell av en satellitt en annen studentorganisasjon, Orbit NTNU, har utviklet. Denne heter Biosat, og skal frakte en plante ut i bane rundt jorden – og holde den i live.

Chief propulsion engineer William Dugan, chief technical officer Even Drugli og chairman Simen Flåtter Flo i Propulse skal sende opp Bifrost i Portugal i oktober. <i>Foto: Lars Bugge Aarset</i>
Chief propulsion engineer William Dugan, chief technical officer Even Drugli og chairman Simen Flåtter Flo i Propulse skal sende opp Bifrost i Portugal i oktober. Foto: Lars Bugge Aarset

Vil nå 10 km fra trøndersk jord neste år

Årets rakett er den største Propulse har laget, og er satt sammen av flere systemer for elektronikk, mekatronikk, materialteknologi og termodynamikk. Alle disse systemene er utviklet av studentene. 

Bifrost-prosjektet startet i september i fjor, og neste prosjekt som bygger videre på den er i gang. Målet er å allerede neste år skyte en rakett med nyttelast til 10.000 meter, før den returnerer tilbake til jorden. Dette skal gjøres i Trøndelag. Frem mot 2026 er målet å nå 50 og deretter 100 kilometer.

50 studenter fra Propulse reiser til Portugal, og arrangementet varer en uke.

Ny propell monteres på akselen. Den skal spare så mye drifstoff at den er tjent inn i løpet av et halv år.
Les også

Sparer flere tusen tonn CO₂-utslipp på propell-bytte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.