OLJE OG GASS

Denne roboten skal gi færre folk i oljeindustrien

Diagnostiserer og klatrer i trapper.

Foxiris-roboten som er utviklet av GMV er med i en robotiseringskonkurranse arrangert av oljeselskapet Total.
Foxiris-roboten som er utviklet av GMV er med i en robotiseringskonkurranse arrangert av oljeselskapet Total. Bilde: GMV
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
2. sep. 2015 - 06:00

Lavere lønnsomhet og store kostnadsutfordringer har ført til at teknologiselskapet GMV har satt i gang utviklingen av en robot til bruk i olje- og gassindustrien.

Roboten har fått navn Foxiris, en slags forkortelse for Flipper-based Oil&Gas ATEX Intelligent RobotIcs System, og har som mål å redusere kostnader og øke sikkerheten til de ansatte.

Teknologien og inspirasjonen er hentet fra romfartsindustrien.

Les også: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

En kombinasjon av teknologier

Foxiris er ett av flere tekniske konsepter som er med i en tre år lang konkurranse, Argos Challenge, i regi av oljeselskapet Total og det franske research-byrået ANR.

Teknologien til GMV er tidligere omtalt på konkurransens nettsider.

Målet med konkurransen er å utvikle robotiserte systemer for olje- og gassindustrien. Fem av konkurransedeltakerne – der GMV er én av dem – får sponset utviklingen av konseptene sine.

Roboten skal kunne gjøre inspeksjoner, og er tilrettelagt for å kunne klatre i trapper. GMV
Foxiris-roboten består av en kombinasjon av en rekke høyteknologiske løsninger, som 3D-følere, lokaliserings- og navigasjonsteknologi, høytytende batterier og innebygde PC-systemer for å nevne noe.

– De siste årene har vi sett på området for mobile roboter, som romforsknings-rover, opplyser Marta del Pozo Ortiz i GMV til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

«Flipperbasert»

Hun sier at de gjennom deltakelsen i Argos får en god mulighet til å overføre robotteknologi and programvare fra romfart til olje og gass.

– Foxiris er en «flipperbasert», intelligent robot tilpasset olje- og gassbransjen med lange, «rullerende føtter» som muliggjør bevegelse i trapper og håndtering av rør, forklarer hun.

En robotarm vil sørge for å holde et sett med sensorer, som for eksempel dag- og nattkameraer, termografiske instrumenter for å avlese temperaturer, samt mikrofoner, for å kunne gjøre inspeksjoner fleksibelt.

– Roboten har også en rekke sensorer for energibruk, selvdiagnostisering og sikkerhet. Sensorene reagerer på hendelser som kan gå ut over grunnfunksjonene hos roboten.

Robotens funksjon skal i stor grad kunne rapportere om systemenes pålitelighet.

– Ved å bruke roboter til dette, blir diagnostiseringen gjort uten at mennesker og miljø blir satt i fare, forklarer Pozo Ortiz for Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Les også: Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen

Tre punkter

Konkurransen går som nevnt over tre år. Systemet vil gjennom dette løpet bli oppgradert etter hvert som prosjektet skrider fremover.

GMV mener at det er tre hovedårsaker til at det vil være store fordeler knyttet til robotisering av olje- og gassbransjen.

  1. Kostnadsreduksjoner som følge av automatisering av oppgaver og økning av antall daglige operasjoner
  2. Større sikkerhet for menneskelige operatører
  3. Effektiv bruk av ressurser, ved å dele oppgaver mellom mennesker og roboter.

– Som i olje- og gassbransjen er rommet ett av de mest utfordrende områdene for autonome systemer. Det finnes ikke en «sjanse nummer to» og det er høye kostnader. Enhver feil er forbundet med store kostnader, sier hun.

Les også: Røret blir 24,4 meter lengre hvert sjette minutt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.