Demokratenes presidentkandidat Barack Obama. (Bilde: JASON REED)

Denne mannen har dårlig tid

– Nå er det Obamas ansvar å trekke i trådene slik at vi oppnår en internasjonal klimaavtale i 2009 eller 2010, sier Pärsson til Teknisk Ukeblad.

Eks-statsministeren, kjent for sitt klimaengasjement, deltar under Teknologidagene på Kongsberg i dag.

Knapp tid

Pärsson er fornøyd med de amerikanske velgernes dom, men ser også skyer i horisonten.

Eks-statsministeren håper, men tviler på at Obama greier å oppnå internasjonal enighet allerede på første forsøk, under klimatoppmøtet i København neste år.

– Obama, som USAs president, er nødt til å være en sentral del av løsningen på klimautfordringene. Hans største problem er tiden, sier Pärsson.

Må ta føring

Norges forhandlingsleder i FNs klimaforhandlinger, Hanne Bjurstrøm, knytter store klimahåp til den nyvalgte presidentetn.

Hun sier til NTB at hun har forventninger om at USA kommer til å spille en ledende og helt sentral rolle i arbeidet med å få på plass et nytt globalt klimaregime under FN

– For at land som Kina, India og Brasil skal bli med, er det veldig viktig at USA er veiviser i de internasjonale klimaforhandlingene, sier Bjurstrøm.

Mange løfter

Obama har gjennom valgkampen kommet med en rekke klimaløfter (se faktaboks).

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er ikke i tvil om at Barack Obama vil ta klimakrisen på alvor når han inntar Det hvite hus.

– I klimaspørsmålet har han ikke vaklet én eneste gang i løpet av valgkampen. Det er ikke et fnugg av tvil om at han tar dette på alvor, sier Solheim til NTB på telefon fra Washington.

Kan få problemer

Solheim er i USA for å ha møter om møter om fredsbygging, klima- og utviklingspolitikk.

– Det er mulig Obama kan få problemer med deler av amerikansk industri når det gjelder miljøspørsmålet, men det er stor vilje å spore. Uansett så er det en kjempeforskjell fra den sittende presidenten, slår Solheim fast.

Har du en strategi for smarte bygg?
Få med deg «Smarte hjem og bygg 2016» torsdag 1. desember.