GJENBRUK: Arne Linja (til venstre) og Ragnar Skagen utenfor parkhuset eller gjenbrukshuset som det også kalles. Ved inngangspartiet er det brukt granitt fra det gamle sykehuset, og den røde steinen er laget av oppskummet, gjenbrukt glass. Lampene er også gjenbrukt.
SØYLER: På gangveien inn mot gjenbrukshuset er det brukt søyler fra hovedtrappen på medisinbygget.
TILSLAG: I betongen på gangveien er det brukt tilslag av resirkulert byggemasse.
GRANITT: Ved gangveien er det gjenbrukt granitt i vannrenna

Bygg ble bedre enn miljømålene

  • Bygg

PILESTREDET PARK



  • Spesielt: Pilotprosjekt på byøkologi
  • Størrelse: Ca. 70 dekar
  • Byggestart: 2000

Pilestredet Park er et av de viktigste byøkologiske prosjektene og er et samarbeid mellom Statsbygg og Oslo kommune.

Gjennom miljøoppfølgingsprogrammet (MOP) er det satt en rekke mål. Ett av målene er blant annet at det skal være minst 25 vektprosent resirkulerte materialer i nybygg.

Et annet mål var at 90 vektprosent av rivemassen skulle gjenbrukes.

– Mange ristet på hodet av dette, men resultatet ble hele 98,3 vektprosent av en rivemasse på 98.200 tonn, sier prosjektleder Ragnar Skagen i Statsbygg.

For denne gjenvinningen fikk de den nasjonale miljøprisen «Glassbjørnen» i 2003.





Knust på stedet

Et knuseverk opprettet på området for å bearbeide massene for gjenbruk. Knusing på plassen og gjenbruk i Pilestredet Park sparte nærmiljøet for transport av massene.

De hadde også som mål at en kvart vektprosent skulle gå direkte til gjenbruk, dvs. det skulle brukes om igjen i samme funksjon.

– Der endte vi opp med 2,7 vektprosent, og det er hele ti ganger bedre enn forutsatt. Det skyldes i stor grad gjenbruk av granittkomponenter, sier Skagen.

– Målet om 25 vektprosent resirkulerte materialer i nybygg var vel så utfordrende som gjenbruk fra riveprosessen. Mye av dette ble oppnådd ved at vrakprodukter fra produksjonen av hulldekker gikk tilbake i produksjonen av hulldekkene. Også på plasstøpt betong var det krav om bruk av resirkulert tilslag.





Parkhuset

Et spesielt hus er gjenbrukshuset eller parkhuset som Skanska kaller bygget. Det er et bygg med mye bruk av gjenvinning. Prosjektet ble solgt av Statsbygg til Skanska med forprosjekt. I salgskontrakten var det detaljerte gjenbrukskrav på flere områder. – Her var det strengere krav enn for andre bygg på området, sier Skagen.

Bygget er særpreget ved at enkelte bevaringsverdige elementer fra det gamle Rikshospitalet er brukt. Dette gjelder blant annet granittelementer på fasade og i inngangsparti. Noe utvalgt kunst og eldre gjenstander fra det tidligere Rikshospitalet er benyttet i fellesarealer.

I fasaden er det fire ulike kledningstyper, to typer stein som er laget av oppskummet, gjenbrukt glass og ser nærmest ut som murstein. Videre er det trepanel med sukkerrørsimpregnering og fasadeplater som ikke inneholder helseskadelige stoffer.





Ambisiøst

– Miljøoppfølgingsprogrammet er svært ambisiøst og ikke lett å følge, men det gjelder å tenke på en ny måte, sier Arne Linja, Skanskas prosjektsjef for Pilestredet Park. – Vi har prøvd å motivere dem vi arbeider sammen med for å få dem til å skjønne miljø og bli motivert til å ta hensyn til det globale miljø.

Linja syns det er blitt mye arbeid og ekstra administrasjon for å gjennomføre gjenbruksmålene. – Men vi har også fått mye nyttig erfaring, sier han.

Prosjektet har vakt stor oppsikt utenlands. Skanska får stadig besøk av folk som vil se på hva som er gjort. – Vi har fått mange rosende ord. Statsbygg skal ha ære for det som er gjort, hevder Linja. En rekke studenter har tatt hovedoppgaver på gjenbruksarbeidet.

Skanska har også fått en intern pris for arbeidet. Det har vakt stor oppsikt internasjonalt i selskapet, og det er en pris som henger høyt. – Dette forteller at vi i Skanska er opptatt av miljø. Vi er også en av de få entreprenører i Norge som er miljøsertifisert i ISO 14001, sier Linja.