BOLIGMARKEDET

Boligprisene falt som ventet i september

Norske boligpriser falt 1,9 prosent fra august til september.

Norske boligpriser har for vane å falle i september, ifølge boligprisstatistikken til Eiendom Norge.
Norske boligpriser har for vane å falle i september, ifølge boligprisstatistikken til Eiendom Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
4. okt. 2023 - 11:02

Det viser den ferske boligprisstatistikken for september fra Eiendom Norge, utarbeidet i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. 

Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,2 prosent.

– Selv om sesongjusteringen viser en nedgang på moderate 0,2 prosent, så er dette den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie. Det er bare i 2022 vi har hatt en svakere utvikling i en september-måned, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. 

Handelsbanken Capital Markets ventet på forhånd et sesongjustert prisfall på 0,7 prosent på månedsbasis i september. Det gir en nominell prisnedgang på vel to prosent på månedsbasis.

Rundt null

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 3,7 prosent.

– Vi venter en svak prisutvikling de neste månedene, og i lys av de mange renteøkningene er det oppsiktsvekkende at vi ikke har fått en svakere boligprisutvikling før nå. Slik det ser ut for øyeblikket vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 trolig ende rundt null, sier Lauridsen.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. <i>Foto:  Johnny Vaet Nordskog</i>
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Foto:  Johnny Vaet Nordskog

I september satte Norges Bank opp renten ytterligere og åpnet for muligheten for en økning til i desember.

– Den siste kan Norges Bank avlyse, da de allerede har lagt grunnlaget for fremtidig finansiell ustabilitet og lavkonjunktur ved å tvinge boligbyggingen til de laveste nivåene siden bankkrisen. Nå må Norges Bank roe seg, og de må også ta hensyn til stabil produksjon og sysselsetting i rentesettingen slik sentralbankloven krever, sier Lauridsen.

Stiger i oljehovedstaden

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i september hadde Stavanger m/omegn hvor prisene steg med 0,6 prosent.

 

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Bodø m/omegn med en sesongkorrigert nedgang på 1,6 prosent.

Den sterkeste utviklingen så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger m/omegn med en oppgang på 10 og 9,6 prosent. 

– Så langt i år skiller boligprisutviklingen seg betydelig ut i Stavanger og Kristiansand, noe som ikke er overraskende i lys av den økte i aktiviteten i olje- og gass-næringen. Resten av landet kommer med stor sannsynlig til å ende med en utvikling rundt null når året er omme. Dette vil likhet med i 2022 innebære et realboligprisfall i de fleste områder, sier Lauridsen.

Frøya  20181015.
Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge (Sør-Trøndelag).
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Les også

Norsk sjømat: Tre år på rad med eksportrekord

Kjøpers marked

Mandag viste statistikk fra Obos at prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt 1,1 prosent fra august til september. På landsbasis gikk prisene ned 1,4 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos tror renteøkningene i august og september vil gi lavere boligpriser de kommende månedene. 

– I tillegg er det signaler fra Norges Bank om at det kan bli enda en renteheving før årets slutt. Antallet usolgte boliger har også økt en god del. Det er kjøpers marked om dagen. Det taler for at vi sannsynligvis får en svakere prisutvikling på boliger enn normalt resten av året, sier Monsvold. 

Samtidig holder arbeidsmarkedet seg stramt og det er utsikter til bra lønnsvekst. Det er med på å dempe prisfallet, legges det til.

Store mengder nedbør skapte en minisjø ved Bakker Bru i Frogn kommune i november i fjor. Noen tok likevel sjansen på å krysse. F
Les også

Flere dystre værrekorder i fjor

Lave boligbyggetall

Monsvold mener det er bekymringsfullt at boligbyggingen nærmest har stoppet opp, og at det vil gjøre vondt verre for boligforsyningen om Norges Bank hever renten ytterligere i år.

Sjeføkonomen påpeker at renteoppgang, usikkerhet blant kjøperne og høye byggekostnader har bidratt til at igangsettingen av nye boliger snart er halvert i forhold til ventet behov fremover. 

– Det blir dermed ferdigstilt svært få boliger de neste årene. Det vil gjøre det enda vanskeligere for mange å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo og andre pressområder, sier Monsvold.

Ifølge Boligprodusentene var igangsetting av nye boliger ved utgangen av august 7.561 boenheter. Det er 42 prosent lavere enn i samme periode i 2022.

– Gjennomsnittlig årlig boligbehov er 29.384 boenheter, men etter åtte måneder i 2023 er det igangsatt 7.561 boenheter. Svikten i boligforsyningen er alvorlig for de som trenger bolig nå. Nedbygging av kapasiteten i boligbyggingen kan føre til underforsyning i flere år fremover, kommenterte administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim, under fremleggelsen av nyboligtall i september.

Oljefondet kan løpe på enorme tap hvis ulike skrekkscenarioer internasjonalt inntreffer, advarer administrerende direktør Nicolai Tangen (t.h.) og nestleder Trond Grande.
Les også

Uro og splittelse truer Oljefondet – kan tape 5000 milliarder kroner

Det russiske tapet av kampfly har vært større enn mange trodde på forhånd, sier Lars Peder Haga.
Les også

To år med krig i Ukraina: Massive tap av forsvarsmateriell

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.