INDUSTRI

Biokarbon – en ny norsk industrigren

Metallproduserende industri trenger karbon. I fremtiden må det være biokarbon. For å dekke behovet trengs en helt ny industri.

Det handler om å lage en type grillkull, forteller NTNU-professor Merete Tangstad. Det er stort behov for biokarbon i metallproduserende industri, det man tidligere kalte smelteverksindustrien. Flere norske selskaper satser nå på dette.
Det handler om å lage en type grillkull, forteller NTNU-professor Merete Tangstad. Det er stort behov for biokarbon i metallproduserende industri, det man tidligere kalte smelteverksindustrien. Flere norske selskaper satser nå på dette. Foto: Jan M. Moberg
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
15. feb. 2024 - 16:55

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

– Man må få mer og mer avfallsprodukter inn i denne verdikjeden, sier pprofessor Merete Tangstad ved NTNU.

I denne ukas episode av Teknisk Sett kan du høre henne fortelle om behovet for å bygge en helt ny industri som må etableres for å dekke metallproduserende industris behov for en mer miljøvennlig produksjonsprosess enn før. 

Mangan og silisium trenger karbon

Konkret snakker vi om metall som er bundet til oksygen når det kommer inn i fabrikken som råstoff. Før råstoffet går til produksjon, må oksygenet fjernes, noe som skjer ved nettopp å «lokke det ut» med karbon. Karbon fungerer nærmest som en kjemisk magnet.  

Nei, vi snakker ikke om produksjon av aluminium, men om produksjon av mangan og silisium. Viktige metaller å sikre produksjonen av i en verden som higer etter nye og ressurskrevende produkter og løsninger. 

Grillkull

Konkret snakker vi om å lage en type grillkull. Dog med spesifikke egenskaper som passer til metallproduksjon. Blant annet må bitene være harde, og støv må elimineres. 

For å kunne kalle det biokarbon, må kilden være biologisk. Det betyr tremateriale, plantemateriale eller annet organisk materiale eller avfall. I dag brukes det mye eukalyptus.

– Et prosjekt som foregår nå, er å bruke tang og tare. For tang og tare vokser like fort, og kanskje fortere, enn eukalyptus, forteller Tangstad. – Og det som vokser fort, det tar opp mye CO2

Flere etableringer på gang

Som vi skjønner, haster det med å få produsert tilstrekkelig biokarbon til den høyst aktive metallindustrien, som anslås å trenge til sammen én million tonn i året. 

Flere norske etableringer der derfor i gang. Selskaper som Vow Green Metals, Norsk Gjenvinning, Wai Environmental Solutions og Carbonor er alle i gang med produksjon eller pilotproduksjon. 

Her kan du høre Tangstad fortelle mer om den nye industrien, som er både spennende og nødvendig for det grønne skiftet. 

Batteriproduksjon er en komplisert prosess med mange trinn og elementer. Det er mange norske selskaper som kan bidra på flere av trinnene før selve celleproduksjonen, den de fleste omtaler som batterifabrikk. I Norge er det så langt Morrow, Beyonder, Elinor og Freyr som er i det siste trinnet på denne illustrasjoneng. Etter celleprodusententene, kommer de som setter cellene sammen til batteripakker – for biler, skip, stasjonær lagring, nettstabilisering eller annet.)
Les også

Pauset norsk giga-drøm – nå girer de opp i Asia

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.