PRISET BYGG: Hvarikommisjonen for transport på Lillestrøm holder til i dette prisbelønte bygget, tegnet av Longva Arkitekter AS.

Betongelementpris til Havarikommisjon

  • Bygg

Juryen begrunner tildelingen med at arkitekturen er i balanse med miljøet og i kontrast til hendelsene som havarikommisjonen arbeider med.

Longva Arkitekter fikk prisen for utformingen av det andre byggetrinnet ved Statens havarikommisjon for transport på Lillestrøm. Bygningen, som sto ferdig i 2005, er en utvidelse av nybygget fra 2001 og tegnet av samme arkitektkontor.

Balansert

– Det arkitektoniske grepet er gjennomført slik at bygget fremstår som harmonisk og i balanse med sine omgivelser, som en kontrast til hendelsene havarikommisjonen konsentrerer sin virksomhet om. Betongelementer svever over en lett fasade der betongen er lys og metallfeltene mørke. Dette gir en uventet betrakting og snur opp ned på vante forestillinger om materialbruk, redegjorde juryen under prisutdelingen.

Betongelementene til hovedbygningen er levert av Opplandske Betongindustri AS. Det er fjerde gang denne bedriften har produsert elementer til et bygg som får Betongelementprisen. Con-Form AS har levert carporten i anlegget.

Hvit sement

Fasadeelementene av betong har fått en særegen overflate ved at det er brukt grått tilslag og hvit sement, overflaten er så retardert for å trekke frem struktur og farge fra tilslaget.

Med disse grepene har arkitekten gitt prosjektet en særegen signatur, der materialene spiller i harmoni med hverandre og med omgivelsene på en enkel og konsekvent måte. Dette er et prosjekt der veldig mye er på plass, både funksjonelt og arkitektonisk, skriver juryen.

Betongelementprisen er på 100.000 kroner og tildeles som en påskjønnelse for estetisk gode og funksjonelle bygg. I juryen sitter representanter for Norske Arkitekters Landsforening, Foreningen for Rådgivere og Betongelementforeningen.