ANLEGGSBRANSJEN

Bedre resultater for Veidekke innen driftkontrakter og asfalt i fjor

Industrivirksomheten, som omfatter driftskontrakter, asfalt og pukk og grus, klarte i fjor å snu virksomheten til både økt omsetning og resultat.

Konsernsjef i Veidekke, Jimmy Bengtsson.
Konsernsjef i Veidekke, Jimmy Bengtsson. Foto: Bård Gudim, Veoidekke
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
11. feb. 2020 - 08:41
  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

Omsetningen for Veidekke Industri for 2019 endte på 5,2 milliarder kroner, mot 4,9 milliarder i 2018. Veksten kom innenfor Drift og vedlikehold, som hadde flere pågående kontrakter enn i 2018. Asfaltvolumene i 2019 var på nivå med året før.

Resultatet for 2019 forbedret seg vesentlig til 183 millioner kroner i 2019, fra 40 millioner kroner i 2018. Det var resultatfremgang i alle forretningsområdene, hovedsakelig som følge av gjennomførte forbedringstiltak og prisjusteringer. Resultatmarginen endte på 3,5 prosent for 2019, mot svake 0,8 prosent i 2018.

Statnetts 300 kV linje mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo ble satt i drift i 1952. Mastene er i snitt 21 meter høye. Forbindelsen skal nå oppgraderes til 420 kV. Statnett prioriterte først ny luftlinje som ville krevd 38 meter høye master, og større bredde.
Les også

Velger rådyr kabelløsning – billigere alternativ er like godt

Asfaltomsetningen som året før

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

For asfaltvirksomheten var omsetningen for året på 3,3 milliarder kroner, som er på samme nivå som i 2018. Resultatet før skatt i 2019 var 83 millioner, en sterk forbedring fra 2018-resultatet på 3 millioner kroner, takket være et omfattende forbedringsprogram etter det svake resultatet i 2018.

Men lønnsomheten er fortsatt ikke på et tilfredsstillende nivå, og forbedringsarbeidet i virksomheten videreføres i 2020, heter det i kommentarene fra Veidekke-ledelsen.

Fortsatt svakt i drift og vedlikehold

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

Omsetningen innen drift og vedlikehold endte på 1,3 milliarder, en økning på 20 prosent fra 2018. Veksten er en følge av at antall pågående prosjekter i porteføljen har økt, blant annet som følge av at Statens vegvesen har forlenget kontraktstiden med ett år i tre kontrakter som etter planen skulle avsluttes i 2019.

Resultatet innen drift og vedlikehold er fortsatt svakt, og endte i 2019 på 7 millioner kroner. Som allikevel er en god forbedring fra 2018 da virksomheten gikk med et underskudd på 35 millioner kroner. Fremgangen kommer som følge av forbedringstiltak og endring i kontraktssammensetningen.

Kronprins Haakon sammen med konserndirektør  Jimmy Bengtsson i Veidekke og administrerende direktør Daniel Kjørberg Siraj i Obos under et besøk hos Veidekke på Ulven i Oslo.
Les også

Veidekke leverer gode resultater: Betaler hele overskuddet i utbytte

Totalomsetningen økte med tre milliarder

For hele Veidekke-konsernet, som også omfatter virksomhetene i Sverige og Danmark, økte omsetningen fra 36 milliarder kroner i 2018, til 39 milliarder i 2019. Veksten på 9 prosent kom hovedsakelig i Entreprenør, der omsetningen økte i alle tre land. I Norge bidro høy aktivitet i Oslo og på Vestlandet til veksten, mens virksomhet som ble oppkjøpt i Göteborg i 2018, bidro til vekst i Sverige. I Danmark kan omsetningsøkningen knyttes til høy byggeaktivitet i København.

Resultat før skatt for 2019 ble 941 millioner kroner, mot 591 millioner  kroner i 2018. Resultatet fra 2018 inkluderte prosjektnedskrivinger i den norske anleggsvirksomheten
på 550 millioner kroner, og resultatfremgangen fra 2018 er derfor i hovedsak knyttet til dette. Avsetninger for fremtidige prosjekttap samt avsetninger til restrukturering bidro til svak lønnsomhet i entreprenørvirkomheten.

På bakgrunn av disse resultatene har styret i Veidekke ASA har besluttet å foreslå for generalforsamlingen 6. mai 2020 å utbetale et utbytte på fem kroner per aksje for regnskapsåret 2019.

Her legges ny asfalt på E6 mellom Eidsvoll og Stange. Strengere krav til mer miljøvennlig asfalt er nødvendig for å nå klimamålene, skriver Grete Aspelund, leder i NCC Industry.
Les også

Fem tiltak for mer klimavennlig vedlikehold av fylkesveiene våre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.