KRAFT

– Balanserer oppfatningen av Norge som «klimaversting»

Statkraft deltar i prosjekt med 360 vindmøller.

Stamåsen vindpark (bildet) og andre vindparker Statkraft bygger i Sverige, bidrar til å bedre Norges klima-image i Sverige, ifølge Norges ambassadør i Stockholm, Anne Lund.
Stamåsen vindpark (bildet) og andre vindparker Statkraft bygger i Sverige, bidrar til å bedre Norges klima-image i Sverige, ifølge Norges ambassadør i Stockholm, Anne Lund. Bilde: Torbjörn Bergkvist
Øyvind LieØyvind LieJournalist
11. des. 2013 - 09:41

Statkraft bygger sammen med selskapet SCA (Svenske Cellulose Aktiebolaget) sju vindparker i Västernorrland og Jämtland i Sverige.

Prosjektet omfatter 360 vindmøller som skal produsere 3 TWh per år.

Norges ambassadør i Stockholm, Anne Lund, var til stede på innvielsen av en av parkene, Stamåsen vindpark med 26 vindmøller, i slutten av september.

Les også: Norge er en miniputt på grønn teknologi

– Ideelt samarbeid

I en melding hjem til Norge, som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, beskrives satsingen i begeistrede ordelag.

«Når det gjelder prosjektet i Jämtland/Västernorrland er det med på å skape framtidsrettede og klimavennlige arbeidsplasser i en region som er i sterkt behov for kilder til vekst. Det ser ut som om samarbeidet med SCA i så måte er opp mot ideell i og med at SCA ønsker å benytte seg av fornybare energikilder i sin streben etter å opprettholde konkurranseevnen i en bransje som er sterkt utsatt.»

Lund gjengir i sin melding opplysninger fra Statkraft om at energien vil erstatte fossile kilder som vil redusere CO2-utslippet med mer enn 2 millioner tonn per år.

Les også: Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza

– Norge subsidierer Sverige

Ambassadøren viser også til at Statkraft samarbeider med selskapet Södra om bygging av vindkraftverk i Sør-Sverige.

Debatten om skjevfordeling av elsertifikatutbyggingene mellom Norge og Sverige, avlegger hun også en visitt.

«Videre synes det som om viljen til å satse på vindkraft er større i Sverige enn i Norge. Dette har – i følge vindkraft-samordner Thomsson – ført til at man på norsk side har «subsidiert» utbyggingen i Sverige så langt. Hvorvidt ulike rammebetingelser også vil medføre at den resterende utbyggingen «skjevfordeles» gjenstår å se».

Les  også: NVE-sjefen: Lite attraktive vindmøller

–  Oppfattes som klimaversting

Ifølge Lund er Statkrafts satsing positiv for Norges-bildet i Sverige.

– Fra et omdømmesynspunkt er Statkrafts betydelige satsning på fornybar energi i Sverige positiv ved at den kan bidra til å nyansere Norges profil i energisammenheng og balansere mot oppfatningen «dominerende olje- og gassprodusent» (og dermed «klima-versting»).

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper Lund det hun skrev i sin melding.

– Det er klart at som olje- og gassnasjon, så slipper du ut CO2. Og at du er mye mer miljøvennlig hvis du satser på fornybar energi som Statkraft gjør. I Sverige oppfattes Norges rikdom som et resultat av at vi har lykkes med å finne olje og gass. At vi har et stort statlig selskap som Statkraft, som satser stort på fornybar energi, er ikke like klart for folk flest her, sier Lund til Teknisk Ukeblad.

– Mener du at Norge er en klimaversting?

– Nei, det synes jeg ikke. Utgangspunktet var at man raskt drar den konklusjonen fordi Norge er en olje- og gassprodusent. Men det er jo mye bedre å produsere og bruke naturgass og olje enn brunkull, så det er flere sider av saken. Jeg skrev dette for å sette det på spissen og trekke fram det som er positivt, sier ambassadøren.

Les også: Bare girkassa på denne veier 35 tonn

Ingen kommentar

Kommunikasjonsrådgiver Lars Magnus Günther i Statkraft ønsker ikke å kommentere direkte om Norge har et image som klimaversting og om Statkrafts satsing i Sverige kan bidra til å rette opp dette.

Han understreker at Statkrafts tilstedeværelse og aktiviteter i markeder utenfor Norge ene og alene er begrunnet i kommersielle hensyn.

– Rent generelt er det vår oppfatning at Statkrafts posisjon som Europas ledende produsent av fornybar energi bidrar til at Norge har en positiv profil som energinasjon.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hva han mener om ambassadørens melding og om han tror at Statoil med sin satsing i utlandet bidrar til at det skapes et bilde av Norge som klimaversting.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette.

Les også:

Ny superleder kan gi billigere havvind

Her er Norges mest produktive vindturbin

Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.