ARBEIDSLIV

Attraktiv tross dårlig rykte

Ole K. Helgesen
3. nov. 2005 - 09:34

I 2003 mente 30 prosent av de spurte at de hadde et godt inntrykk av Statoils etikk. Nå oppgir bare 9 prosent det samme.

– Vi så et klart fall på dette området i begynnelsen av 2004 da Olav Fjell måtte gå på grunn av Iran-saken, sier Carlo Duraturo i Universum, selskapet som står bak undersøkelsen.



Påvirker ikke jobbvalget

Det ser imidlertid ikke ut som om jobbønskene til unge teknikere blir påvirket av dette.

–75 prosent av ingeniørene oppgir at god etikk og høy moral er en viktig faktor når de skal velge arbeidsgiver. Men bare 25 prosent forbinder sin drømmearbeidsgiver med god etikk. Det klare spriket mellom tallene viser at andre faktorer avgjør jobbvalget, ifølge Durato.



Godt inntrykk av bedriftskulturen

Selv om deltakerne i undersøkelsen har dårligere inntrykk av både ledelsen og selskapets etiske side, har ikke inntrykket av bedriftskulturen i Statoil blitt dårligere.

– Antagelig tenker folk at ledere kommer og går, mens bedriftskulturen opprettholdes over tid, sier Durato. Han mener at Statoil har vært dyktige til å bevare sitt image som en spennende arbeidsplass med en god bedriftskultur. – De er ekstremt målrettede i alt de gjør. Tine, som også har gått veldig ned på etikk, har ikke gjort dette i samme grad. Og det er en klar nedgang i hvor mange som ønsker å jobbe for dem.



Norske selskaper på topp

Ifølge undersøkelsen er de fem mest populære arbeidsgiverne Statoil, Aker Kværner, Hydro, Det Norske Veritas og Sintef. Det er bare IT-kandidatene som ikke har rene norske selskaper på topp-5 listen. Her er de fem mest populære arbeidsgiverne Microsoft, Telenor, Statoil, Ericsson og Aker Kværner.



Spennende arbeidsplasser

Universum har også spurt kandidatene hva de forbinder med toppselskapene. – Det vi ser er at de assosierer disse selskapene med suksess på markedet, godt rykte, spennende produkter og finansiell styrke. Videre tror kandidatene at selskapene kan tilby gode karrierereferanser, varierte arbeidsoppgaver, inspirerende kolleger og utfordrende arbeidsoppgaver, sier Durato.

Undersøkelsen er gjort blant 1037 unge akademikere med en studiebakgrunn fra teknologi eller IT og som har vært ute i arbeidslivet i maks 10 år.

Teknisk Ukeblad har forgjeves forsøkt å få kommentarer fra Statoil til denne undersøkelsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.