ANLEGGSBRANSJEN

Årets Sivapris gikk til Foamrox

Foamrox – firmaet som produserer brann-, vann- og frostsikre lettvektselementer - ble nylig tildelt Siva-prisen for 2022. Den er på 200.000 kroner.

Fra prisoverrekkelsen hos Siva. Fv. daglig leder Glenn Alexander Jakobsen i Foamrox, konferansier Stian Sandø, forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og konstituert adm. dir. i Siva, Andreas Krüger Enge.
Fra prisoverrekkelsen hos Siva. Fv. daglig leder Glenn Alexander Jakobsen i Foamrox, konferansier Stian Sandø, forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og konstituert adm. dir. i Siva, Andreas Krüger Enge. Foto: Åge Hojem/Siva
Thor Søndenaa
13. mai 2022 - 12:52

Siva – Selskapet for industrivekst – er et statlig foretak som utvikler, eier og finansierer en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling bestående av inkubatorer, næringshager, katapult-sentre, innovasjonsselskaper, samt innovasjonssentre og industribygg, heter det på Siva sine hjemmesider.

Årets tema for Siva-prisen er «Grønn eksport». Formålet er å løfte fram bedrifter som har lykkes på eksportmarkedet, er klimavennlige og som har produksjon i Norge. Siva-prisen ble i år utdelt for sjuende gang.

Prisen går til virksomheter som ifølge Siva sine retningslinjer utmerker seg på følgende kriterier:

  • Produserer bærekraftige produkter og tjenester, med tydelig vekt på det grønne (klima/ miljø)
  • Har en betydelig andel produksjon i Norge
  • Har bygget en forretningsmodell og kultur som understøtter sirkulærøkonomi og eksport
  • Har en betydelig og økende eksportandel
  • For tidligfase bedrifter: Har konkrete planer om å eksportere – bearbeide markedet

Miljøvennlig produksjon og lav vekt

Juryen besto av Trude Margel, som er kommunikasjonssjef i fjorårets vinner Cinderella Eco Group, administrerende direktør Kathrine Myhre i Patentstyret, og konstituert administrerende direktør Andreas Krüger Enge i Siva. 

Om vinneren skriver juryen:

«Bruk av betong gir bygg- og anleggsbransjen store miljømessige utfordringer som bransjen må finne løsninger på innen relativt kort tid. Foamrox AS har tatt tak i disse utfordringene på en forbilledlig måte. I tillegg til at produktene tilfredsstiller offentlige krav når det gjelder brannsikkerhet, bygningsisolasjon og trykkfasthet, gir produktene også store bidrag på miljøsiden.

Selskapet produserer sine produkter i hovedsak av resirkulert glassmateriale. Sammenlignet med betong har produktene svært lave klimagassutslipp både når det gjelder produksjon, transport og montering. Produktene har lav vekt, ca. 10% sammenlignet med betong, noe som igjen gir en mer miljøvennlig transport og håndtering.»

En stor anerkjennelse

Daglig leder Glenn Alexander Jakobsen i Foamrox (som du kan lese mer om her) ser det som en stor anerkjennelse å vinne Siva-prisen. 

– Vi er også ydmyke over å få prisen i konkurranse med anerkjente selskaper som vi har stor respekt for. En stor takk til Innoventus Sør for nominasjonen, til alle som stemte på oss, samt juryen. Vi ønsker også å rette en stor takk til entreprenører og byggherrer som har vist tillit til oss som leverandør, og for å våge å ta i bruk innovative og miljøvennlige løsninger i sine prosjekter. Det er grunnleggende for å kunne bidra til endringer i det grønne skiftet.

Imponert over nivået

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe var tilstede under prisutdelingen. Han var imponert over nivået til finalekandidatene.

– Å bli nominert til Siva-prisen er i seg selv en annerkjennelse for den viktige jobben som gjøres for å skape ny aktivitet og grønne, lønnsomme arbeidsplasser over hele landet. De fem finalekandidatene har på hver sin måte vist enorm evne og vilje til å gripe muligheter og gi oss flere bein å stå på i årene fremover, sa han.

Teknologiredaktør i Teknisk Ukeblad, Jan M. Moberg, med trofeet som skal deles ut på Kongsberg 20. juni. Nå etterlyser han gode forslag til kandidater. En jury vurderer de seks beste forslagene. Trofeet er utviklet av kunstneren Geir Tokle.
Les også

Norwegian Tech Award: Jakter flere kandidater til prestisjepris

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.