ENERGI

Antall private strømprodusenter har passert 20.000 – nær alle er solcelle-eiere

Ved utgangen av 2. kvartal hadde Norge 24.227 strømkunder med egen strømproduksjon installert, såkalte plusskunder. Det er 22 prosent flere enn kvartalet før.

Sol og varme på Kadettangen i juni i år.
Sol og varme på Kadettangen i juni i år. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes/NTB
14. sep. 2023 - 11:38

Det ble 4448 nye plusskunder i 2. kvartal.

– Tallet er det høyeste antall nye plusskunder for et kvartal hittil. Antall private plusskunder i nettet har nå oversteget 20.000. Økningen på 22 prosent fra forrige kvartal viser at det er stor interesse blant strømkunder for å produsere egen strøm, sier Torfinn Jonassen, seksjonssjef i Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) i en pressemelding.

Av 24.227 plusskunder er 20.474 private husholdninger.

99 prosent av plusskundene er eiere av solcellepaneler, og naturlig nok er sommermånedene tiden da det mates mest energi tilbake til nettet.

Aldri før i en junimåned har det vært registrert like høy innmating per plusskunde til nettet (1470 kWh), og et like lavt uttak (2430 kWh), som i juni 2023.

– Samlet viser tallene at det har vært gode solforhold, og at plusskundene hadde høy egenproduksjon i juni, sier Torfinn Jonassen.

Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet, fraråder folk å kjøpe sanntidsmåler som er bundet til et selskap eller en strømavtale. Hun mener man bør vurdere om nettselskapene skal gi kundene tilgang på sanntidsdata.
Les også

Advarer mot sanntidsmålere: – Tech-nerder med god økonomi får sette standarden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.