IT

Allsidig maskin for videokonferanser utviklet i Norge

Kan også brukes som PC-skjerm.

Snorre Kjesbu demonstrerer DX80 for Teknisk Ukeblad.
Snorre Kjesbu demonstrerer DX80 for Teknisk Ukeblad. Bilde: Bjørn Eirik Loftås
3. juni 2014 - 20:28

I Cisco Norway AS sine kontorer på Lysaker utenfor Oslo utvikles og designes noen av selskapets viktigste produkter og løsninger for videokonferanser.

I vår presenterte selskapet flere store nyheter, blant annet en spennende tokamera-løsning med automatisk svitsjing, som komprimerer videosignalene ved hjelp av H.265-videoformatet.

Det gjør det mulig å overføre video i full HD (1080p) med 60 bilder i sekundet på ned mot 1 Mbit/s. Det er omtrent halvparten av hva som kreves for tilsvarende kvalitet med H.264-formatet.

Les saken: Nå kan videomøtet auto-redigeres som en TV-debatt

For skrivebordet

Selskapet har nettopp lansert flere nye videokonferanseløsninger, og vi fikk demonstrert en av dem under en presselansering på Lysaker nylig. Den har fått navnet Cisco DX80 og er i praksis en berøringsfølsom 1080p alt-i-ett-skjerm for skrivebordet på 23 tommer, med innebygd kamera, mikrofon og høyttalere, samt Ciscos egen programvare for videokonferanse, IP-telefoni og chat.

På startskjermen ligger snarveier til kontaktene du bruker mye. Et enkelt trykk på en kontakt er alt som trengs for å starte en samtale gjennom Ciscos egenutviklede kommunikasjons-apper.

Og selv om dette utgjør hovedfunksjonaliteten kan enheten brukes til langt mer – den er nemlig Android-basert (4.1.1) og byr på full støtte for hundretusener av apper fra Google Play. Takket være en fleksibel støtte på baksiden kan den legges nærmest flatt og benyttes som et gigantisk nettbrett.

Les også: Norske fysikere vil gjøre PC-oppstarten lynkjapp

Snorre Kjesbu i Cisco demonstrerer DX80 for Teknisk Ukeblad.
Snorre Kjesbu i Cisco demonstrerer DX80 for Teknisk Ukeblad.

Frittstående eller PC-tilkoblet

På innsiden sitter en tokjernet ARM Cortex A9-prosessor på 1,5 GHz, 2 GB RAM og 8 GB flashminne for datalagring. En microSD-kortleser er også på plass, denne støtter kort på inntil 32 GB.

DX80 kan også brukes som PC-skjerm takket være HDMI-inngangen på baksiden. Her er også en HDMI-utgang.

Produktet er utviklet i Norge, og sjefen for endepunktsdivisjonen i Cisco, Snorre Kjesbu, er stolt over funksjonalitet og design.

– Da vi utviklet DX80 startet vi med å tenke på brukeren. Det skulle være et produkt man får lyst å bruke, og da må alt være intuitivt. Brukeren forventer at teknologien på arbeidsplassen skal være like enkel å bruke som på privaten. Alt skal bare virke, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor

Den fleksible støtten er fjærbelastet. Et lett trykk øverst på skjermen forandrer vinkelen.
Den fleksible støtten er fjærbelastet. Et lett trykk øverst på skjermen forandrer vinkelen.

Design i sentrum

Designmessig er produktet også helt på høyden, med sort ramme og speilblank glassfront. Under skjermen sitter et par høyttalere og fire mikrofoner skjult bak børstet metall.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Baksiden av skjermen er glatt, og tilkoblingene skjules bak en magnetisk luke. Et lett dytt øverst på skjermen endrer vinkelen takket være den fleksible foten.

– Baksiden er ikke lenger en bakside som ikke tåler å bli sett, vi kaller den for «front nummer to», sier Kjesbu.

Kameraet på toppen er langt større enn de integrerte kameraene vi vanligvis finner i skjermer og nettbrett. Det skyldes bruk av mer avansert, lyssterk optikk (F 2.2), noe som sørger for god bildekvalitet selv om lysforholdene er dårlige, ifølge Cisco.

Kameraet er dessuten tiltbart, og kan for eksempel brukes til å vise dokumenter som ligger på bordet foran skjermen.

Les også: Snart kan du holde telefonsamtaler via Mac-en

Nesten PC

Fra Tandberg: Konserndirektør for videokonferanse i Cisco, Snorre Kjesbu, kommer fra Tandberg som ble kjøpt av Cisco for tre år siden.
Sjefen for endepunktsdivisjonen i Cisco, Snorre Kjesbu, kommer fra Tandberg som ble kjøpt av Cisco for fire år siden. Kilian Munch
DX80 har innebygd støtte for Ethernet, WLAN (abgn) og Bluetooth (3.0). Det stadig økende tilbudet av apper fra Google Play gjør at enheten langt på vei kan fungere som en PC, med nettleser, epost og kontorapplikasjoner.

Du kan også koble til ekstern tastatur og mus via Bluetooth eller USB, selv om dette ikke overhodet ikke er nødvendig for grunnfunksjonene.

– Hadde det ikke vært lurt å bygge inn en fullblods Windows-PC?

– Nei, det er ikke en del av vår business å drive med PC-er, sier Kjesbu. Men det er svært enkelt å koble til en bærbar PC, og du svitsjer mellom Android-systemet og PC-bildet ved en enkel berøring på skjermen, fortsetter han, og demonstrerer.

Tøff konkurranse

Konkurransen i videokonferansemarkedet er ikke akkurat liten. Det finnes mange aktører og løsninger som kan kjøres på vanlige PC-er, og som attpåtil er gratis. Hvorfor skal kundene velge DX80, vil vi vite.

– Her får man en helintegrert alt-i-ett-løsning som kan brukes som PC-skjerm. Den er attpåtil enkel, pålitelig og rimelig, med markedets beste videokonferanseløsning, sier Kjesbu, og fremhever blant annet mulighetene dette byr på for hjemmekontorjobbing. – Man skal ikke ta mange flyturene til og fra Bergen før kostnadene er tjent inn, avslutter han.

Kommer i juli

Cisco DX80 måler 51,2 x 56,5 x 8,9 cm og veier 7,1 kg. Den kommer til forhandlerne i begynnelsen av juli, og prisen er satt til 2000 dollar veiledende (ca 12.000 kroner). En lillebror DX70 har mindre skjerm (14 tommer) men for øvrig de samme spesifikasjonene. Den får en prislapp på 1000 dollar (ca 6000 kroner).

Les også:

Dette er teknostudentenes drømmearbeidsgivere

Norsk plattform-mobil får designpris  

Nå kan videomøtet auto-redigeres som en TV-debatt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.