OLJE OG GASS

Aker lover 116 prosent CO2-rensing

STÅL OG BETONG: CO2-fjerningstanken bygges i stål, mens selve absorpsjonskolonnen kan bygges i betong.
STÅL OG BETONG: CO2-fjerningstanken bygges i stål, mens selve absorpsjonskolonnen kan bygges i betong. Bilde: Aker Kværner
Mona Strande
20. apr. 2007 - 08:03

Løsningen kan snu opp ned på gasskraftdebatten i Norge.

- Akers plan for Kårstø vil vekke oppsikt i Europa, og dette kan bli ett av EUs demonstrasjonsanlegg, sier nestleder for styret i EU-kommisjonens teknologiplattform, Bellonas Frederic Hauge til Aftenposten.

Eget biokraftverk

Aker og Aker Kværner mener de kan oppnå den høye renseprosenten ved å bygge et biokraftverk som fyres med flis og trevirke for å skaffe damp til selve renseprosessen. CO 2 renses fra både gasskraftverket og biokraftverket.

På den måten fanges 16 prosent mer CO 2 enn det gasskraftverket produserer, og man får en såkalt netto CO 2-fangst.

Ingen forsinkelser

Hittil har mange ment at å satse på en norsk renseløsning på Kårstø vil bety opptil halvannet års utsettelse i forhold til utenlandske løsninger. Slik er det ikke lenger, ifølge Aker.

- Vi kan ha et fullskala renseanlegg på plass på samme tid som noen annen kan. Altså ingen forsinkelser i forhold til den timeplanen NVE har satt opp, sier rådgiver Inge K. Hansen i Aker til Aftenposten.

Løsning på energiproblem

Ifølge Aftenposten vil Aker Kværner vil umiddelbart starte prosjekteringen av et pilotprosjekt som bruker Just Catch-teknologien.

De har søkt patentering på idéen med å bruke biokraftverk med CO 2-fangst til å produsere dampen som skal til for å varme opp aminen i avgassen fra gasskraftverk, slik at CO 2 kan "kokes ut".

Dette er en energikrevende prosess som normalt vil legge beslag på store deler av kraften fra kraftverket. I stedet produseres altså kraften i et eksternt biokraftverk, hvor også CO 2 fanges. Dermed kan rensing skje uten å påvirke kraftproduksjonen fra gasskraftverket.

Et enormt utslippskutt

Aker sier til Aftenposten at det skal være mulig å ha piloten på plass i fjerde kvartal 2009.

Frederic Hauge i Bellona er svært fornøyd med Akers løsning, som han mener kan bidra til å kutte verdens utslipp med 40 prosent.

- Det finnes 4900 kraftverk i verden som kan renses med denne teknologien. De står alene for 40 prosent av verdens CO 2-utslipp, sier han til Aftenposten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.