Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Eva (28) jobber med cyberoperasjoner i Etterretningstjenesten: – Jeg koder Norge tryggere

– Jeg hadde aldri sett for meg en karriere i Etterretningstjenesten, sier Eva.
– Jeg hadde aldri sett for meg en karriere i Etterretningstjenesten, sier Eva.

Når Eva logger inn på de høygraderte systemene på jobb vet hun at dagens tastetrykk bidrar til å hente inn sensitiv og kritisk informasjon til støtte for Norges øverste beslutningstakere.

Krevende og unike arbeidsoppgaver

– Jeg føler meg utrolig heldig som får lov til å jobbe med noe veldig meningsfullt som samtidig er en stor lidenskap og hobby. I dagens tilspissede sikkerhetssituasjon i Europa oppleves det ekstra betydningsfullt å kunne kode Norge tryggere, sier Eva.

Eva jobber i et lite team med stor variasjon i teknisk kompetanse. Teamets oppgave er å hente inn informasjon om utenlandske forhold som kan påvirke Norges sikkerhet. Informasjonen analyseres og gis til landets beslutningstakere som tar avgjørelser knyttet til forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Vil du kode Norge tryggere? E-tjenesten søker nye kollegaer »

– Det er ikke slik at vi kan hente inn informasjon om hvem eller hva vi vil. Men om en utenlandsk aktør truer Norges sikkerhet kan vi utføre en cyberoperasjon for å hente inn informasjon om motstanderen. En slik operasjon skal godkjennes på øverste hold, forklarer Eva.

Aldri alene om viktige avgjørelser

Eva kjente ansvaret mer på kroppen tidlig i karrieren, men ble raskt trygg på hvordan hun kunne løse teamets oppdrag på best mulig måte. Sammen med kollegaene diskuterer hun daglig tekniske muligheter og fremgangsmåter for å løse krevende faglige problemstillinger.

Teamet Eva jobber i har som oppgave å hente inn informasjon om utenlandske forhold som kan påvirke Norges sikkerhet. 

– I starten var jeg redd for å gjøre feil fordi jeg tenkte at ringvirkningene kunne bli store. Redselen var egentlig ubegrunnet. Fra første dag har jeg hatt tett oppfølging, både faglig og personlig – men også innenfor vårt juridiske rammeverk. I tillegg har teamet mitt jevnlige diskusjoner om etiske problemstillinger, forteller Eva.

Evas leder, Fredrik, er klar over ansvaret som ligger på sine medarbeidere:

– For oss som daglig håndterer informasjon som berører rikets sikkerhet, er det en forutsetning å ha trygge ansatte som trives på jobb. Derfor må vi gi folka våre gode verktøy for å håndtere arbeidshverdagen sin.

Evas første møte med Etterretningstjenesten

– Jeg hadde aldri sett for meg en karriere i Etterretningstjenesten. Jeg visste lite om hva de gjorde, annet enn at de fremstod litt militære og mystiske. Jeg tvilte også på om jeg hadde den riktige profilen eller kompetansen for å være en relevant kandidat for dem, sier Eva.

Vendepunktet for Eva var Etterretningstjenestens “Capture The Flag”-konkurranse (CTF). I CTFen fikk Eva testet flere krevende tekniske problemstillinger som simulerte reelle oppdrag. Med det gode resultatet hun oppnådde her, ble hun anbefalt å søke Talentprogram cyberoperasjoner.

– Gjennom CTFen lærte jeg ikke bare masse nytt, men forsto også at jeg kan kombinere en lidenskap med en veldig meningsfull jobb. Via en link til programmets kampanjeside så jeg også noen videointervjuer med ansatte, og de traff meg ganske bra, forteller Eva.

Eva hadde allerede en jobb i et IT-sikkerhetselskap da hun snublet over CTFen, men hun fant ikke helt mening med jobben hun gjorde der.

– Arbeidsoppgavene og kollegaene var helt fine, men jeg tenkte fortsatt "is this it?". Da jeg mestret CTFen og lærte mer om samfunnsoppdraget til Etterretningstjenesten var jeg ikke lenger i tvil, jeg måtte bare søke talentprogrammet, avslutter Eva.

Vil du kode Norge tryggere? E-tjenesten søker nye kollegaer »

Denne annonsen er publisert av TUM Studio, en underavdeling av Teknisk Ukeblad Media. Journalistene og redaksjonen i Tu.no og Digi.no er ikke involvert i produksjonen.
Personvern
© TUM Studio 2022