Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Oslos mest spektakulære hotell skal også være det mest behagelige å være i

Resepsjonsområdet til et hotell kan være preget av mye støy. Elegante himlingsløsninger sørger for både god akustikk og estetikk.
Resepsjonsområdet til et hotell kan være preget av mye støy. Elegante himlingsløsninger sørger for både god akustikk og estetikk. Foto: DeltaV

De som har beveget seg rundt Oslos mest sentrale knutepunkt, Jernbanetorget, i løpet av de siste par årene, har nok lagt merke til hektisk byggeaktivitet i strøket. Det aldrende hotellet Royal Christiania, som stod rett inntil kjøpesenteret Oslo City, har nemlig i det siste gjennomgått en overhaling uten sidestykke. Store deler av det gamle hotellet ble revet, unntatt de to verneverdige tårnene, som stammer fra 50-tallet - da hotellet opprinnelig ble oppført under navnet Hotel Viking.

Deretter ble det bygd opp helt nye, supermoderne hotellstrukturer, samtidig som hele den gamle byggemassen ble fullstendig rehabilitert. Alt dette skjedde midt i Oslo, midt mellom trikkelinjer, fotgjengere og andre urbane elementer. Og alt skulle være klart til en bestemt åpningsdato, nemlig 1. mars 2019.

Byggeprosessen betydde selvsagt mye støy, bråk og forstyrrelser. Men nå som hotellet står klart, er støydemping og best mulige lydforhold blant elementene som står i sentrum, både for de besøkende og ansatte. En av aktørene som har bidratt til å gjøre miljøet på hotellet best mulig er Glava, som har levert 8000 kvadratmeter akustikkløsninger.

Dårlig akustikk skaper dårlig stemning

En restaurant kan bety mye uønsket lyd som går utover de ansatte. Denne lyden kan effektivt dempes med himlinger. Foto: DeltaV

– I hoteller og restauranter er det viktig med lavest mulig støynivå. Det er spesielt viktig i fellesarealer: Resepsjon, lobby eller frokostsal er steder der både gjester og ansatte må kunne trives. Støy og dårlig akustikk fører til stress, sier Halvor Berg, konseptutvikler for lyd og akustikk i Glava.

Han forteller at mange restauranteiere er opptatt av at gjestene skal ha det morsomt, og velger å spille høy musikk. Men de ansatte, som kokker eller servitører, jobber ofte til alle døgnets tider og har en veldig hektisk hverdag. Stressnivået kan bli unødvendig høyt når man må forholde seg til mye høy lyd i tillegg, derfor er det viktig med skikkelig lyddemping. På denne måten blir etterklangstiden redusert og taletydeligheten blir mye bedre.

– Skal du ut og spise er det gjerne slitsomt å henge over bordet og skrike, samtidig som det klirrer i glass og tallerkener. Det er vanskelig å kommunisere. Det er også viktig å ta hensyn til folk med nedsatt hørsel, tenke universiell utforming også med hensyn til lyd, forteller Halvor Berg.

Dette har altså vært grunntanken bak oppgraderingene som er blitt gjort på The Hub. Best mulig innemiljø for gjester og ansatte har vært i fokus, samtidig som den unike visuelle stilen til hotellet skulle ivaretas.

Storleveranse til prestisjeprosjekt

Spisesaler, restauranter og fellesrommene på et hotell har behov for skikkelig lyddemping, samtidig som det visuelle blir ivaretatt. Foto: DeltaV

– Vi har levert himlinger i alle korridorer, i foajeen og resepsjonen, samt til restaurantene. Det er himlinger i både frokostsalen og restauranten i 13. etasje, forteller Frode Nilsen, prosjektleder for himlinger i Glava.

Arkitekten til hotellet hadde konkrete ønsker om utseendet på strukturene på hotellet, og blant annet himlingene i resepsjonsområdet har fått en unik utforming. Det er retningsbestemt utseende på dem, slik at hele området får et spesielt uttrykk. Glava har også levert spesialfarge på himlingene.

– Det har nok vært en liten utfordring å montere disse, men det ser bra ut. I resepsjonsområdet har vi brukt såkalt Lp-kant, der platen går nedenfor selve himlingssystemet, sier Frode Nilsen.

Himlinger som settes opp uten lim kalles systemer, og det betyr kort fortalt at de henger ned fra taket. Det er muligheter for forskjellige kantutførelser, slik at de passer til det arkitektoniske konseptet og den ønskede monteringsmåten.

– Vi har brukt forskjellige kantutførelser på forskjellige steder i hotellet. I gangene er det E-kantplater med tilbaketrukket T-profil, for eksempel. Lp-kant betyr at platen går nedenfor selve systemet, og du kan se skjøten eller mellomrommet. Det har vi også brukt i restauranten i 13. etasje, forteller Frode Nilsen.

Optimalt innemiljø uansett type rom

Glavas himlinger dekker mye av fellesarealene til The Hub-hotellet, og sørger for et gjennomført visuelt uttrykk.

Det er også levert enkelte himlinger på rommene, og gipsplater på badene. Men det er i fellesarealene at behovet for riktig akustikk er størst. The Hub er en kompleks konstruksjon, og utformet slik at fellesarealene ikke skal fremstå som overveldende eller upersonlige. Frokostsalen er for eksempel lagt opp til å fremstå som flere mindre, intime områder, i stedet for én stor sal. Restauranten i 13. etasje er også visuelt slående, og byr på fabelaktig utsikt over sentrale Oslo.

– Deler av himlingene i restauranten har grå farge, men skal skiftes ut med sorte, slik at det visuelle utrykket blir enda mer helhetlig, sier Frode Nilsen.

Glava har jobbet på hotellet siden høsten 2018, og Frode Nilsen innrømmer at det har ofte vært en krevende jobb. Det har vært komplisert logistikk, det har vært vanskelig å få varer inn og ut, men alt har klaffet sammen til slutt. Hotellet fremstår i dag som et unikt objekt både funksjonelt og visuelt.

– For oss er jobben å bidra med alt som har med lyd og akustikk å gjøre, samtidig som det ser flott ut. Uten gode akustiske løsninger blir store rom slitsomme å være i, og det lønner seg virkelig å investere i gode løsninger for å få det optimale lydmiljøet, avslutter prosjektlederen.

Denne annonsen er publisert av TUM Studio, en underavdeling av Teknisk Ukeblad Media. Journalistene og redaksjonen i Tu.no og Digi.no er ikke involvert i produksjonen.
Personvern
© TUM Studio 2022