Advertiser company logo

Her finner du Norges eneste himlingfabrikk

Glava-fabrikken i Askim ligger rolig til, utenfor sentrum av byen.
Glava-fabrikken i Askim ligger rolig til, utenfor sentrum av byen. Foto: TUM Studio

Litt utenfor Askim ligger en av Glavas to store fabrikker. Det er ikke bare de velkjente isolasjonsproduktene som produseres der, det er også den eneste norske produksjonslinjen for akustiske himlingsplater. Himlinger er overflatene du ser under taket, og akustiske himlinger fra Askim benyttes i en lang rekke bygg, både skoler, sykehus, hoteller og kontorbygg.

Akustiske himlinger er noe vi alle er mer eller mindre omringet av. De er over hodene våre når vi er innendørs. De brukes til å dempe lyd, de reduserer klang og gjør det mer behagelig å befinne seg i et rom. Samtidig har de en estetisk rolle, og finnes i mange farger og konfigurasjoner.

Prestisjeprosjekter over hele Norge

Sven Åge Svensen en erfaren fagmann som har jobbet på fabrikken lenge. Foto:  TUM Studio
Sven Åge Svensen en erfaren fagmann som har jobbet på fabrikken lenge. Foto:  TUM Studio

På Askim-fabrikken lages det en hel million kvadratmeter himling hvert år. Det er omtrent like stort som hundre fotballbaner. Og det er mange stolte ansatte som holder den tradisjonsrike fabrikken gående dag etter dag, vel vitende om at  verdiene de skaper har stor betydning for samfunnet.

Himlinger som lages i Askim blir nemlig brukt i svært mange norske prestisjebygg: Store hoteller, moderne svømmehaller og skoler. Det går ikke upåaktet hen hos de ansatte, Sven Åge Svensen og Dorota Brudevoll.

– Vi har levert til Operaen, for eksempel. Vi sto vel på i tre-fire måneder for å produsere leveransen der. Vi leverer på de fleste store sykehus, blant annet nybyggene i Drammen og Stavanger. Det er kjempedigre prosjekter. Dette er ting vi er veldig stolte over å ha bidratt til, sier Sven Åge, som er produksjonsmedarbeider og verneombud/tillitsmann.

Mer moderne, mer effektivt

De ansatte på fabrikken er utrolig opptatt av kvalitetskontroll. Foto:  TUM Studio
De ansatte på fabrikken er utrolig opptatt av kvalitetskontroll. Foto:  TUM Studio

Modernisering av produksjonsmetoder, automatisering og effektivisering har ført til at de erfarne ansatte har fått en stadig bedre hverdag.

Dorota Brudevoll, som har jobbet med himlinger i Askim siden 2007, nevner for eksempel pakkeprosessen som har gjennomgått store endringer:

– I 2007 pakket vi 130-160 esker på ett skift, helt manuelt. Vi brettet eskene og kantforseglet for hånd. I dag får vi ut 300 esker per skift, helt automatisk, sier hun.

Sven Åge er en erfaren fagmann som har jobbet i Askim lenge, og har også vært med på en spennende utvikling og mange endringer.

– Et eksempel på ting som har endret seg er at fokuset på HMS har steget kolossalt de siste tiårene. Tidligere tenkte man kanskje ikke alltid like mye på det, sier han.

 – Fokuset på HMS har steget enormt mye de siste tiårene, sier Sven Åge. Foto:  TUM Studio
 – Fokuset på HMS har steget enormt mye de siste tiårene, sier Sven Åge. Foto:  TUM Studio

HMS er imidlertid langt fra det eneste som har gjennomgått en utvikling, det er også svært mange av produksjonsprosessene som er blitt automatiserte og mer effektive.

– Vi har den siste tiden byttet ut flere maskiner, og vi har endret malingspåføringen. Disse prosessene er nå mye mer effektive, og ikke minst er produksjonen mer stabil. Vi holder produksjonen mer i gang enn vi gjorde før. Og ved å bruke mindre maling, sløser vi mye mindre også.

Det er gjort mange grep for å forbedre resultatene, og det merkes.

– Vi har økt kvalitet, doblet produksjonen, redusert forbruket av maling, og har samtidig et veldig godt miljø, sier Dorota.

Stadig bedre arbeidshverdag

Sven Åge Svensen ønsker å fortelle om hvordan relativt få mennesker kan skape disse verdiene bærekraftig og effektivt, samtidig som det ikke er et stressende miljø: 

– Vi kjører to skift på himlingslinja, der fire personer drifter selve linjen. De som jobber på linjen, rullerer også med andre roller på fabrikken. Det gir en spennende og variert arbeidshverdag, der ingen gjør det samme hele tiden. Den variasjonen oppleves som både motiverende og utviklende, forklarer han.

Det er to maskinførere på produksjonslinjen, og hver av dem har med seg to personer som da rullerer gjennom hele dagen. De sørger for at driften går unna uten forstyrrelser.

– Dette er ikke et stressende sted å være. På en vanlig dag er vi spredt utover på fabrikken, på forskjellige lokasjoner. Dermed er det god plass og høy trivsel, sier Sven Åge.

Kvalitet og prestisje

Dorota og Sven Åge viser gjerne frem fabrikken de jobber i. Foto:  TUM Studio
Dorota og Sven Åge viser gjerne frem fabrikken de jobber i. Foto:  TUM Studio

Det er åpenbart at kvalitet er nøkkelordet for de ansatte på fabrikken, og Sven Åge utrykker det enkelt:

– Avvik er det verste vi vet! Vi er veldig opptatt av kvalitet. Vi får halvfabrikat fra produksjonen nede, som er nøye kontrollert. Vi tar det i mot her oppe og kontrollerer det. Vi kjører produksjonslinja og sjekker produktet med en gang. Er det noe vi er misfornøyd med, ringer vi produksjonen og får dem til å gjøre endringer. Målet er å hele tiden holde jevn, god kvalitet, forteller han.

– Så snart det er avvik, sparker vi hverandre i leggen. Og man ser det på resultatene, sier Dorota.

 – Avvik er det verste vi vet! Vi er veldig opptatt av kvalitet, sier Sven Åge. Foto:  TUM Studio
 – Avvik er det verste vi vet! Vi er veldig opptatt av kvalitet, sier Sven Åge. Foto:  TUM Studio

Best for norske forhold

Et nytt parti med himlinger er klart til utkjøring. Foto:  TUM Studio
Et nytt parti med himlinger er klart til utkjøring. Foto:  TUM Studio

Det er lett å se at de ansatte på fabrikken i Askim trives veldig godt der, og er stolte over det de produserer. Men de er også bevisst på at norsk produksjon er utsatt for mye konkurranse. Det er likevel flere tydelige fordeler med å satse på å ha fabrikk i Norge. Fungerende arbeidsleder, Jan Erik Bere, forklarer:

– Det er viktig å opprettholde arbeidsplassene her i Norge, med alle rettighetene det medfører. Vi fokuserer også på bærekraft i alle ledd, sier han.

– Vi gjør alt riktig, og vi følger alle reglene med tanke på kvalitet og arbeidsforhold. Og vi klarer å stå imot tøff konkurranse fra utenlandske produsenter. Det er vi utrolig stolte av, avslutter Sven Åge Svensen.

Var denne artikkelen nyttig?