×
Annonse fra TUM Studio for
Foto: Hafslund.
Foto: Hafslund.

Slik sikrer Hafslund kritisk drift med hybrid nettsky

  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.

Dypt inne i et toppsikkert bygg i Groruddalen utenfor Oslo står maskinene som kan være redningen for en liten bedrifts datakatastrofe. De er arbeidshestene i den siste generasjonen skyløsninger, der begrepet om skyen utvides til å strekke seg fra den lokale IT-avdelingens maskiner til gigantiske skyløsninger som Azure fra Microsoft.

Tore Foss, daglig leder i Garnes Data.
Tore Foss, daglig leder i Garnes Data.

Dermed er det ikke kun de store bedriftene forunt å ha en levende nødløsning klar, når serverrommet står under vann, eller kapasiteten på datasenteret eksploderer under sesongvariasjoner. Med hybrid cloud-løsningene er det lett for en liten bedrift å flytte systemene sine fra serverne på bøttekottet til skyen, litt etter litt.

– Det er en skritt for skritt-tilnærming, forklarer Tore Foss, daglig leder i IT-leverandøren Garnes Data.

– Dermed er det kanskje ikke så fryktinngytende å starte, for du får det beste av to verdener. De fleste bedrifter har et IT-system som durer og går på serverrommet i dag, men alle IT-sjefer ser hvilken vei det går.

Dette er «Hybrid Cloud»

En betegnelse for fleksible IT-løsninger, der brukere kan velge hvor stor mengde av tjenestene de vil ha på interne systemer, hos regionale datavarehus eller i internasjonale skyløsninger som Microsoft Azure.

Siden systemene i en hybrid cloud bruker Microsoft Cloud Platform-komponenter, uansett om de står på det lokale serverrommet eller er en gedigen multinasjonal sky, fungerer tjenestene sømløst.

Et par fordeler:

  • Skalerbarhet og fleksibilitet er viktig hos bedrifter som har store svingninger i behovet for datakraft. De vanlige oppgavene kan gjøres lokalt, men når det kommer en kraftig økning i behovet kan ekstra datakraft lett leies inn.
  • Bedre kontroll over sikkerhet og juridiske begrensninger. Siden data kan flyttes mellom ulike lagringsløsninger og behandlingsløsninger, er det lettere å forholde seg til lovverket. Data kan f.eks. behandles i skyen utenlands, men lagres lokalt.

For mange bedrifter er datakraften de trenger svært syklisk: En gang i måneden eller kanskje et par ganger i året, når trafikken på det lokale datarommet i kjelleren ekstreme høyder, og det knaker i skjøtene. Resten av året opererer det med kanskje 10 – 20 prosent kapasitet.

Dette er et klassisk eksempel på hvordan en av de ferskeste skyene på himmelen, en hybrid nettsky, kan hjelpe: Du kan ha noe av IT-systemene lokalt, noe hos tjenesteleverandører som Garnes Data og noe i den verdensomspennende skyen. Og du kan ta hver og en av dem i bruk akkurat når du trenger dem, og bare da.

Trenden med gradvis overgang til skyløsninger er aksellererende, og fleksible løsninger som hybrid cloud-konseptet sprer seg raskt i IT-Norge. Flere store selskap har allerede omfavnet hybrid cloud-konseptet og bygger løsninger på dem. Ett av dem er kraftselskapet Hafslund.

Mange skyer, én plattform

For bedrifter som baserer sine applikasjoner på Microsoft Cloud Platform, kommer det stor valgfrihet til hvordan og hvor de skal kjøre. Applikasjonene kan kjøre i skyen, og dataene lagres hos en lokal partner. Ekstra intense oppgaver kan enkelt settes ut i en periode, og skaleres raskt. Fleksibiliteten er spesielt attraktiv for kunder som behandler sensitive data.

– Det er to hovedgrunner til det: Kundene bruker ofte applikasjoner der noe må kjøre lokalt, eventuelt er behovet for lokale løsninger lovstyrt som dikterer at noe skal lagres lokalt, forklarer Foss.

Hafslund er kraftselskapet «alle» kjenner til. Allikevel er det ikke så allment kjent hvor utrolig ulike forretningsområder Hafslund er involvert i. De ulike forretningsområdene kan ha svært ulike krav til IT-satsningen, og meget spesialiserte systemer. På noen felt kan det være lett å flytte systemer ut i skyen, men på andre felter er det en tyngre oppgave.

Siden plattform-teknologien er den samme uansett om det er maskiner som kjører hos Hafslund eller skyløsninger i et gigantisk system hos Microsoft, ble det uansett enklere å migrere systemene. Løsningene som ble utviklet lokalt, kunne like enkelt settes i drift på skyen.

Starter et testmiljø på sekunder

Møtes i skyen: Petter Merok i Microsoft og Steinar Rune Eriksen i Hafslund jobber aktivt for å ta stadig flere IT-tjenester ut i skyen.
Møtes i skyen: Petter Merok i Microsoft og Steinar Rune Eriksen i Hafslund jobber aktivt for å ta stadig flere IT-tjenester ut i skyen. Foto: TU Story Labs

– I begynnelsen var det mange testsystemer, for å kunne ta i bruk nye miljø. Det er ganske omfattende, og for å kunne deploye og ha fleksibilitet i kostnader, satte vi opp nye testmiljø i skyen, forklarer Steinar Rune Eriksen, senior IT-rådgiver i Hafslund.

I en årrekke har han jobbet med forretningskritiske systemer hos Hafslund, og noen av de mest tidssensitive systemene var de første til å gå live i skyen.

– Disse systemene var for fysisk handel av kraft, for en avdeling som har ansvaret for å handle inn fra kraftbørser i store bolker. Disse handlene må være inne klokka 12. Det er kritisk at systemene er tilgjengelige til enhver dit , og derfor det første systemet vi kjørte ut i skyen for et års tid siden, sier Eriksen.

Ved å flytte denne tjenesten ut i skyen, har Hafslund tilnærmet seg oppetidskravet på en ny måte.

– Tidligere har vi for eksempel hatt nødaggregatordninger, fordi systemene må være tilgjengelige til enhver tid. Nå har vi alt ute i skyen, duplisert til Dublin. Så hvis vi har trøbbel med systemene internt i Drammensveien så kan vi sitte hjemme eller på en kafé og få gjort den viktige jobben i tide. 

I dag har Hafslund flere kritiske systemer i skyen: 
Slik henter Hafslund ut maksimal gevinst fra skysatsningen »

Ekstreme krav til oppetid

Fra ett av Microsofts Azure-datasentre.
Fra ett av Microsofts Azure-datasentre. Foto: Microsoft/Richard Duval

Akkurat det at nedetid må reduseres til en umulighet, ser Petter Merok i Microsoft som det viktigste kravet. Han har ansvaret, i lys av rollen som Director, Server & Tools Business, for at Steinars systemer er optimalt integrert i Microsofts Azure-plattform.

– Etterhvert som mer og mer av forretningen er koblet tett til teknologien, så må teknologien være tilgjengelig hele tiden. Da holder ikke bare å ha ett system, sier han.

Når systemene er satt opp på en god måte, kan Azure-plattformen avlaste den lokale platformen slik bedriften selv ser best egnet.

– Da er dette en veldig god måte å få økt sikkerhet og tilgjengelighet på, uten at kostnadene går i været for å kopiere et helt datasenter til et annet sted, sier Merok.

For Hafslund var det et spørsmål om å komme i gang med de lokale systemene, der de fleste av dem egentlig ikke var interessert i å snakke så mye med hverandre.

Å migrere til skyløsninger, via hybrid cloud, betyr en god mulighet til å gjøre om på eldre systemer i bedriften og oppgradere dem til mer moderne standarder. Slik lærdom kan komme store som små bedrifter til nytte.

Stikkord: Fleksibilitet på IT-løsningen

Foto: Microsoft

Det er Foss i Garnes Data enig i. Han understreker at denne transformasjonen til skyen, som til nylig har vært ledet an av større firmaer, nå også blir tilgjengelig for andre aktører:

– Dette har absolutt ikke vært tilgjengelig for SMB-er før. Slike avanserte løsninger har vært for dyrt for dem, men etterhvert som flere og flere mindre bedrifter trenger slike løsninger vil prisen gå ned. Spesielt små bedrifter er sårbare når kritiske datasystemer går ned, og taksameteret starter å tikke, sier Foss.

– For de som har høye krav til oppetid, med høy alternativkost på nedetid, er disse løsningene raskt lønnsomme. 

Lær mer og prøv det selv gratis!

 

Azure for nybegynnere

Få en rask innføring til hva skyen kan gjøre for din bedrift

Se webinar her

Hybrid sky og arktitektur

Finn ut hvilken arkitektur som passer best for ulike hybride scenario

Last ned artikkel

5 hybride scenarioer

Meld deg på gratis «5 hybride scenario»-webinar 8. april

Meld deg på her

Prøv Azure helt gratis!

Prøv en hybrid nettsky gratis i 30 dager, ingen forplikelser

Prøv gratis nå!

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)