×
Annonse fra TUM Studio for

Derfor betyr dette tallet ingenting lenger

ANNONSE: Derfor betyr dette tallet ingenting lenger
  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.

Til å være et husholdningskjøp ikke mange tenker så mye over, er støvsugeren blitt viktig for å lette husarbeidet til en moderne familie. Før kunne man kanskje bare kjøpe modellen som hadde høyeste watt-nivå og være fornøyd, men slik er det ikke lenger.

Det foreligger nå nemlig EU-regler som begrenser hvor kraftige støvsugere produsenter kan lage. Dette er noe alle utviklerne av støvsugere må forholde seg til.

Grunnlaget for reglene er at EU ønsker en begrensning av strømbruket, som vil ha positiv effekt på miljøet og bidra til å hindre klimaendringer. Det betyr, i korte trekk, at støvsugerprodusenter må designe støvsugere som har en mindre kraftig motor. Men betyr det at disse støvsugerne er dårligere? Langt fra. Det er nok av annen, nyskapende funksjonalitet som kompenserer for lavere effekt-tall, som strengt tatt har liten relevans i dag. Det betyr at du som kunde ikke lenger trenger å bry deg om effekt, og heller bør fokusere på andre funksjoner og muligheter. Som disse:

1. Best mulig støvopptak

Foto: Miele

Noe av det viktigste med en moderne støvsuger er at hele luftgjennomstrømningen er ordentlig tett. Luftlekkasjer kan nemlig svekke effekten for hele kjeden. For å sikre tetthet må munnstykkene, slangene og teleskoprørene være svært effektive, uansett hva slags underlag du rengjør. Et eksempel på dette er de nyutviklede teleskoprørene til Miele, som sørger for optimal luftgjennomstrømning, slik at det er minst mulig motstand, selv om det skulle oppstå mindre skader på røret. Munnstykkene er for øvrig også nyutviklet. Totalt sett betyr dette at støvopptaket alltid er svært godt.

− Vi gjør det samtidig mulig å booste støvsuger-effekten til opptil 900 watt etter behov, slik at du kan lettere støvsuge vanskelige steder, for eksempel i bilen eller under senga - steder der det er avstand fra munnstykket til støvet. På denne måten ivaretas energikravene, og støvsugeren har fremdeles lavest energimerke, forteller produktsjef hos Miele, Frederik Midtbøe.

2. Ordentlig tette støvposer

De fleste støvsugere har poser som samler opp støv og skitt som støvsugeren suger opp. Disse vil naturlig nok etter hvert bli fulle, og det er derfor essensielt at posene er av høyest mulig kvalitet som sikrer at støvet holder seg i støvsugeren. Miele har faktisk utviklet sine egne poser som sørger for at rengjøringseffekten er så god som mulig. Disse posene slipper så godt som ingen partikler ut igjen i rommet.

− Våre egne poser er det beste filteret vi har. De er skreddersydd for støvsugerne, og vil garantere den beste effekten. Ingen støvpartikler kommer ut igjen i rommet, sier produktsjefen.

− Å bruke uorginale poser vil fungere, men vil ikke være optimalt hverken for å sikre mest mulig gjennomstrømning av luften eller sørge for oppsamling av støv, forteller Frederik Midtbøe.

3. Avansert filtreringssystem

Foto: Miele

I tillegg til tette støvposer er filtreringen viktig for å forhindre at det som suges opp slippes ut igjen. Miele-støvsugerne har et filtreringssystem som skal holde igjen minst 99,98 prosent av svevestøvet. Systemet består av motorbeskyttelsefilter og utblåsningsfilter, samt den nevnte støvposen.

− Alt dette betyr i praksis null partikkelutslipp. Det er mer eller mindre renere luft som kommer ut av støvsugeren enn det som kommer inn. Samtidig har flere støvsugere HEPA 13-filter, som er spesielt godt egnet for allergikere, sier Frederik Midtbøe.

Ved siden av filtreringen bør også selve kabinettet være helt tett. En støvsuger med gummibeskyttelse rundt alle åpninger, også rundt filteret, gjør at støvet ledes lettere rundt gjennom posen og filteret, noe som igjen sørger for optimal støvoppsamling. Dette betyr også at effekten ikke på noen måte går tapt.

4. Brukervennlighet 

Nå som effekten er lavere, er det viktig å enkelt kunne regulere styrken på støvsugeren enkelt. For eksempel med fot-taster som gjør at du ikke trenger å bøye deg ned for å justere hvor kraftig den skal suge, avhengig av hva slags underlag du skal rengjøre.

Det er også praktisk at støvsugeren selv viser hva slags styrkenivå som er best egnet for hvilke underlag.

− Det er viktig å følge anvisningene på støvsugeren. På denne måten får alle best mulig effekt. Mange vet for eksempel ikke at når man støvsuger tepper skal man halvere styrken, påpeker produktsjefen Frederik Midtbøe.

Andre elementer som hjulløsninger, håndtak, stillegående motor, støtdempere og mye annet gjør at opplevelsen av å støvsuge blir enklere og raskere.