×
Annonse fra TUM Studio for

Lær tabbene og suksessene fra gründerne selv

  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.

Godt HMS-arbeid lønner seg

Arbeidstilsynet inviterer til frokostmøte for gründere og nyetablerte bedrifter på Digs i Trondheim. Lær mer om hvordan du gjennom godt HMS-arbeid bidrar til god lønnsomhet og reduserer risiko. Komiker Einar Tørnquist og gründerbedriftene Salt, Stokkøya og Norgesbygg Jos-bygg deler kunnskap og erfaringer, og Arbeidstilsynet gir veiledning.

Se programmet og meld deg på her»

Streames her på torsdag

Ikke muligheten til å møte? Ingen fare. Bokmerk denne artikkelen og kom tilbake klokken 08.30 på torsdag for å se streamen fra arrangementet.

Streamen starter 08:30 øverst i denne artikkelen!

Gründerlivet kan best beskrives som en imponerende miks av et solid blodslit og pur skaperglede. Du må jobbe raskt, hardt og riktig for å ikke bli forbigått. Gjør du det rett venter anerkjennelsen, frihet og god butikk.

Underveis i jaget er det lett å bli revet med og overse momenter som ikke virker sentrale der og da, men som kan være det senere: Helse, miljø og sikkerhet. 

Det handler om å bygge et langsiktig fundament: et godt arbeidsmiljø hvor de ansatte trives og holder seg friske. Det kan både bidra til å senke kostnadene dine, og potensielt føre til bedre omdømme.

Arbeidstilsynet vil derfor gi deg en kort innføring i godt HMS-arbeid med enkle grep, og du får muligheten til å høre fra andre gründere hvorfor det er rett å sette en liten fot i bakken, se deg både fram og tilbake og vurdere: Kan det gjøres bedre, mer effektivt og rett og slett mer riktig gjennom godt arbeidsmiljø?  

Ingrid Finboe Svendsen er direktør i Arbeidstilsynet.
Ingrid Finboe Svendsen er direktør i Arbeidstilsynet. Foto: Arbeidstilsynet

– Et godt og forsvarlig arbeidsmiljø legger grunnlag for arbeidsglede og for å kunne prestere godt. Når arbeidsgiver investerer i et godt og forsvarlig arbeidsmiljø gir det avkastning i form av kompetente, motiverte og arbeidsomme ansatte. Du høster som du sår. Slik er et godt og sikkert arbeidsmiljø avgjørende for å få fram de ansattes potensial og engasjement. På den måten styrkes næringslivets konkurransekraft, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Streamen fra arrangementet kan du følge i denne artikkelen klokken 08.30. 

Nesten-ulykker åpnet opp

HMS-ARBEIDET REGNES HJEM: Jon-Olav Sigvartsen fra Norgeshus Jos-Bygg er tydelig på at godt HMS-arbeid sparer selskapet for mye penger.
HMS-ARBEIDET REGNES HJEM: Jon-Olav Sigvartsen fra Norgeshus Jos-Bygg er tydelig på at godt HMS-arbeid sparer selskapet for mye penger.

Én av de du vil få høre erfaringene fra er Jon-Olav Sigvartsen fra Norgeshus Jos-Bygg. Bedriften ble stiftet for 16 år siden, og har de siste fem årene vokst fra en omsetning på 17 millioner kroner til 70 millioner kroner.

– De første årene må jeg være ærlig å si at HMS ikke var det som hadde høyest prioritet. Men etter noen nesten-ulykker og tilfeller av en skade som kunne vært unngått, så forstår du at det er god lønnsomhet å ha fokus på HMS, forteller Sigvartsen.

HMS-arbeidet kan enkelt regnes hjem:

– Vi omsetter nå for 70 millioner kroner i året. Vi har 20 tømrere, så vi omsetter for 3,5 millioner for hver av dem og det blir omtrent 2000 kroner i timen. La oss si at en av dem skader seg på grunn av manglede sikring og blir sykemeldt i to uker. Da taper vi 150 000 kroner i omsetning, og i tillegg må vi betale full lønn til han som sitter hjemme med vondt i beinet, forteller Sigvartsen. 

HMS-arbeid handler imidlertid ikke bare om å unngå fysiske skader. Minst like viktig er det å sørge or at de ansatte har et godt arbeidsmiljø. Det skal med-gründer i SALT, Kjersti Eline T. Busch, fortelle mer om på torsdag. Sammen med Kriss Rokkan ble hun kåret til årets gründerkvinne i 2014 for arbeidet med den nord-norske kompetansebedriften med ni ansatte: 

– Vi har kort og godt ikke råd til å ha et dårlig arbeidsmiljø. Konflikter tar energi og tid, mens et godt arbeidsmiljø gir motiverte ansatte. Arbeidsmiljøet har alltid vært godt hos oss, men bevisstheten og strukturene har endret seg, sier Busch.

IKKE TID ELLER RÅD: Etter at Kjersti Eline T. Busch var med på å starte SALT har bevisstheten og strukturene rundt arbeidsmiljøet har endret seg. Det skal hun fortelle andre gründere om på torsdag.
IKKE TID ELLER RÅD: Etter at Kjersti Eline T. Busch var med på å starte SALT har bevisstheten og strukturene rundt arbeidsmiljøet har endret seg. Det skal hun fortelle andre gründere om på torsdag. Foto: Espen Mortensen

Godt omdømme og økte inntekter

De positive effektene av et godt arbeidsmiljø er ikke bare kostnader spart og ansatte som yter bedre ifølge gründerne selv. Det er også med på å gi et godt omdømme, som i sin tur vil bringe inn mer inntekter. Jos-bygg har nemlig vunnet flere anbud rett og slett fordi byggeplassene deres har sett bra ut, noe som speiler HMS-fokuset:

– Godt HMS-arbeid reduserer ikke bare kostnader, men det vil også øke salget ditt, konkluderer han. 

For å skape det gode arbeidsmiljøet gjelder det å også prøve å se seg selv litt fra utsiden. På Fosenhalvøya startet Torild Langklopp idylliske Stokkøya Sjøsenter, et overnattings- og oppholdssted for tilreisende surfere, dykkere og naturelskere:

– Du må prøve å forstå at dine ansatte ikke nødvendigvis er like glødende opptatt av din bedrift som du er. Og det blir aldri nok ros, tilbakemeldinger og informasjon, sier Langklopp.

IDYLLISK SJØSENTER: Som Gründer kan det være lett å overse at de ansatte ikke nødvendigvis er like opptatt av din bedrift som deg. Det skal Torild Langklopp fra Stokkøya Sjøsenter fortelle mer om på torsdag.
IDYLLISK SJØSENTER: Som Gründer kan det være lett å overse at de ansatte ikke nødvendigvis er like opptatt av din bedrift som deg. Det skal Torild Langklopp fra Stokkøya Sjøsenter fortelle mer om på torsdag.

Godt HMS-arbeid lønner seg

På frokostseminaret torsdag skal Sigvartsen fortelle om hans erfaringer fra gründerlivet og den dagen det nesten gikk skikkelig galt da et enormt stilas veltet på byggeplassen. 

– Vi har gjort mange feil, men det er utrolig viktig å lære av sine feil.

– Dette har vært «learning the hard way», men jeg har selvfølgelig tatt mange mindre kurs og holder meg oppdatert på lover og regler som gjelder, forteller han rådende.

Gjør du en god jobb i gode tider, kommer det godt med i dårlige tider. Busch i SALT skal fortelle om hvordan HMS-arbeidet også var avgjørende den dagen de måtte permittere to ansatte, og om sine erfaringer med HMS-arbeid som gründer.

Arrangementet streames her 

Frokostmøtet finner sted på Digs i Trondheim og åpner klokken 08.00.

Se programmet og meld deg på her»

Har du ikke muligheten til å møte? Ingen fare. Bokmerk denne artikkelen, vi kommer til å strømme arrangementet her og på Arbeidstilsynets nettsider fra klokken 08.30 torsdag morgen.