×
Annonse fra TUM Studio for
DATASENTERET: Knut Erik Raanæs, teknisk sjef i IT-selskapet Intility, holder på DX500-boksene i Eternus-serien til Fujitsu. Han har totalt 16 slike enheter, som lagrer hele sikkerhetskopien til selskapet.
DATASENTERET: Knut Erik Raanæs, teknisk sjef i IT-selskapet Intility, holder på DX500-boksene i Eternus-serien til Fujitsu. Han har totalt 16 slike enheter, som lagrer hele sikkerhetskopien til selskapet. (Bilde: Story Labs)

I dette datasenteret ligger det kjæreste til 500 selskaper

  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.

Vi beveger oss rundt i gangene av det som tilsynelatende er et vanlig, riktignok temmelig stort, kontorbygg på Rosenholm utenfor Oslo. I et bortgjemt hjørne finner vi en anonym betongtrapp som siden 80-tallet har vært merket «Tilfluktsrom».

Få tar egentlig veien ned her.

Det er lite som minner om at vi er på vei mot et toppmoderne datasenter.

Vel nede i kjelleren begynner vi så smått å høre en umiskjennelig lyd: Det dype og høylytte suset fra en serverpark. Knut Erik Raanæs, teknisk sjef i IT-selskapet Intility, drar opp sikkerhetsdøren. Lyden slår mot oss. 

RAD PÅ RAD: Intility har to sett med DX500-systemer i Fujitsus Eternus-serie i sitt datasenter på Rosenholm. Dette er lagringsløsningen til backupsystemet. Her tar de sikkerhetskopi av dataene til over 500 selskaper i 16 land. Foto: Story Labs.
RAD PÅ RAD: Intility har to sett med DX500-systemer i Fujitsus Eternus-serie i sitt datasenter på Rosenholm. Dette er lagringsløsningen til backupsystemet. Her tar de sikkerhetskopi av dataene til over 500 selskaper i 16 land. Foto: Story Labs. Bilde: Story Labs

– Kom her, så skal jeg vise deg hjertet av backupløsningen vår. Den veier nesten ett tonn!, roper han entusiastisk gjennom viftesuset.

Intility leverer en IT-plattformstjeneste til norske og internasjonale bedrifter, en plattform som inkluderer alt fra drift og lagring til support og rådgivning. De kan bistå med eller drive hele IT-funksjonen til et selskap slik at selskapet selv kan konsentrere seg om kjernevirksomheten. 

Og når noe en eller annen gang i fremtiden skjærer seg, setter over 500 selskaper i 16 land sin lit til at backupløsningen Raanæs skal vise oss, sparker inn og tar over.

Sikkerhetskopien av alle dataene til Intility lagres til slike Fujitsu Eternus-systemer, som er det vi er på vei for å se. Men det har ikke alltid vært slik. Forrige gang Intility valgte backupløsning, var ikke Fujitsu engang på radaren deres. Nå har de to ganger på rad, med ett års mellomrom, valgt Fujitsus Eternus-systemet. Hvorfor?

Fire Eternus-systemer

Datalagring til din forretningsfordel

Høy tilgjengelighet, mer skalerbarhet og raskere klareringstider? Gi den voksende virksomheten din den skreddersydde databehandlingen den trenger.

Les mer her »

Intility har i dag totalt fire Fujitsu Eternus DX500-systemer. To av dem ble kjøpt i fjor sommer med harddisker på fire terabyte, og to ble kjøpt i år med disker på 6 terabyte hver. Samlet sett byr systemet på en kapasitet på hele 4680 terabyte.

Bakgrunnen for at de har denne løsningen i dag, var at de for to år siden så det helt nødvendig å installere en helt ny type backupsystem. Mange forslag fra forskjellige aktører var på bordet under vurderingsprosessen, men det var spesielt tre ting som gjorde at valget til slutt falt på Eternus:

– Sammenlignet med alternativene var den like kompakt som de mest kompakte løsningene vi så på, slik at vi kunne spare både plass og strøm samtidig som det både var det kraftigste og billigste systemet, forteller han.

Ville legge eggene i flere kurver

OPPGRADERT: I sommer måtte Intility doble kapasiteten til backupløsningen. Da kjøpte de samme system på nytt, fordi det forrige fungerte så bra
OPPGRADERT: I sommer måtte Intility doble kapasiteten til backupløsningen. Da kjøpte de samme system på nytt, fordi det forrige fungerte så bra Bilde: Story Labs

Eternus-serien har alltid vært utviklet med ett primærprinsipp som fundament: Når du velger Eternus, skal du kunne leve med lagringssystemet over lang tid. Enhver ny løsning er alltid i stand til å snakke med tidligere systemer, og løsningen kan skaleres nesten til det uendelige. Det betyr at du kan starte med et lite system i dag og være sikker på at løsninger du kjøper om fem eller ti år vil fungere sammen med dette.  

Serien er delt inn i tre familier, DX, CS og CD, som hver skal tilfredsstille forskjellige behov. Hver familie er så delt inn i tre ytelsesklasser, der for eksempel DX100 er en inngangsmodell, mens DX500 ligger i mellomklassen.

 – Den eneste forskjellen mellom produktene innad i en familie er ytelse og kapasitet. Ellers er de helt like på funksjoner, grensesnitt og fleksibilitet, forteller Line Meland, produktsjef for lagring i Fujitsu Norge.

Siden det kun er ytelse og kapasitet som differensierer løsningene innad i en familie, er det fullt mulig å oppgradere eksisterende utstyr. Du trenger ikke å kjøpe alt nytt. Det holder å bytte kontrolleren, noe Intility vurderte sterkt da de oppgraderte lagringsløsningen sin i sommer:

– Vi var inne på tanken om å bare bytte kontrollerne i våre DX500 til DX600, og så bygge på kapasiteten, men vi bestemte oss for at vi akkurat nå heller ville ha enda en DX500. Da kan vi legge eggene våre i flere kurver, om noe katastrofalt skulle skje. Senere kan vi da oppgradere begge to, sier Raanæs.

Egne ekstrafunksjoner

PRODUKTSJEFEN: Line Meland er produktsjef for lagring i Fujitsu Norge, og har lenge jobbet med Eternus-serien.
PRODUKTSJEFEN: Line Meland er produktsjef for lagring i Fujitsu Norge, og har lenge jobbet med Eternus-serien. Bilde: Fujitsu

Utover at Eternus kan skaleres opp enkelt kommer systemet med et par spesialfunksjoner.

Den mest brukte er systemene som sikrer dataintegritet.

Innebygget er også en automatisk «quality of service»-funksjon:

– Med den kan vi kan garantere at en applikasjon eller server har et minstekrav til ytelse. Når det først er satt opp, noe som er en enkel øvelse, vil Eternusen selv justere seg så applikasjonen får det den skal, forteller Meland.

Intility har ikke tatt i bruk akkurat disse funksjonene, men da de gjorde innkjøpet var det en annen funksjon som også var forlokkende:

– Systemet har en ganske god strømsparingsmodus, som gjør at den kan slå av enkeltdisker når disse ikke har vært i bruk på en stund. Det vil gi oss ytterligere lavere strømforbruk, sier Raanæs.

– Det bare fungerer

Intility har nå brukt Eternus-systemene i over ett år. Begge er godt fornøyde med løsningen, mye fordi ingen av de to har opplevd en eneste feil enda.

– Sånn sett har vi jo ikke fått testet supportapparatet, som var en del av vurderingen da vi valgte løsningen, humrer Raanæs. 

Dette må du tenke på når du velger lagringsløsning

Denne faktabrosjyren gir en oversikt over lagringstrender sammen med egenskapene som kundene ønsker og trenger fremover.

Les mer her »

Datalagring til din forretningsfordel

Høy tilgjengelighet, mer skalerbarhet og raskere klareringstider? Gi virksomheten din den skreddersydde databehandlingen den trenger.

Les mer her »

Ikke la lagringen av backup ta hele budsjettet

Med ETERNUS kan du nå forenkle lagringen av backup og dataarkiveringen radikalt samtidig som du tilfører verdi til virksomheten.

Les mer her »