Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Disse Hønefoss-fabrikkene ville gjort James Bond og Tony Stark misunnelige

Det måtte et "eureka"-øyeblikk til før løsningen fungerte som de drømte om. Den er like genial, som den er enkel.

Del

Det er nesten som å komme inn i hovedkvarteret til Q fra en klassisk James Bond-film når du ankommer Tronrud Engineering's industripark. Med fabrikkhaller fylt opp av roboter, produksjon av minidroner, enda litt flere laser 3D-printere og jaggu en egen flystripe også, er inntrykket komplett.

Dette er virkelig disruptiv teknologi

Rebecca McGrane, Norsk Titanium

Virkeligheten er utrolig nok enda mer spennende enn en James Bond-film. For ved flystripen der amerikanske forretningsforbindelser lett kan lande med sine businessjeter og spasere over rullebanen til Norsk Titanium og Tronrud Engineering sine bygg, foregår det en revolusjon i fabrikeringsverdenen.

Ambisjonsnivået til Norsk Titanium var skyhøyt: God gammeldags norsk ingeniørkunst skulle spare opptil 90 prosent råmateriale i produksjon av avanserte deler i titan.

 

I motsetning til dagens metode der delene blir frest ut fra blokker med titan (subtraktiv produksjon), tenkte Norsk Titanium at ved å få en robot til å lagvis bygge opp titandelen (bedre kjent som additiv produksjon, eller 3D-printing), vil sløseriet av råmaterialet kuttes ned betraktelig. Dermed utviklet de en helt ny og unik teknologi, i dag representert ved siste generasjon maskin, kalt MERKE IV Rapid Plasma Deposition.

Teknologien fra Norsk Titanium fører til betydelige kostnadskutt, og langt, langt raskere produksjon av nye deler. Delene holder samme materialkvalitet som ved dagens produksjonsmetoder.

Lager alt selv: På veggen i lobbyen henger kunst, vevet på Tronrud Engineerings egne vevemaskiner, og sofaer trukket med stoff fra de samme maskinene og rammer fra verkstedet. Ikke rart Rune Nordby fra Tronrud Engineering og Tormod Eriksen fra Bosch Rexroth er fornøyde med samarbeidet. <i>Foto: TU StoryLabs</i>
Lager alt selv: På veggen i lobbyen henger kunst, vevet på Tronrud Engineerings egne vevemaskiner, og sofaer trukket med stoff fra de samme maskinene og rammer fra verkstedet. Ikke rart Rune Nordby fra Tronrud Engineering og Tormod Eriksen fra Bosch Rexroth er fornøyde med samarbeidet. Foto: TU StoryLabs

– Dette er virkelig disruptiv teknologi, sier daglig leder for Norsk Titanium Teknologisenter på Eggemoen, Rebecca McGrane,

– Når våre kunder sliter med kostnadsoverskridelser, begrensninger i leverandørkjeden, og lange ledetider, er vi kort sagt løsningen på deres problemer.

Trenger absolutt presisjon


Tronrud Engineering er strategisk partner og leverandør til Norsk Titanium for produksjon av den nyeste generasjonen maskiner, og aksesystemene, levert av Bosch Rexroth, er det som styrer og kontrollerer bevegelsen til maskinene.

– Vi har et direkte partnersamarbeid med Norsk Titanium for på best mulig måte å tilpasse Bosch Rexroth sine løsninger til Norsk Titanium sine behov, sier Tormod Eriksen som er salgsingeniør i Bosch Rexroth.

– Robustheten i deres plattform støtter våre kunders behov for absolutt presisjon, og deres skalerbarhet er avgjørende for vårt mål om å bygge betydelig global kapasitet, legger McGrane til.

Jobber tett sammen

Etter flere års samarbeid, har Tronrud Engineering tatt et nytt steg videre i forholdet til Bosch Rexroth. Nå jobber de tettere sammen, etter initiativ fra den globale leverandøren.

 

Sparer råmateriale: Dette emnet hadde vært minst like stor som delen som skulle freses ut, men med teknologien fra Norsk Titanium, er mye av volumet fjernet. I tillegg kommer redusert behov for lagerførte deler i alle mulige størrelser, siden emnet lages av en standardisert sveisetråd.
Sparer råmateriale: Dette emnet hadde vært minst like stor som delen som skulle freses ut, men med teknologien fra Norsk Titanium, er mye av volumet fjernet. I tillegg kommer redusert behov for lagerførte deler i alle mulige størrelser, siden emnet lages av en standardisert sveisetråd.
Stort maskineri: Inne i denne boksen, ligger den norskutviklede teknologien som kan bringe en revolusjon til industrier som luftfart og andre som bruker titandeler. Foto: Norsk Titanium
Stort maskineri: Inne i denne boksen, ligger den norskutviklede teknologien som kan bringe en revolusjon til industrier som luftfart og andre som bruker titandeler. Foto: Norsk Titanium
Avkapp er en del av livet når man bruker CNC-maskiner, men med konseptet fra Norsk Titanium blir det langt mindre sløseri med råmaterialet. <i>Foto: TU StoryLabs</i>
Avkapp er en del av livet når man bruker CNC-maskiner, men med konseptet fra Norsk Titanium blir det langt mindre sløseri med råmaterialet. Foto: TU StoryLabs

Ble Bosch Rexroth-partner

 
–Tronrud Engineering har erfaring med å tilby komplette maskinpakker til sine kunder, noe som er svært fordelaktig i en partner for oss som delsystem- og komponentleverandør, fortsetter Eriksen.

Minst like verdifullt er også den nære kontakten med Bosch Rexroth som har kommet Tronruds ingeniører til gode.

Å være en partner og leverandør til Norsk Titanium for maskiner som skal konkurrere globalt, og bringe en liten revolusjon til titanindustrien, hadde ikke vært like enkelt om veien mellom Eggemoens smarte og kreative ingeniører, og kunnskapen om komponentene ble for lang.

Den kompetansen sitter hos Bosch Rexroth, som stiller sine folk til disposisjon når spesiell innsikt i komponentenes verden blir påkrevet.

I tillegg kommer det globale støtteapparatet som følger med en slik partner. For å holde seg til Norge, det er ikke i planen til Norsk Titanium og fabrikatøren deres.

– En medvirkende årsak til at Bosch Rexroth ble valgt som partner til Norsk Titanium, i tillegg til deres førsteklasses teknologi og ekspertise,  var at de har et globalt serviceapparat, sier Rebecca McGrane fra Norsk Titanium.

– Det som er kritisk ved produksjon og drift av våre proprietære og svært avanserte maskiner, er tilgang til ekspertise. Det har vært og er kritisk at Bosch Rexroth stiller opp hos oss med sine mest kompetente folk, gir oss tilgang til påkrevde tilpasninger og til å gjøre de umulige tingene mulige. Vi tøyer jo grenser hele tiden og for å skape moderne ingeniørkunst trenger vi de beste på laget.

Nyvinnende CNC-teknologi

Bosch Rexroth har lenge laget systempakker for CNC-maskiner, en av de mest avanserte kalles Indradrive.

Les mer her »

Be om din MTpro DVD her

MTpro er Rexroths programvare for planlegging og utforming av hele montasjeteknikk-systemer.

Be om programvaren »

Vil du vite mer?

Ta kontakt med Bosch Rexroth for å lære mer om de mest avanserte og kosteffektive styringssystemene.

Ta kontakt »