Arkiv

Fant 460 artikler om emnet fra forskning [fjern]

Tittel Dato

Dette «biobatteriet» gjør det mulig å lagre energi fra sol og vind

Når sola skinner og vinden blåser, har det til nå vært vanskelig å lagre energien. Men i et laboratorium i Trondheim har forskerne fått det til – helt uten avansert batteriteknologi.

Hva skjer oppe i hodet når det blir for varmt?

Hvilke organismer vil overleve og hvilke vil bukke under når klimaet endrer seg? En liten fiskelarve har gitt overraskende innsyn i hvordan hjernen reagerer når temperaturen stiger.

Naturen står overfor massive utfordringer. Bærekraft-prisvinner mener likevel det fortsatt er håp

Er det for sent å redde planeten vår? Professor Jianguo Liu er den nyeste vinneren av Gunnerusprisen i bærekraft. Han gir oss håp.

Sånn kan sykkeldeling fungere bedre

Flere byer har ordninger for sykkeldeling. Målet er å få folk til å reise mer miljøvennlig. Men syklene må være tilgjengelig hvor og når folk vil ha dem. En ny tilnærming kan sikre at syklene er der de trengs når de trengs.

Kosmologene vil gi oss et tredimensjonalt kart verden aldri har sett før

UiO-forskere jakter på de gjemte galaksene fra det tidlige universet.

Denne plasten er laget av tare

Den er nedbrytbar, biologisk og egner seg utmerket som emballasje for en rekke matvarer. Håpet til forskerne som har utviklet dette produktet, er å redusere bruken av oljebasert plast i matindustrien.

Hjelper ringnotfiskere i jakten på det perfekte kast

Fiske med ringnot er vanskelig. Nyutviklede metoder kan hjelpe fiskerne med å spare tid og øke verdien på fangsten.

Kvikksølvsyklusen i Arktis er dårlig nytt for mennesker og isbjørn

Kvikksølv i overflaten i arktiske strøk synker om vinteren. Straks kvikksølvet når havbunnen, kan det bli påvirket av bakterier som gjør om kvikksølvet til en giftig form.

Oppfordrer til skjerpet sikkerhet etter eksperimenter med ekstrembølger under vann

En grunne på bunnen vil ikke nødvendigvis beskytte en nedsenket rørbru. Faktisk kan risikoen bli større for at den rammes av ekstreme krefter.

Vil gi blinde synet tilbake med kunstig netthinne

Det eldste livet på jorda kan hjelpe mot øyesykdommer hos det moderne mennesket. Norske forskere utvikler mikrobrikke for testing av teknologien.

Utbyggere og planleggere går i beina på hverandre: – Det er en tillitskrise

Byggesaker og planlegging tar så lang tid at det skader byene. – Det er en tillitskrise, sier Terje Holsen ved NMBU.

Vil fange CO2 fra lufta: Målet er én million tonn pr. år

Industriselskapet Removr har i samarbeid med Sintef mål om å bli verdensledende innenfor direkte CO2-fangst fra luft.

Første rapport fra Rimfax: Geologien på Mars er mer kompleks enn antatt

I halvannet år har georadaren Rimfax samlet data på Mars. I dag publiseres de første resultatene fra det norskutviklede Perseverance-instrumentet.

Steiner avslører hemmelighetene til jordas viktige magnetfelt

For over 350 millioner år siden skjedde noe merkelig med jordas magnetfelt. Forskere mener feltet var så svakt at det kunne påvirket livet på jorda.

Ville stoppe betennelse – fant måte å reparere skader på i stedet

Forskere har oppdaget en ny metode for å aktivere enzymer. Det kan gjøre det mulig å reparere proteiner som er skadet som resultat av arvelige sykdommer, som for eksempel enkelte typer hudkreft.

Fra gull til gråstein: På et lager på Økern ligger 44.000 mineralprøver

Edelstener pryder tiaraer og kronjuveler. Det er fort gjort å bli bergtatt av stein, men hva gjør du hvis du finner noe unikt?

Liten robot gjør det enklere å samle mikroplast fra havet

Biologer og kybernetikere ved NTNU har bygget en smart robot. Den er kjapp og rimelig i drift og kan blant annet ta prøver av mikroplast og måle tettheten av lakselus.

De lager hydrogen «i en smell» – og fanger CO₂ samtidig

Et norsk forskerteam har klart å framstille hydrogen på en langt mer effektiv måte enn det som gjøres i dag. Teknologien var klar allerede i 2017. Nå har de også bevist at prosessen kan skaleres opp til industriell skala.

Selvkjørende biler på norske veier sliter med satellittnavigasjonen

En bil som ikke vet hvor den er, kan ikke kjøre selv. Dagens posisjoneringstjenester er ikke nøyaktige nok, påpeker Sintef-forsker.

Denne kortreiste krabaten kan bli mat for norsk laks

Forskerne fikk en vill idé: Hva om vi mater børstemark med lokal, dyrket tare? Resultatet viste seg å ende som et «gullkantet» produkt: Et lokalprodusert og bærekraftig laksefôr med høy kvalitet.

Slik kan gjenstridig, norsk gran bli til plast, drivstoff og biokjemikalier

Restråstoff fra norske skoger kan omgjøres til andre produkter på en mer effektiv måte, kommer det fram i Line Degn Hansens doktorgrad.

Forskere undersøkte alt, overalt, på samme tid

Et banebrytende forsøk fant sted i slutten av mai. På samme tid og sted undersøkte forskere livet i havet i Kongsfjorden på Svalbard ved hjelp av flere typer fartøy og sensorer.

Ny start på Cern: – Jeg tror vi finner et higgsboson til

– Sannsynligheten for å finne noe nytt ved LHC er veldig stor, sier fysikkprofessor Are Raklev.

Fanger CO2 fra røykgass med supermembran

Etter et snart seks år langt forskningsløp har forskere lykkes med å lage en membran som kan fange CO2 på en helt ny måte. Det har ført til prestisjeomtale i forskningsmagasinet Science.

De verste forurenserne i Arktis er ikke de du tror

I Arktis opererer mer enn 600 fiskefartøyer. 26 store tankskip forurenser mer enn alle fiskefartøyene til sammen. Tankskipene blir dermed de største forurensningssynderne i denne sårbare regionen.

Denne ukjente naturtypen er en klimahelt

I grenselandet mellom land og hav finnes en naturtype som er så oversett at den lenge var uten offisielt norsk navn. Men den kan vise seg å ha svært ettertraktede egenskaper.

Higgs ti år: – Det var rockekonsertstemning

– En israelsk journalist så på meg og sa «Han gråter, hvor er kameramannen?» Jeg var ikke klar over det selv, men jeg gråt av glede.

Hva kan Grønland fortelle oss?

– Grønland er en «hotspot» for å forstå den geologiske utviklingen i Arktis så vel som klimaendringer i fortid, nåtid og fremtid, sier Matthias Forwick ved UiT.

Denne droneturen kan være første skritt mot bedre snøkart

Dybden på snøen i høyfjellet er viktig informasjon for dem som jobber med klima, flom og vannkraft. Men foreløpig er kunnskapen mangelfull.

Leter etter løsninger for fornybar energi i det hundre år gamle vannkraftlaboratoriet

Norske forskere og ingeniører brukte supereffektive turbiner for å få vannkraft fra fossene våre. Fremskritt innenfor teknologien kan bli nyttige i en fremtid uten karbonutslipp.

Miljøbomben kan koste deg tusener

Oljefyring i boliger og næringsbygg er nå forbudt i Norge. Gamle oljetanker må egentlig fjernes, men få velger å kvitte seg med dem. Det er for dyrt for mange.

– Denne tørre batteriløsningen kan bli Elons våte drøm

Batterier skal gjøre verden grønnere, men de begynner livet som energikrevende miljøsvin. Forskere i Sintef har klart å lage batterier både billigere, enklere og med mye lavere energiforbruk.

– Fisk i Oslofjorden ser ut som spøkelser. De er helt bleike og fulle av parasitter

Livet i Oslofjorden har endret seg dramatisk de siste årene. Nå undersøker forskere om det kan skyldes vitaminmangel hos fugl og fisk.

Jakten på giftstoffene: Vil gjenbruke slam

Som de rene detektiver leter kjemikere i slammet fra avløpsanlegg. De vil finne forurensninger og giftstoffer. Arbeidet skal bidra til bedre gjenbruk.

Nå vil industrien ha supervarme varmepumper

Høytemperaturvarmepumper er ikke lenger bare for idealistene. Nå står bedriftene i kø for å lære mer. Det hjelper på mer enn klimaregnskapet.

Klimaendringer: – Vi finner ting i snøfonner som vi ikke ante eksisterte

Norske fjell er fulle av tidskapsler: Tusenvis av år med menneskelig og økologisk historie er bevart i snøfonnene. Nå smelter denne kunnskapen vekk, med mindre vi tar grep.

Trådløst nett under huden skal snakke med hjernen

Hvordan få en kunstig hånd eller fot til å kommunisere med hjernen? NTNU-forskere vil bruke fettlaget vi har under huden.

Dette røret kan være et stort skritt fremover for blått hydrogen

For første gang viser forskere at hydrogen kan produseres i større skala fra naturgass med protonmembraner samtidig som CO2 fanges og lagres.

– Vi kan elektrifisere sokkelen uten strømkabler

Elektrifisering av sokkelen har lenge vært et politisk tema. Nå mener forskere dette kan gjøres ved hjelp av brenselceller på plattformene. Det sparer oss for nye sjøkabler og CO2-utslipp.

Optiske hulrom kan gi nye teknologiske muligheter

I såkalt optiske hulrom oppfører lys og molekyler seg helt spesielt. Du tror kanskje ikke at dette betyr noe for deg, men det kan det snart gjøre.

Hvordan ser Europas energiframtid ut?

Med kloden på kode rød for klimaet og Europa på hastig jakt etter alternativer til russisk gass, hva skal vi egentlig satse på? Vi har spurt tre forskere fra ulike fagfelt om hva de mener er veien videre.

Vil erstatte fossil gass med CO2 i maling, plast og legemidler

Ved å bruke teknologi på nanonivå, lys og varme vil forskerne fase ut klimaskadelig fossilgass.

Mikroplast frå Europa hopar seg opp i Arktis

Havforskarar har modellert korleis mikroplast blir spreidd frå dei store elvane i Europa. Partiklane blir frakta med havstraumane nordover langs norskekysten til Polhavet, Grønland og Canada.

Bakterier kan spise lystgass – den glemte klimagassen

Lystgass er ingen spøk. Nå er NMBU-forskere i ferd med å finne ut hvordan bakterier i jorden kan spise det som ofte kalles den glemte klimagassen.

Gjenbruk av rør på norsk sokkel kan gi milliardgevinst

Om vi kan gjenbruke de eksisterende rørledningene som frakter naturgass i Nordsjøen til å frakte hydrogengass, vil det spare samfunnet for milliarder. Nå jakter forskere på svar på om det er mulig.

Lysforurensning kan true fisken i Akerselva og Oslofjorden

Ny forskning viser at fisken i Akerselva og i Oslofjorden er utsatt for urovekkende store mengder lysforurensing. Det kan ha alvorlige konsekvenser for fiskens utvikling og evne til å formere seg.

Møt Mini2P – hjerneutforskeren som skal erobre verden

Møt Mini2P, en liten hjerneutforsker som oppdager nye landskap i den levende og aktive hjernen.

12 prinsipper for en bærekraftig kjemi

Maling, legemidler, matplast. Daglig omgir vi oss med produkter som har vært gjennom kjemiske prosesser. Hvor bærekraftige var de kjemiske prosessene? Og hva betyr grønn kjemi for deg og meg?

Først i verden med kjøp og salg av strøm i nabolaget

Mange bygg med solceller produserer mer strøm enn de forbruker selv. Men lovverket forhindrer at overskuddsstrøm kan selges til forbrukere i nabolaget. Et pilotprosjekt i Trondheim blir først i verden med å teste ut et system som gjør dette mulig.

Mørk materie: Hvordan leter forskere etter noe de ikke vet hva er?

Kan det være sorte hull? Eller er det en ukjent type partikkel? Likningene går ikke opp uten mørk materie, men gåten er ikke løst.

Fant 460 artikler. Viser 1–50.