Arkiv

Fant 5142 artikler om emnet Bygg [fjern]

Tittel Dato

DEBATT: Digitalisering – byggenæringens største fellesløft 

Digitalisering av byggenæringen løser ikke alle utfordringer og er ikke gjort over natten. Men dersom næringen, kommuner og stat jobber sammen, kan vi få til løsninger som vil heve kvaliteten i byggeprosjektene og bidra til bærekraft på flere områder.

4.000 færre nye studentboliger enn det ble bevilget penger til

Det er blitt bygget langt færre studentboliger de siste årene enn det er bevilget penger til. Prisnivået er blitt høyere, sier studentleder.

Eiffeltårnet er fullt av rust

Frankrikes mest kjente symbol trenger mer enn sminke for over 600 millioner kroner for å bli kvitt korrosjon, ifølge hemmeligstemplede rapporter. Men bly i den gamle malingen er et problem.

Utbyggingen av Aker sykehus kritiseres av kommunen

Trafikkaos, støy, dårlig luft og lite uteareal er blant bekymringene til Plan- og bygningsetaten om den planlagte utvidelsen av Aker sykehus.

Obos vil ha nesten 100.000 kroner for en kvadratmeter i dette borettslaget i Oslo

På Ulven i Oslo skal Veidekke bygge 180 leiligheter for 523 millioner kroner. Prisen til tross – det meste er allerede solgt.

Å energioppgradere er nesten alltid bedre enn å bygge nytt

Ambisiøs energioppgradering kan gi mye større klimagevinst enn å rive og bygge nytt, viser studie.

DEBATT: Kvikkleire Tordenskiolds soldater tynger geoteknikkbransjen

Det er på tide at vi ser med nye øyne på en bransje som har fått lov til å «leve sitt eget liv» gjennom flere tiår, uten at samfunnet har interessert seg for hvordan de utøver sin profesjon.

Regjeringen halverer budsjettet for NTNUs nye campus

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe kutter budsjettet for NTNUs nye campus fra 12 til 6 milliarder kroner.

Fornyelsen av vannledningsnettet går sakte

0,7 prosent av det kommunale vannledningsnettet ble fornyet i 2021. Dersom fornyelsen fortsetter i dette tempoet, tar det 150 år å fornye hele ledningsnettet.

Forskere har skapt biosement av urin og bilskrot

Ved å kombinere karbidslam med urin fra pattedyr har forskere fra Singapore skapt en ny type biosement som skal være både grønnere og mindre energikrevende enn konvensjonell sement.

Midlertidig byggeforbud i småhusområder vedtatt i Oslo

I villaområder i Oslo blir det midlertidig forbud mot bygging mens småhusplanen revideres. Det har Plan- og bygningsetaten nå vedtatt.

Oslo vil åpne for høyhus på opp til 125 meter

For å motvirke at Oslo blir «bilbasert», foreslår kommunen å åpne for høyhus på opptil 125 meter rundt Oslo S – og bygninger på opp mot 70 meter andre steder.

DEBATT: EUs taksonomi Er norske bygg bærekraftige?

I dag er det ikke mulig å dokumentere samsvar med taksonomikriteriene til bygningers energiytelse i Norge. Dette må løses hvis investeringer i norske bygg skal kunne defineres som bærekraftige.

PODKAST: Resirkulering Resirkulerer brannslukkings­apparater: Kan gjenbrukes akkurat slik de var produsert

– Mer enn 85 prosent av slukkerne som selges i Norge, er laget ca. 23.000 kilometer unna, forteller Nils Aulie i Miljø Norge. De er så billige at vi hiver dem etter bruk. Det vil han ha slutt på.

Gjerdrum kommune benekter å ha gjort noe straffbart – vil ha skredsaken henlagt

– Gjerdrum kommune ble utsatt for en skredulykke og kan ikke klandres, sier advokat Jan Fougner.

Nå vil industrien ha supervarme varmepumper

Høytemperaturvarmepumper er ikke lenger bare for idealistene. Nå står bedriftene i kø for å lære mer. Det hjelper på mer enn klimaregnskapet.

Rekordmange bygger hytte – organisasjoner mener veksten bør bremses

Det ble i fjor gitt rekordmange tillatelser til hyttebygging i Norge, ifølge SSB. Hytteeiernes organisasjoner er bekymret for hvordan veksten preger sårbar natur.

DEBATT: Smittevern Offentlige rom og ingeniørroller i infeksjonsforebygging

Hvilken ny normal vil det være etter koronapandemien? Hvordan endres måten vi lever og jobber på? Hvordan vil offentlige rom se ut i fremtiden?

Gjerdrum-utvalget mener risikoen for skred i Norge er uakseptabelt høy

– All fare for kvikkleireskred kan ikke elimineres, og det er derfor et spørsmål om hvilket risikonivå samfunnet er villig til å akseptere, står det i rapporten.

Først i verden med kjøp og salg av strøm i nabolaget

Mange bygg med solceller produserer mer strøm enn de forbruker selv. Men lovverket forhindrer at overskuddsstrøm kan selges til forbrukere i nabolaget. Et pilotprosjekt i Trondheim blir først i verden med å teste ut et system som gjør dette mulig.

DEBATT: Kvikkleire Kvikkleire-strid: – Multiconsult forsøker bevisst å skade virksomheten min

Kan Multiconsults avvisning av faglig diskusjon om kvikkleire skyldes en erkjennelse av at deres konklusjon er faglig uriktig?

Eksperter advarer: Midtvesten i USA står i fare for å rammes av et massivt jordskjelv

Mange bygg er ikke sikret mot jordskjelv. Motorveier kan kollapse.

PODKAST: Datasikkerhet – Viktigste beskyttelse mot dataangrep er sunn fornuft

Dataangrep kan grovinndeles i to. Det er profesjonelle skurker som skal tjene penger, og det er lands etterretning som snoker rundt i datasystemer for å stjele informasjon.

Riksrevisjonen med alvorlig kritikk: Norge er ikke godt nok rustet for klimaendringer

Myndighetene har ikke god nok oversikt over hvor det kan bli mer flom og skred i årene fremover, noe som kan gå utover folks sikkerhet, mener Riksrevisjonen.

PODKAST: Digitale tvillinger Digitale tvillinger befolker industrien

Begrepet digital tvilling har gjort det enklere å forstå hva som trengs i moderne konstruksjon, enten det er raketter, biler, batterier eller bygninger.

Her er forskernes «medisin» for nedslitte skoler

Et av de mest effektive tiltakene for å bedre inneklimaet i gamle skoler er nesten helt gratis, viser forskning.

Avtale om nye hovedvannledninger i Oslo er inngått

– En viktig milepæl, sier direktøren i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, som har inngått en kontrakt verdt 8,7 milliarder kroner med AF-gruppen og Ghella om bygging av nye hovedledninger for drikkevann.

Bygger by som teknologisk laboratorium

Den danske arkitekten Bjarke Ingels, som tegnet det berømte kunstgalleriet «The Twist» i Kistefos-museet,  skal på oppdrag fra Toyota forme en fremtidsby for 2000 beboere.

Her svever byggene i lufta

Med en enorm jekkerigg er de fredede bygningene på Bryggen i Bergen løftet til værs med millimeterpresisjon. Å restaurere verdensarv for ettertiden er et nitid arbeid uten rom for feil.

Fem spørsmål og svar om kollektive boformer

Hva er viktigst for nye boformer med deleløsninger? Vi spør seniorrådgiver Solvår Wagø, som jobber med arkitektur, byggematerialer og konstruksjoner.

Urbane gravlunder kan bli folkeparker

Dyre tomtepriser, mindre plass og kulturelle endringer gjør at forskerne ser en endring i hvordan folk i byene bruker gravlundene.

TU-leserne spår høyere oljepris og flere elbiler – men verken hydrogenfly eller værrekorder

Hacking, koronatiltak, vind og vær var blant det som engasjerte de mange leserne som har spådd hvordan det vil gå i 2022.

Ruinene fra Gazas kriger får nytt liv

Gazastripen har få jobber, lite strøm og nær ingen naturressurser. Men etter fire kriger mellom Hamas og Israel på 13 år har området mange bygninger i ruiner.

DEBATT: Energisparing Krafttak for energibruk

Smartere bruk av bygninger kan gi kjempegevinst for både klima og lommebok. I 2022 oppfordrer vi næringsliv og myndigheter til å dele ambisjonene våre.

Ingeniører frykter flomskader i by og bygd

Mange veigrøfter og avløpssluk er dekket av knallhard, tilfrosset snø etter snømåking så langt i vinter. Når de naturlige flomveiene er stengt, havner vannet i veien i stedet.

DEBATT: Kvikkleire Slik kan vi få langt større forståelse for kvikkleire-risiko

Kartlegging og stabilitetsberegninger for kvikkleireskred må baseres på firedimensjonale geologiske modeller, slik det gjøres i oljebransjen, skriver kronikkforfatter.

Merdeka 118: Verdens nest høyeste skyskraper skal forestille en pekende hånd

Den 679 meter høye bygningen skal være ferdig i andre halvdel av 2022.

Vikingskipene flyttes med kunnskap fra olje- og gassbransjen

Norges fremste og svært skjøre nasjonale klenodier fra skipsfartens teknologiske barndom skal flyttes ved hjelp av stor nøyaktighet, tålmodighet og kompetanse utviklet i olje- og gassindustrien.

Big Ben er tilbake for første gang på fire år

Alle de fire sidene av klokketårnet til Big Ben vil være synlige når 2022 ringes inn. Tårnet som huser verdens mest berømte klokke, har vært skjult av stillaser i fire år.

Forsinket av pandemien: La Sagrada Família ventes ferdig i 2030

I nær 140 år har arbeidet pågått for å bygge kirken La Sagrada Família i Barcelona. Pandemien har utsatt ferdigstillelsen, som nå anslås til tidligst 2030.

DEBATT: Betong Får vi romersk betong igjen?

Flygeaske fra kullfyrte kraftverk brukes i betongproduksjon. Men nå seiler islandsk pozzolan – en vulkansk bergart – opp som en konkurrent.

Se, huset «svever»: – Betong ga oss helt nye muligheter

Privatbolig i Sandnes vant gjev pris.

– Vaktmestrene sitter på en gullgruve

Men deres enestående ringperm-systemer kan skape krøll for smarte, digitale løsninger i eiendomsbransjen.

Se bildene: Norges nye møbelfabrikk er så grønn at den knapt synes

The Plus vekker oppsikt med sin diskré fremtoning i de dype skoger.

DEBATT: Gjerdrum-skredet Gjerdrumutvalgets rapport kan ikke brukes til å lære av hendelsen

De geotekniske konsulentselskapene jobber for å beholde både monopolet og de geotekniske metodene. Hvis metoden ikke kan brukes, står enorme verdier på spill.

PODKAST: Digital geografisk informasjon – Enormt potensial for kommunal automatisering

Geografisk basert informasjon, som det finnes mye av, kan utløse store besparelser for kommuner og byggebransjen.

Byggisolasjon av popkorn er på vei til markedet

Tyske forskere har utviklet et plantebasert, miljøvennlig isolasjonsmateriale av granulert popkorn, som både er brannsikkert og fuktbestandig.

DEBATT: Digitalisering Digitaliseringsministeren er ute av regjeringen – hva nå med det digitale skiftet?  

Da den nye regjeringsplattformen ble presentert, ble det gjort et departementsskifte vi er spent på resultatet av. Dette er på ingen måte en hyllest til den ene eller andre politiske retningen, men et spørsmål om hvordan vi kan gjøre de små og mellomstore aktørene best mulig rustet for en digital fremtid.

DEBATT: Kvikkleire Multiconsult: Gjerdrum-kritikken er uten faglig grunnlag

Handler om et ønske om å promotere seg selv og sitt produkt i media, skriver selskapet.

DEBATT: Kvikkleire – Gjerdrumutvalget bygger sine konklusjoner på sviktende grunnlag

Multiconsults beregninger etter kvikkleire-skredet i Gjerdrum har ingen verdi, skriver kronikkforfatter.

Fant 5142 artikler. Viser 1–50.