Donald Trump vil røske opp i økonomien og ønsker seg blant annet en statlig pengebinge, Musk som effektiviseringssjef, kryptovaluta, deregulering og skattekutt.
I en tale til New York Economic Club la ekspresidenten fram en rekke planer – til dels drastiske – for USAs økonomi dersom han lykkes med å innta Det hvite hus igjen etter valget i november.
Blant annet lover han å opprette en egen kommisjon som skal reformere statsapparatet og kutte utgifter. Til å lede den nye etaten ser han for seg X-eier og Tesla-sjef Elon Musk. Sistnevnte sier de to har snakket sammen og at han er interessert.
– Jeg ser fram til å tjene USA dersom muligheten byr seg. Jeg trenger ingen lønn eller tittel eller anerkjennelse, skriver han på X.
Kommisjonen var Musks egen idé, sa Trump på torsdagens arrangement. Der lovet han også å fjerne ti statlige reguleringer for hver nye regulering som innføres.
Planen møtte umiddelbar motbør fra Everett Kelley, som leder en fagforening for rundt 750.000 ansatte i det føderale statsapparatet. Han anklager Trump og Musk for å ville slakte det uavhengige embetsverket og erstatte oppsagte statsansatte med egne allierte.
– Det er på ingen måte effektivt, skriver Kelley i en uttalelse til Reuters.
I tillegg til å skjære kraftig ned på offentlige utgifter, vil Trump også kutte den føderale selskapsskatten for å bedrifter som produserer varene sine i USA.
Den planlagte dereguleringen skal ifølge Trump bidra til økt energiproduksjon. Han sier han umiddelbart vil utstede en nasjonal kriseerklæring for å få opp produksjonen.
– Min plan vil raskt bekjempe inflasjonen, få prisene raskt ned og igjen fyre opp under en eksplosiv økonomisk vekst, sier den republikanske presidentkandidaten.
Trump tok også til orde for å opprette et statlig investeringsfond – ikke ulikt det norske oljefondet – som til dels skal brukes til å finansiere store infrastrukturprosjekter som motorveier, flyplasser og industrisentre.
Men det er ikke bare den tradisjonelle økonomien Trump lover å få fart på. Han erklærte også at han vil gjøre USA til «verdenshovedstad» for kryptovaluta.
– I stedet for angripe fremtidens næringer, vil vi omfavne dem, inkludert å gjøre Amerika til verdens hovedstad for krypto og Bitcoin, sa Trump til næringslivslederne i New York torsdag.
Trump benyttet også anledningen til igjen å angripe visepresident Kamala Harris' planer om å forby utnytting av forbrukere gjennom høye matpriser. Han gjentok anklagene om at hun omfavner marxisme og kommunisme.
– Hun vil ha fire nye år til å tvinge gjennom den radikale venstresidens agenda, som utgjør en grunnleggende trussel mot velstanden til alle amerikanske familier og hele USA.
De fleste velgerne ser Trump som en mer kompetent forvalter av landets økonomi, men forspranget over Harris på dette området er i ferd med å skrumpe inn, viser målinger.
To indiske soldater er drept og to er såret i en skuddveksling med mistenkte militante opprørere I Kashmir, få dager før valget i den omstridte delstaten.
Hæren sier fredagens sammenstøt skjedde i Kishtwar-distriktet.
Det har vært en økning i antallet trefninger mellom soldater og opprørere i den indiskkontrollerte delen av Kashmir den siste tiden. Om kort tid skal det holdes lokalvalg i delstaten, som ligger i Himalaya, lengst nordvest i India. Området har vært uten et valgt lokalstyre siden statsminister Narendra Modi inndro Kashmirs delvise selvstyre i 2019.
Kashmir har i praksis vært delt mellom India og Pakistan siden britene avsluttet sitt kolonistyre i de to landene i 1947. Begge landene gjør krav på hele Kashmir, der flertallet av befolkningen er muslimer.
Det har vært flere kriger og mindre konflikter mellom atommaktene India og Pakistan om kontroll over Kashmir. I tillegg har opprørere kjempet mot de indiske regjeringsstyrkene i flere tiår. Siden 1989 er titusener av sivile, soldater og opprørere drept.
En 22 år gammel mann kan miste både bilen og førerkortet etter å ha blitt målt til 128 kilometer i timen i en 50-sone i København sentrum.
– Like før midnatt ble vi oppmerksomme på at det ble kappkjørt i gatene rundt Nørre Voldgade. I den forbindelse ble ett av kjøretøyene målt til 128 kilometer i timen, sier operasjonsleder Stefan Ladeby i København-politiet.
Det er mer enn dobbelt så mye som den tillatte hastigheten i 50-sonen og kan bli en svært dyr fornøyelse for sjåføren, en 22 år gammel mann.
– Han er siktet for vanviddskjørsel, og Mercedesen han kjørte, er beslaglagt med henblikk på konfiskering, forteller Ladeby. I svært alvorlige trafikksaker kan dansk politi inndra bilen som er brukt. Den blir deretter solgt, og pengene havner i statskassen.
I dette tilfellet kan det bli en god slump penger. Den unge mannen kjørt en Mercedes-AMG C 63 S, med en nybilpris i Danmark på 1,3 millioner danske kroner, som tilsvarer drøyt 2 millioner norske kroner.
Det amerikanske utenriksdepartementet har gitt sitt formelle samtykke til salg av titalls F-35 kampfly til Nato-landet Romania.
Kontrakten må også godkjennes i Kongressen før det endelig gis grønt lys til å selge 32 kampfly til en samlet verdi av 7,2 milliarder dollar til landet på Natos østflanke. Romania grenser til Ukraina. blant annet ved Donaus utløp i Svartehavet.
– Det foreslåtte salget vil støtte opp om USAs utenriks- og sikkerhetspolitiske mål ved å styrke sikkerheten til en Nato-alliert som er viktig for politisk og økonomisk stabilitet i Europa, heter det i en uttalelse fra det amerikanske departementet.
Kunngjøringen fra USA kommer samme uke som ukrainske piloter begynner å trene i Romania med F-16-fly.
Grunnet tørke, matmangel og en kraftig økning elefantbestanden, planlegger Zimbabwe å felle 200 elefanter i år.
– Vi har flere elefanter enn vi trenger, sa landets miljøminister i nasjonalforsamlingen denne uken. Park- og viltforvaltningen Zimparks har allerede fått instruks om å redusere bestanden.
De 200 dyrene skal felles i områder der det har oppstått konflikter mellom elefanter og mennesker, inkludert i Hwange, der landets største naturreservat ligger, sier Zimparks-direktør Fulton Mangwanya til AFP. Sist gang Zimparks foretok en lignende operasjon var i 1988.
Med sine 100.000 elefanter har Zimbabwe den enste største bestanden i verden, bare slått av nabolandet Botswana.
Planene om å felle elefanter for å spise dem ønskes ikke velkommen av alle.
– Regjeringen må ha en mer bærekraftig og miljøvennlig metode for å håndtere tørke uten å ramme turismen. De risikerer at turister lar være å komme på etisk grunnlag. Elefantene er mer verdt i live enn når de er døde, sier direktør Farai Maguwu ved Centre for Natural Resource Governance.
Andre påpeker at andre dyr blir skadelidende dersom elefantbestanden får vokse seg for stor.
To personer er sendt til sykehus for sjekk etter at en personbil kjørte på en elg ved Efjordtunnelen i Narvik kommune. Elgen er død, og Viltnemnda er varslet.
– Politiet er på stedet og gjør undersøkelser, skriver politiet i Nordland.
Elgen ble funnet død rundt 50 meter fra bilen. Hendelsen skjedde nord for Efjordtunnelen.
En dommer i Brasil har tatt beslag i rundt 35 millioner kroner fra to Elon Musk-selskaper for å dekke bøter utstedt til X, som har fått driftsforbud i landet.
I forrige måned ga dommer Alexandre de Moraes ordre om at X må stanse virksomheten i Brasil etter at Musk nektet å slette titalls høyrevridde brukerkontoer og nektet å utpeke en juridisk representant i Brasil, slik selskapet var pålagt.
I en kort uttalelse fredag sier høyesterett at Moraes har «besluttet å overføre 18,35 millioner real til statskassen fra sperrede kontoer» som tilhører X og satellittselskapet Starlink, som også eies av Musk.
Moraes har gått aktivt inn for å bekjempe desinformasjon, noe som har ført til flere konfrontasjoner med Musk. X, som tidligere var kjent som Twitter, har over 22 millioner brukere i Brasil.
Fire høytstående IS-ledere ble drept i en felles amerikansk-irakisk militæroperasjon vest i Irak i slutten av august, opplyser det amerikanske forsvaret.
Blant de drepte var Ahmad Hamid Husayn Abd-al-Jalil al-Ithawi, som hadde ansvaret for alle IS-operasjoner i Irak, opplyser USAs regionale militærkommando.
Totalt ble 14 medlemmer i den islamistiske ekstremistgruppen drept i aksjonen, som fant sted 29. august. Operasjonen ble kjent samme måned, men resultatet har vært ukjent fram til nå.
Irakiske sikkerhetsstyrker deltok i aksjonen sammen med amerikanske styrker. Sju soldater ble såret i aksjonen.
Tre personer havnet i vannet ved Jeløgata i Moss. To personer fikk bistand fra politiet, mens den tredje kom seg opp av vannet selv.
– Alle er noe nedkjølt, men i god behold, skriver Øst politidistrikt på X.
Astronautene Barry Willmore og Suni Williams får et åtte måneders ekstra opphold i rommet. Suni savner hundene sine, men begge lover å stemme ved valget.
Fredag stilte de to opp på en pressekonferanse fra den internasjonale romstasjonen ISS. Begge tar den uventede forlengelsen med stor ro.
– Det positive er at vi er her med våre venner og at vi får skyss hjem. Vi ser fram til de kommende månedene, sa Williams under det direktesendte pressetreffet fredag kveld norsk tid.
De to ble sendt opp med Boeings Starliner, og oppholdet var ment å skulle vare i åtte dager. Men tekniske problemer på veien opp gjorde at Nasa ikke tok sjansen på å returnere med fartøyet.
Kapselen landet dermed ubemannet, tilsynelatende uten hendelser av noe slag. Nå skal de to hentes ned til jorda i et fartøy fra Elon Musk-eide SpaceX i februar.
Williams gjorde sin første tur i verdensrommet allerede i 2006. Hun sier at hun savner hundene sine og vennene. Både hun og «Butch» Wilmore skal stemme ved presidentvalget.
– Jeg sendte inn forespørsel om en stemmeseddel i dag, istemte Butch.
Det var problemer på en rekke toglinjer på Østlandet fredag. Feilen påvirket Gardermobanen hele kvelden, men er nå rettet.
– Feilen på sporet mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn er rettet, skriver Bane Nor.
Trafikken går som normalt.
Bane Nor meldte først om en signalfeil ved Hokksund på sine nettsider ved 17-tiden fredag. Denne ble rettet, men kort tid etter meldte de om en feil på sporet mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn.
Feilen påvirket Flytoget og avganger på Dovrebanen, Vestfoldbanen, Gardermobanen og Hovedbanen.